- Obama vil ha konsensus om Syria

FNs generalsekretær Ban Ki-moon mener Barack Obama viser vilje til å la det internasjonale samfunnet samle seg om en respons mot Syria.

KLAR: Den amerikanske presidenten Barack Obama sier han er klar til å angripe Syria, men vil at Kongressen skal behandle saken først. Foto: Evan Vucci / AP Photo
KLAR: Den amerikanske presidenten Barack Obama sier han er klar til å angripe Syria, men vil at Kongressen skal behandle saken først. Foto: Evan Vucci / AP PhotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ban mener at Obamas ønske om en votering om saken i Kongressen viser dette.

- Bruken av kjemiske våpen er uansett ikke akseptabel. Det kan ikke være straffrihet for dette og alle som gjennomfører slike forferdelige forbrytelser mot menneskeheten, sier Bans talsmann Martin Nesirky.

USA: Vi har nye bevis  I dag gjorde den amerikanske utenriksministeren John Kerry det klart at USA har nye bevis på at saringass ble brukt i et kjemisk angrep i Damaskus.

- Hår- og blodprøver samlet inn fra utrykningspersonell bekrefter dette, sier Kerry i et intervju med CNN.

Han oppfordrer nå Kongressen til å stemme for et militært angrep på Syria, som et svar på regimets bruk av kjemiske våpen.

- Jeg er helt sikker på at Kongressen vil gjøre det som er riktig.

Assad: Vi er klare Etter president Barack Obamas tale i går kveld, gjorde den syriske presidenten det klart at truslene fra USA vil ikke føre til noen endring i Syrias prinsipper eller stanse kampen mot terror.

- Syria er i stand til å konfrontere all ekstern aggresjon, sa Assad ifølge statlig syrisk fjernsyn i et møte med iranske diplomater.

- Amerikanske trusler om et angrep på Syria kommer ikke til å få oss til å vike fra våre prinsipper. Det er vanlig at det syriske regimet refererer til opprørerne som «terrorister».

- Kan dra inn Russland og Iran USAs president overrasket med sin beslutning om å gå til Kongressen for å få fullmakt til et Syria-angrep, til tross for at han har myndighet til å beordre angrep på egen hånd. Kongressen skal først samles igjen 9. september.

- Obama gir et mulig rom for å utøve diplomati i uken framover. Han har etablert et klart pressmiddel som har en tidsfrist, sier Midtøsten-ekspert Kjetil Selvik til NTB.

Han mener USA i tiden som kommer kan snakke med både Russland og Iran for at disse igjen kan legge press på president Bashar al-Assad. Slik kan trusselen om et angrep fungere som brekkstang i en konflikt der verdenssamfunnet har vært låst i sine posisjoner.

Selvik innrømmer at oddsene ikke er spesielt gode, og sier Obama også går til Kongressen for å dele ansvarsbyrden for et angrep.

- Så kan ikke motstanderne bruke det mot ham senere at han har dratt USA inn i nok en mislykket militæraksjon, sier forskeren, som arbeider ved Chr. Michelsens Institutt i Bergen.

(NTB)

- SAMLER STØTTE: Generalsekretær i FN Ban Ki-moon sier Barack Ombama viser vilje til å la det internasjonale samfunnet samle bak en reaksjon mot Syria. Foto: Mark Garten / FN / AFP PHOTO
- SAMLER STØTTE: Generalsekretær i FN Ban Ki-moon sier Barack Ombama viser vilje til å la det internasjonale samfunnet samle bak en reaksjon mot Syria. Foto: Mark Garten / FN / AFP PHOTO Vis mer