Obama vil ha Tyrkia inn i EU

Er på sitt første besøk i et muslimsk land i dag.

STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Det var såvidt USAs president Barack Obama klarte å vinke til de frammøtte på Esenboga flyplass i Ankara. Besøket i den tyrkiske hovedstaden har blitt svært godt mottatt av myndighetene som håper på bedre forhold mellom USA og Tyrkia framover. Foto: Umit Bektas/Scanpix/Reuters
STRENGE SIKKERHETSTILTAK: Det var såvidt USAs president Barack Obama klarte å vinke til de frammøtte på Esenboga flyplass i Ankara. Besøket i den tyrkiske hovedstaden har blitt svært godt mottatt av myndighetene som håper på bedre forhold mellom USA og Tyrkia framover. Foto: Umit Bektas/Scanpix/Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

USAs president Barack Obama kom sent søndag kveld til Tyrkia. Det er hans første besøk i et muslimsk land som president.

Obamas besøk i Tyrkia er siste stopp på en åtte dager lang utenlandsreise. Han ble møtt av små folkemengder som stilte seg opp langs veien og vinket da han kjørte inn mot bykjernen fra flyplassen i Ankara.

Tyrkia er det første muslimske landet som får Obama på besøk. Obama har varslet at han ønsker å holde en folketale i en muslimsk hovedstad, men det ser ikke ut til at dette vil skje i Ankara.

- Bør inn i EU

Under EU-USA-toppmøtet i Praha palmesøndag kom Obama med sterk støtte for et tyrkisk medlemskap.


— USA og Europa må møte muslimer som våre venner, naboer og partnere i kampen mot urettferdighet, intoleranse og vold, med et forhold basert på respekt og felles interesser, sa Obama i sitt innlegg i møte med de 27 EU-landene.

Han mener et EU-medlemskap, som Tyrkia lenge har ønsket, vil føre til akkurat dette.
— Å bevege seg framover mot et tyrkisk medlemskap vil være et viktig signal om EUs forpliktelse til denne dagsordenen og sørge for at vi fortsetter å knytte Tyrkia fast til Europa, sa Obama.
— Ikke aktuelt
Frankrikes president Nicolas Sarkozy, som er regnet som en hovedmotstander for Tyrkia i saken, avfeide imidlertid Obamas oppfordring.
— Jeg har alltid vært imot dette medlemskapet.Det er jeg fortsatt, og jeg tror jeg kan si at det store flertallet av medlemsstatene deler Frankrikes posisjon, sier Sarkozy.
Også den tyske statsministeren, Angela Merkel, sa seg negativ til medlemskap for tyrkerne, selv om hun kaller landet en viktig partner for EU.


- Reparere de knuste hjertene

Obamas besøk er en viktig diplomatisk seier for Tyrkia, som ofte følte seg oversett av den forrige amerikanske administrasjonen, ifølge nyhetsbyrået AP. Invasjonen av Irak var en prøvelse på forholdet mellom de to landene, men med Obama som president er det håp om et tettere samarbeid.

Også tyrkiske aviser hyller USAs nye leder.

«Velkommen herr president! Du er kommet til et land som er USAs venn. Men hjertet vårt er blitt knust de siste åtte årene. Det er på tide å reparere de knuste hjertene. Velkommen til Tyrkia!» skriver avisen Hurriyet.


(NTB)


Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer