Obama vil ikke straffe torturistene

Avhørsmetodene til CIA under Bush avsløres i hemmelige notat. Insekttortur, slag, tvungen våkenhet, vanntortur, ufrivillig nakenhet.

LAMMER MUSKLENE: Amerikanske soldater passer på at fanger på Guantanamo-leiren sitter som de skal; knelende, med overkroppen bøyd framover. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Shane T.McCoy/Scanpix
LAMMER MUSKLENE: Amerikanske soldater passer på at fanger på Guantanamo-leiren sitter som de skal; knelende, med overkroppen bøyd framover. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Shane T.McCoy/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet) Obama-administrasjonen har offentliggjort tidligere hemmeligholdte dokumenter, som avslører avhørsteknikkene CIA har benyttet i amerikanernes hemmelige fengsler - som det såkalte «Dark Prison» i Afghanistan, og på Guantanamo-basen på Cuba.

Disse fengslene er nå stengt.

Dokumentene ligger nå fritt tilgjengelig på nett.

GODKJENT FOR INSEKTTORTUR: Abu Zubaydah. Foto: AP Photo/U.S. Central Command/Scanpix
GODKJENT FOR INSEKTTORTUR: Abu Zubaydah. Foto: AP Photo/U.S. Central Command/Scanpix Vis mer

Insekttortur
Det har tidligere blitt avslørt at amerikanerne benyttet vanntortur, hvor den torturerte får følelsen av å drukne. (Video av slik tortur kan sees hos YouTube.) Også tidligere fanger har innrømmet systematisk tortur.

Også vold - slag mot hode og mage, tvungen våken- og nakenhet og bruk av insekter som torturvåpen var lovlige torturmetoder i fengslene, kommer det fram i de tidligere toppklassifiserte dokumentene.

Fanger kunne også bli tvunget til å stå i bestemte, ukomfortable stillinger i flere timer i strekk, og måtte holde seg våken flere dager sammenhengende.

CIA fikk lov til å holde fanger våkne i opptil sju og et halvt døgn, står det å lese i et av dokumentene.

Obama vil ikke straffe torturistene

Mens de ble holdt våkne kunne fangene også bli tvunget til å bære håndjern og fotlenker.

- Denne regjeringen torturerer ikke folk, uttalte tidligere president George W. Bush under et intervju i 2007.

Lammer musklene

Fangene kunne også tvinges til å stå i tre fastsatte stillinger for å svekke og lamme musklene og påføre ubehag:

1) Sitte på en stol, med beina strukket rett fram og hendene over hodet.

2) Knele på gulvet, med overkroppen lent 45 grader bakover. Dette demonstreres på hovedbildet i denne saken.

Obama vil ikke straffe torturistene

3) Lene hodet mot en vegg, stående, med hele kroppsvekten hvilende på hodet. Her skulle hendene være i håndjern.

Skulle framkalle frykt
Den mistenkte Al Qaida-toppen Abu Zubaydah, som USAs forrige visepresident Dick Cheney tidligere har innrømmet at gikk igjennom såkalt «waterboarding», simulert drukning, ble ble godkjent for å utsettes for tortur med insekter.

Det hadde kommet fram under soning at Zubaydah var redd for insekter. Et harmløst insekt skulle derfor brukes for å framkalle frykt, står det å lese i et av dokumentene:

Obama vil ikke straffe torturistene

«Dere (CIA, journ. anm) ønsket å låse Zubaydah inne i en lukket boks sammen med et insekt. Dere har informert oss (Justisdepartementet) om at han virker å være svært redd for insekter. Dere vil bruke et harmløst insekt, som en sommerfugllarve.»

Tillatelsen var altså gitt. Men det kommer ikke fram hvorvidt metoden ble satt ut i live.

Ytterligere om hvordan fangene ble holdt våkne, og detaljerte beskrivelser av hvordan torturen skulle utføres kan leses i nedlastbare pdf-versjoner av dokumentene.

Obama vil ikke straffe torturistene

Ingen straff fra Obama
President Barack Obama akter ikke å straffe CIA-sjefene som iverksatte torturen, skriver CNN.

Dette til tross for at avhørsmetodene i seg selv er ulovlige, og at Obama har annonsert at de ikke lenger vil bli brukt.

- Dette er en tid for refleksjon, ikke hevn. Jeg respekterer at dette temaet framkaller sterke meninger, men vi er nå forbi det som er et mørkt kapittel i vår historie. Det er ingenting å tjene på å bruke energi på fortiden, sa Obama.

STENGT: Guantanamo-leiren er nå stengt. Avhørsmetodene til CIA er offentliggjort i flere dokumenter. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/Scanpix
STENGT: Guantanamo-leiren er nå stengt. Avhørsmetodene til CIA er offentliggjort i flere dokumenter. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/Scanpix Vis mer

Menneskerettighets- forkjempere er ikke imponert.

Både Amnesty eller det amerikanske Senteret for konstitusjonelle rettigheter (Center for Constitutional Rights) kom med krass kritikk av presidenten.

- Obama sier at USA er et land basert på et sett lover. Men det finnes ingen lover om man ikke håndhever dem, sa Amnesty-talsmann Larry Cox til CNN.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer