Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama vil oppheve homoforbudet i militæret

Lady Gaga svarte med applaus.

HAR IKKE LOV TIL Å SI DET HVIS DE ER HOMOFILE: Disse amerikanske soldatene som ble fotografert i Kunar-provinsen i Afghanistan i juli i år har ikke lov til å si det hvis de er homofile. Nå lover president Obama å holde løftet. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/Scanpix
HAR IKKE LOV TIL Å SI DET HVIS DE ER HOMOFILE: Disse amerikanske soldatene som ble fotografert i Kunar-provinsen i Afghanistan i juli i år har ikke lov til å si det hvis de er homofile. Nå lover president Obama å holde løftet. Foto: REUTERS/Tim Wimborne/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): 11. desember vil Barack Obama trolig tale i Oslo, da han tar i mot Nobels fredspris.

I natt norsk tid talte den amerikanske presidenten på den årlige middagen til Human Rights Campaign, som jobber for homofiles rettigheter.

Obama gjorde det blant annet klart at han vil avslutte «Don't ask, don't tell»-ordningen i militæret.

- Bør ikke straffe

I dag er det forbudt å tjenestegjøre i USAs væpnende styrker hvis en erkjenner at en har seksuell kontakt med en person av samme kjønn. Det er også forbudt å snakke om homoseksuelle forhold. Samtidig vil militære sjefer ikke etterforske personenes seksuelle legning.

- Vi bør ikke straffe patriotriske amerikanere som har meldt seg til å tjene landet. Vi burde hylle deres vilje. Jeg jobber nå med lederne i Pentagon og medlemmene i Senatet og Representantens hus for å avslutte denne ordningen. Jeg vil avslutte «don?t ask, don?t tell». Det lover jeg dere, sa han i talen ifølge Politico.

I talen beklaget Obama at han hittil ikke har gjort nok for homofiles rettigheter, og sa at dette kanskje hadde kommet noe i bakgrunnen, blant annet på grunn av de økonomiske problemene i landet.

- Mange av dere mener det har gått for sakte. Jeg må være ærlig om det. Men selv om vi har måttet takle ekstraordinære utfordringer, så kan vi ikke overse sakene som gjelder grunnleggende likestilling.

- Jeg er her med en enkel beskjed: Jeg er med dere i den kampen, sa han.

Lunkne reaksjoner

På tross av Obamas løfter er ikke reaksjonene overstrømmende, selv om for eksempel artisten Lady Gaga var blant de mange i salen som applauderte talen.

- Obama gjentok løftet sitt fra valgkampen. Det var det, skriver den profilerte homofile bloggeren John Arovosis.

Kevin Dix i Servicemembers Legal Defense Network er skuffet over at Obama ikke satt noen dato for når «don?t ask, don?t tell» avsluttes.

FORNØYD: Lady Gaga applauderte talen fra Barack Obama. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta/Scanpix
FORNØYD: Lady Gaga applauderte talen fra Barack Obama. Foto: AP/Manuel Balce Ceneta/Scanpix Vis mer

- Det var en mulighet som ikke ble brukt i kveld, sa han etterpå, ifølge Politico.

Richard Socarides, som var rådgiver i homofilispørsmål for Clinton-regjeringen, sier til nyhetsbyrået AP at Obama leverte en god tale, men at han kunne vært mer konkret.

TALTE I NATT NORSK TID Barack Obama.  Foto: EPA/YURI GRIPAS/POOL/Scanpix
TALTE I NATT NORSK TID Barack Obama. Foto: EPA/YURI GRIPAS/POOL/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling