FÅR OPPRYKK: Tidligere presidentkandidat John Kerry er i praksis klar for stillingen som ny utenriksminister etter Hillary Clinton. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS / NTB SCANPIX
FÅR OPPRYKK: Tidligere presidentkandidat John Kerry er i praksis klar for stillingen som ny utenriksminister etter Hillary Clinton. Foto: JOSHUA ROBERTS / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Obama vil ha John Kerry som utenriksminister

Den tidligere presidentkandidaten skal erstatte Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama vil nominere senator John Kerry til posten som utenriksminister, opplyser Det hvite hus.

Det er ventet at Obama vil komme med en offisiell kunngjøring om nominasjonen i løpet av dagen fredag.

Nominasjonen må godkjennes av Senatet før Kerry kan tiltre. Kerry er i dag leder i Senatets utenrikskomité, og det er ventet at han vil komme seg gjennom godkjenningsprosessen uten problemer.

I dag er Kerry senator for delstaten Massachusetts. I 2004 var han Demokratenes presidentkandidat, men han tapte da med knapp margin mot sittende president George W. Bush, som stilte til gjenvalg.

Det gikk tidligere i høst rykter om at Obama ønsket USAs FN-ambassadør Susan Rice som ny utenriksminister, men hun trakk seg fra nominasjonskampen på grunn av sterk motstand mot henne fra republikansk side.

Da Rice forsvant ut av bildet, seilte Kerry umiddelbart opp som ny favoritt.

Kerry har i en årrekke vært en viktig støttespiller for Obama. Ifølge kjennere skal han lenge ha ønsket seg posten som utenriksminister.

Kerry overtar som utenriksminister etter Hillary Clinton, som har vært utenriksminister siden Obama tiltrådte som president. Hun har lenge vært klar på sitt ønske om å gå av etter høstens presidentvalg.

(NTB)