- Obama vil ikke havne i Strømsgodsets situasjon

Men hva har HamKam-supporterne med Hillary Clinton å gjøre?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Det er et underlig vakuum som har oppstått i den amerikanske valgkampen: Republikanernes John McCain, og ikke minst demokraten Barack Obama, venter på at Hillary Clinton skal trekke seg før presidentvalgkampen kan begynne «på ordentlig».

Etter partiets gjeldende regler mangler Obama nå bare rundt 70 delegater for å vinne nominasjonskampen formelt, mens Hillary trenger nesten fire ganger så mange - i praksis uoppnåelig.

Til tross for krass kritikk fra de stadig flere partifellene som stiller seg bak Obama, fortsetter hun valgkampen tilsynelatende uberørt av tallenes tale, og i et intervju med nyhetsbyrået AP i dag gjør Clinton det klart at hun kan komme til å slåss helt fram til landsmøtet om tre måneder.

Prøver å ignorere Hillary

I går kom resultatene fra nominasjonsvalgene i Kentucky og Oregon. Hillary vant som forventet førstnevnte delstat med nesten 35 prosentpoeng, mens Obama tok Oregon med rundt 18 prosentpoeng.

For Obama førte det til at han valgnatta kunne holde den talen han ønsket i Iowa, der han hadde det han kalte en «reunion» med velgerne som 3. januar i år for alvor brakte ham på banen som en reell utfordrer for storfavoritt Hillary.

Det var ikke en tale om Hillary, som bare ble ofret et par høflighetsfraser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I hennes 35 år i det offentliges tjeneste har senator Hillary Clinton aldri gitt opp kampen for det amerikanske folket, og i natt vil jeg gratulere henne med seieren i Kentucky. Vi har hatt våre uenigheter gjennom denne valgkampen, men vi beundrer hennes mot, hennes dedikerte holdning og utholdenhet. Uansett hvordan nominasjonen går, har Clinton knust myter, brutt barrierer og endret det USA der mine og deres døtre vil bli gamle, sa Obama.

HAR FLEST POENG: Barack Obama, mer opptatt av basketball en norsk fotball, har i praksis slått ut Hillary, men er redd for å støte tilhengerne hennes fra seg. Foto: JASON REED / REUTERS / SCANPIX
HAR FLEST POENG: Barack Obama, mer opptatt av basketball en norsk fotball, har i praksis slått ut Hillary, men er redd for å støte tilhengerne hennes fra seg. Foto: JASON REED / REUTERS / SCANPIX Vis mer

Resten av den 20 minutter lange talen handlet om McCain eller om forskjellen mellom partiene fram mot presidentvalget i november.

- Republikanernes nominasjon i år var en konkurranse om hvem som kunne være mest Bush, og det var den konkurransen John McCain vant, konstaterte Obama.

Mens Clinton nå driver valgkamp i de aller siste nominasjonsvalg-statene - Puerto Rico, Montana og Sør-Dakota - hopper Obama bukk over de i praksis ubetydelige avstemningene og oppholder seg i stedet i stater som Iowa og Florida, som er viktige i selve presidentvalget.

Nesten som norsk fotball

Leder ved Senter for transatlantiske studier, Svein Melby, sammenligner innspurten i nominasjonsvalgkampen med oppgjøret mellom HamKam og Strømsgodset 19. mai.

- Når man får et feilaktig idømt straffespark mot seg i 93. eller 94. minutt er det fryktelig vondt å bære resultatet. Hvis Hillarys tilhengere skulle bli sittende med følelsen av at de ble skviset ut helt mot slutten, er det vanskeligere for dem å støtte opp om Obama. Slik sett kan det bidra til samholdet at dette pågår til siste slutt uten at noen griper inn, sier USA-eksperten til Dagbladet.no.

Om man skal videreføre den norske fotballmetaforen, er det partiledelsen og superdelegatane som er dommerne i det demokratiske partiet. De ser ut til å vente i det lengste med å foreta kontroversielle avgjørelser, mens Obama både har scoret de viktigste målene og besitter ballen i overskuelig framtid.

Melby tror imidlertid Clinton må trå svært varsomt for ikke å ende opp som skurken i 2008-valgkampen, og gjetter på at hun gir seg kort tid etter det siste nominasjonsvalget 3. juni.

- Obama vil ikke havne i Strømsgodsets situasjon

- Om hun fortsetter enda lenger, risikerer hun å bli gjort til hovedansvarlig for et dårlig valgresultat for demokratene i november, sier Melby, som drar fram nok en sportsskikkelse.

- Men hva som rører seg i hodet på Hillary nå er det kanskje bare hun selv som vet. Her kan vi se for oss alt fra positive motiver og omtanke for partiet - til ekstreme Tonya Harding-opplegg: At hun vil knuse kneskålene til Obama fordi «hvis ikke jeg vinner så skal ikke han vinne heller», sier Melby.

Tonya Harding er kunstløpersken som i forkant av Lillehammer-OL i 1994 fikk en gruppe menn til å overfalle og skade rivalen Nancy Kerrigan i beina. 

USA-eksperten mener det er umulig å si noe sikkert om Clintons framtidsplaner.

- Om Obama blir USAs neste president, sitter han sannsynligvis i åtte år. Det er forferdelig lenge i politikken, og man kan tenke seg at Hillary kanskje heller prøver å forhandle fram en avtale om å bli utnevnt som for eksempel høyesterettsdommer hvis den muligheten oppstår. Det er slett ingen dårlig avslutning på karrieren, sier eksperten.

• For andre velbegrunnede teorier om hvorfor Clinton fortsetter, les Washington Posts nerdeblogg The Fix.

«Bush 2»

Selv om Hillarys avskjedstale lar vente på seg, har ordkrigen mellom Obama og McCain startet, med flere små slag der de to partiene tester ut strategiene mot hverandre.

- Obama kommer til å prøve å gjøre valget til en folkeavstemning om Bush-politikken, og minne om likhetene mellom McCain og Bush når det gjelder både Irak, Iran og økonomisk politikk, sier Melby.

Forskeren tror McCain på sin side vil framstille rivalen som en «liberal» demokrat som står alt for langt til venstre, og hevde at CVen til Obama ikke samsvarer med vyene til den nesten 30 år yngre senatoren.

- McCain vil si at Obamas retorikk om «kompromisser» og utvisking av partilinjene bare er prat og vil vise til stemmegivingen i senatet der McCain har ingått reelle kompromisser i flere viktige saker, sier forskeren, som tror det er kritisk for McCain å distansere seg tilstrekkelig fra den sittende presidenten.

- Åtte av ti amerikanere mener i dag USA er på fullstendig feil kurs, så om McCain lar seg definere som en kloning av Bush, er slaget tapt nesten uansett, sier Melby til Dagbladet.no.

Samtidig sliter Obama tungt med å nå gjennom med sitt budskap til spesielt lavt utdannede, hvite velgere i tradisjonelle arbeideryrker.

- Spørsmålet er nok om den vanlige velger lar seg appellere til med Obamas alternative tankesett. Mens vi som følger dette tett kan ha stor forståelse for lengre ressonementer for eksempel rundt diplomati med «røverstater» og terrorister, kan McCain si «no surrender!» og få fram sitt budskap til veldig mange på en enklere måte, sier USA-eksperten.

de siste nasjonale meningsmålingeneleder Obama med knapp margin over McCain, menså tidlig i det har vært tidenes mest uforutsigbare valgkamp, må slike tall tas med alt saltet i Atlanterhavet.

<B>TAR EN TONYA?</B> Da Tonya Harding skjønte at hun bare var nest best, ville hun ødelegge konkurrenten.
<B>SJELDENT:</B> Krigsskadde John McCain (73) er ikke kjent for å utfolde seg på idrettsarenaen, men venter på at kampen mot Obama skal begynne for alvor.
<B>FEILAKTIG PÅ OVERTID:</B> Strømsgodsets Mattias Andersson i situasjonen som ga den omstridte straffen 19. mai.
<B>BEST UTEN BALL</B>: Ingen vet helt hva Hillary gjør på banen.