POPULÆRE VÅPEN: Militærlignende halvautomatiske gevær som AR-15 er lett å få kjøpt over disk i flere delstalter, blant annet hos våpenhandler Tommy Rompel som eier Black Weapons Armory i Tucson. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEIT
POPULÆRE VÅPEN: Militærlignende halvautomatiske gevær som AR-15 er lett å få kjøpt over disk i flere delstalter, blant annet hos våpenhandler Tommy Rompel som eier Black Weapons Armory i Tucson. Arkivfoto: HARALD S. KLUNGTVEITVis mer

Obama vil ha forbud mot våpen som dette

Men får ikke engang med seg egne partifeller.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Plassert på et podium foran et hundretalls uniformerte politifolk i byen Minneapolis, prøvde Barack Obama i kveld å overbevise den jevne amerikaner  om at han ikke ønsker å ta fra borgerne retten til å bære våpen - bare de aller verste våpnene.

- Alle som står bak meg her i dag er de som er frontlinja i denne kampen. De ser de forferdelige konsekvensene - livene som går tapt, familiene som blir knust. De vet hva som fungerer, hva som ikke fungerer og de vet hvordan man får ting gjort uten å tenke på politikk, sa presidenten, ifølge Washington Post.

I talen gjentok han sine forslag om kraftige innstramminger i den amerikanske våpenlovgivningen, et arbeid som først startet for alvor etter massakren på barneskolen i Newtown i desember.

- Krigsvåpen Presidenten la mye vekt på et forslag det i dag ser ut til å være bred oppslutning om - obligatorisk bakgrunnssjekk av alle våpenkjøpere. Han var samtidig opptatt av å framstille våpenlobbyorganisasjonen National Rifle Association som mer marginale enn de selv gir inntrykk av å være.

- Lobbyister i Washington sier de snakker på vegne av våpeneiere. Vi kan ikke la dette komme i veien for sunn fornuft. Jeg ber alle som hører på om å opprettholde presset på sine kongressrepresentanter om å gjøre det riktige, sa Obama.

Obama fasthold i kveld at han vil jobbe for et forbud mot salg av «militærlignende angrepsvåpen» og magasiner som tar flere enn ti skudd.

- Dette fortjener en avstemning i Kongressen, fordi krigsvåpen ikke har noe å gjøre i gatene våre, på skolene våre eller som trusler mot politifolkene våre, sa presidenten.

Clinton lyktes I dag er halvautomatiske gevær (kan løsne et skudd for hvert avtrekk til magasinet er tomt) som ligner på militære våpen lett tilgjengelige over disk i mange delstater, og kan lovlig utstyres med magasiner som tar opp til 30 skudd.

Det var slik Adam Lanza var rustet, med et Bushmaster AR-15-gevær, da han drepte tjue 6-7-åringer og seks lærere på skolen Sandy Hook for to måneder siden.

IKKE TILFELDIG: Obama sto foran uniformerte politifolk da han holdt kveldens tale. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB SCANPIX
IKKE TILFELDIG: Obama sto foran uniformerte politifolk da han holdt kveldens tale. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB SCANPIX Vis mer

Et tilsvarende forbud som Obama nå ønsker, ble innført under påtrykk av Bill Clinton i hans presidentperiode i 1994. Men en klausul om ny vurdering av loven etter ti år gjorde at Kongressen, da med republikansk flertall i begge kamre, kunne oppheve forbudet i 2004.

Noen av Obamas andre innstramminger kan Det hvite hus selv pålegge statlige etater som presidenten rår over, men et forbud mot bestemte våpentyper må også nå stemmes over i Kongressen - om et lovforslag i det hele tatt kommer så langt.

- Noe må gjøres For i tillegg de de fleste republikanere er også framtredende demokrater skeptiske til det mest drastiske forslaget. Blant andre den ledende senatoren Harry Reid signaliserte i går overfor Wall Street Journal at restriksjoner på magasinstørrelse kan passere Kongressen, men at angrepsvåpen-forbudet er urealistisk.

Dermed tyder mye på at de kraftige halvautomatiske geværene forblir i handelen, til fordel for kompromisser om mindre kontroversiell regulering.

- Vi må ikke være enige om alt for å være enige om at noe nå må gjøres. Hvis det er noe jeg har lært de siste fire åra, er det at du ikke kan ta noe for gitt i Washington før det er gjort, og ingenting er gjort ennå. Det er har vært masse snakk, mange samtaler og mye offentlig oppmerksomhet, men vi har ikke faktisk tatt konkrete skritt ennå, sier Obama.

FIKK INNFØRT FORBUD: President Bill Clinton lyktes med å få innført forbud mot såkalte angrepsvåpen i 1994, men ti år senere var det ikke lenger flertall i kongressen for å videreføre forbudet. Arkivfoto: Dennis Cook / AP / NTB SCANPIX
FIKK INNFØRT FORBUD: President Bill Clinton lyktes med å få innført forbud mot såkalte angrepsvåpen i 1994, men ti år senere var det ikke lenger flertall i kongressen for å videreføre forbudet. Arkivfoto: Dennis Cook / AP / NTB SCANPIX Vis mer