LAMMER MUSKLENE: Amerikanske soldater passer på at fanger på Guantanamo-leiren sitter som de skal; knelende, med overkroppen bøyd framover. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Shane T.McCoy/Scanpix
LAMMER MUSKLENE: Amerikanske soldater passer på at fanger på Guantanamo-leiren sitter som de skal; knelende, med overkroppen bøyd framover. Foto: AP Photo/U.S. Navy/Shane T.McCoy/ScanpixVis mer

Obama vil ikke straffe torturistene

Avhørsmetodene til CIA under Bush avsløres i hemmelige notat. Insekttortur, slag, tvungen våkenhet, vanntortur, ufrivillig nakenhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Obama-administrasjonen har offentliggjort tidligere hemmeligholdte dokumenter, som avslører avhørsteknikkene CIA har benyttet i amerikanernes hemmelige fengsler - som det såkalte «Dark Prison» i Afghanistan, og på Guantanamo-basen på Cuba.

Disse fengslene er nå stengt.

Dokumentene ligger nå fritt tilgjengelig på nett.

GODKJENT FOR INSEKTTORTUR: Abu Zubaydah. Foto: AP Photo/U.S. Central Command/Scanpix
GODKJENT FOR INSEKTTORTUR: Abu Zubaydah. Foto: AP Photo/U.S. Central Command/Scanpix Vis mer

Insekttortur
Det har tidligere blitt avslørt at amerikanerne benyttet vanntortur, hvor den torturerte får følelsen av å drukne. (Video av slik tortur kan sees hos YouTube.) Også tidligere fanger har innrømmet systematisk tortur.

Også vold - slag mot hode og mage, tvungen våken- og nakenhet og bruk av insekter som torturvåpen var lovlige torturmetoder i fengslene, kommer det fram i de tidligere toppklassifiserte dokumentene.

Fanger kunne også bli tvunget til å stå i bestemte, ukomfortable stillinger i flere timer i strekk, og måtte holde seg våken flere dager sammenhengende.

CIA fikk lov til å holde fanger våkne i opptil sju og et halvt døgn, står det å lese i et av dokumentene.

Obama vil ikke straffe torturistene

Mens de ble holdt våkne kunne fangene også bli tvunget til å bære håndjern og fotlenker.

- Denne regjeringen torturerer ikke folk, uttalte tidligere president George W. Bush under et intervju i 2007.

Lammer musklene

Fangene kunne også tvinges til å stå i tre fastsatte stillinger for å svekke og lamme musklene og påføre ubehag:

Artikkelen fortsetter under annonsen

1) Sitte på en stol, med beina strukket rett fram og hendene over hodet.

2) Knele på gulvet, med overkroppen lent 45 grader bakover. Dette demonstreres på hovedbildet i denne saken.

Obama vil ikke straffe torturistene

3) Lene hodet mot en vegg, stående, med hele kroppsvekten hvilende på hodet. Her skulle hendene være i håndjern.

Skulle framkalle frykt
Den mistenkte Al Qaida-toppen Abu Zubaydah, som USAs forrige visepresident Dick Cheney tidligere har innrømmet at gikk igjennom såkalt «waterboarding», simulert drukning, ble ble godkjent for å utsettes for tortur med insekter.

Det hadde kommet fram under soning at Zubaydah var redd for insekter. Et harmløst insekt skulle derfor brukes for å framkalle frykt, står det å lese i et av dokumentene:

Obama vil ikke straffe torturistene

«Dere (CIA, journ. anm) ønsket å låse Zubaydah inne i en lukket boks sammen med et insekt. Dere har informert oss (Justisdepartementet) om at han virker å være svært redd for insekter. Dere vil bruke et harmløst insekt, som en sommerfugllarve.»

Tillatelsen var altså gitt. Men det kommer ikke fram hvorvidt metoden ble satt ut i live.

Ytterligere om hvordan fangene ble holdt våkne, og detaljerte beskrivelser av hvordan torturen skulle utføres kan leses i nedlastbare pdf-versjoner av dokumentene.

Obama vil ikke straffe torturistene

Ingen straff fra Obama
President Barack Obama akter ikke å straffe CIA-sjefene som iverksatte torturen, skriver CNN.

Dette til tross for at avhørsmetodene i seg selv er ulovlige, og at Obama har annonsert at de ikke lenger vil bli brukt.

- Dette er en tid for refleksjon, ikke hevn. Jeg respekterer at dette temaet framkaller sterke meninger, men vi er nå forbi det som er et mørkt kapittel i vår historie. Det er ingenting å tjene på å bruke energi på fortiden, sa Obama.

STENGT: Guantanamo-leiren er nå stengt. Avhørsmetodene til CIA er offentliggjort i flere dokumenter. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/Scanpix
STENGT: Guantanamo-leiren er nå stengt. Avhørsmetodene til CIA er offentliggjort i flere dokumenter. Foto: AP Photo/Lynne Sladky/Scanpix Vis mer

Menneskerettighets- forkjempere er ikke imponert.

Både Amnesty eller det amerikanske Senteret for konstitusjonelle rettigheter (Center for Constitutional Rights) kom med krass kritikk av presidenten.

- Obama sier at USA er et land basert på et sett lover. Men det finnes ingen lover om man ikke håndhever dem, sa Amnesty-talsmann Larry Cox til CNN.