VIL KUTTE: Amerikas president ønsker å redusere det amerikanske underskuddet i løpet av de neste ti årene.  Foto: Ørjan F. Ellingvåg / Dagbladet
VIL KUTTE: Amerikas president ønsker å redusere det amerikanske underskuddet i løpet av de neste ti årene. Foto: Ørjan F. Ellingvåg / DagbladetVis mer

Obama vil kutte 3000 milliarder i underskuddet

Pengene skal hentes fra skatter til de rike. Og ved å trekke soldater ut av Irak og Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama legger mandag fram et forslag om kutt for 3000 milliarder dollar over ti år i underskuddet. Men han varsler veto mot kutt i helsetjenester for eldre uten skatteøkninger for de rike.

I talen som holdes i Rosehagen ved Det hvite hus, legger han igjen opp til ny konfrontasjon med Republikanerne som nekter å godta skatteøkninger og som anklager ham for å drive klassekamp opp mot valget neste år.

Vil beskytte folk flest Obama søker imidlertid med forslaget å bygge opp støtten blant sine egne demokratiske tilhengere, blant annet ved å beskytte vanlige folk mot kutt i sosialbudsjettene

- Presidenten kommer til å gjøre det klart at han ikke vil støtte noen plan som krever alt av noen amerikanere, og ikke noe av andre, sier en av hans medarbeidere om planen, som er en anbefaling til den tverrpolitiske gruppa som ble oppnevnt for å finne fram til ideer for å kutte i USAs enorme budsjettunderskudd.

Mer skatt til rike Blant punktene i planen er en bred reform av skatteloven som han håper skal skaffe til veie 1500 milliarder dollar. Det skal skje ved å avslutte skattelettelser for de rike og tette igjen hull i skatteloven som store bedrifter utnytter.

Planen inkluderer også en ny skatt for alle som tjener en million dollar eller mer i året.

Han regner også med å spare inn 580 milliarder på kutt i alle lovpålagte programmer og 1100 milliarder på å trekke soldater ut av Irak og Afghanistan.

(NTB)