MYE ERFARING: John Brennan har lenge jobbet tett med presidenten og har 10 år bak seg i CIA. Foto: EPA
MYE ERFARING: John Brennan har lenge jobbet tett med presidenten og har 10 år bak seg i CIA. Foto: EPAVis mer

Obama vil ha terrorrådgiver som ny CIA-sjef

USAs president Barack Obama vil nominere John Brennan til ny sjef for etterretningstjenesten CIA. Obama ønsker seg også Chuck Hagel som ny forsvarsminister.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

John Brennan er 57 år gammel og har de siste fire årene som antiterrorrådgiver i Det hvite hus jobbet med nesten alle større saker som berører USAs nasjonale sikkerhet. Før det var han i flere tiår tilknyttet CIA.

Brennan deltok også i de vanskelige beslutningene om angrepet der terrorlederen Osama bin Laden ble drept i 2011.

- Han har presidentens fulle tillit, og han vil bli en fremragende CIA-sjef, sier en ikke navngitt tjenestemann i Det hvite hus til nyhetsbyrået AFP.

Arbeidsjern John Brennan er Midtøsten-ekspert, snakker flytende arabisk og er kjent som et arbeidsjern. Den nye CIA-sjefen tar over etter David Petraeus, som gikk av sist høst av på grunn av en utroskapsskandale.

Chuck Hagel, som kan bli ny forsvarsminister, har tidligere vært senator for Republikanerne og er dekorert veteran fra Vietnam-krigen. Det er imidlertid ventet at han vil møte motstand under høringene han må gjennom i Senatet for at utnevnelsen kan bli godkjent.

Hagel møter skepsis på grunn av sine holdninger til Israel og Iran. Da han var senator, stemte Hagel mot sanksjoner mot Iran, og han er også kommet med kritiske bemerkninger om den jødiske lobbyen som har provosert mange partifeller.

Trygg Presidenten ser imidlertid ut til å føle seg trygg på at Hagel vil bli godkjent i Senatet, der Obamas demokratiske parti har flertall. Den pensjonerte generalen Stanley McChrystal, en tungvekter blant USAs militære, mener uttalelsene ikke bør tale mot Hagel.

- Hvis Obama stoler på ham, mener jeg senator Hagel har erfaringen som skal til. Og det hersker ingen tvil om at han har de personlige egenskapene som trengs, sa McChrystal til NBC mandag.

Når og om han overtar som sjef for forsvarsdepartementet Pentagon, vil Hagel måtte lede gjennomføringen av store kutt i USAs militære utgifter. Samtidig må han fullføre retretten fra Afghanistan og holde våkent øye med utviklingen i Iran og Syria.

(NTB)