Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama vil ikke fjerne Kadhafi

USA frykter en gjentakelse av Irak-krigen i Libya, sier Obama.

MÅ GÅ SELV: Libyas diktator Kadhafi holder stand i Tripoli. Huseyin Dogan/REUTERS
MÅ GÅ SELV: Libyas diktator Kadhafi holder stand i Tripoli. Huseyin Dogan/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Dersom vi forsøker å fjerne  Muammar Kadhafi med makt, kommer koalisjonen vår til å rakne. Vi hadde måttet sende inn bakkestyrker eller risikert å drepe mange sivile fra lufta, sa Obama i en fjernsynstale mandag kveld.

- Farene som våre menn og kvinner i uniform ville blitt utsatt for, hadde vært langt større. Det samme hadde kostnadene og vår del av ansvaret for det som kommer senere, fortsatte han.

- For å si det som det er, dette gjorde vi i Irak. Men regimeskiftet der tok åtte år, kostet tusenvis av amerikanske og irakiske liv og nærmere én billion dollar. Vi har ikke råd til en gjentakelse i Libya, sa Obama.

Den amerikanske presidenten frykter at det kan bli svært vanskelig å stable en demokratisk og lovlig regjering på beina i Libya.

- Selv om Kadhafi gir fra seg makten, så har 40 år med tyranni resultert i et splittet Libya uten sterke, sivile institusjoner. Overgangen til en legitim regjering som lytter til det libyske folk, blir en vanskelig oppgave, sa Obama.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media