Obama vil sende Guantanamo-fanger til Norge

Støre har blitt spurt.

SKAL STENGES: Fengselet på Guantanamo i Cuba skal stenges. Men det er ikke selvsagt hva som vil skje med de innsatte, siden de ikke er dømt for noe vil de ikke bli sittende i fengsel. President Barack Obama har bedt sine allierte land om hjelp til å ta imot noen av fangene, som ikke kan returneres til sitt hjemland. Foto: Scanpix
SKAL STENGES: Fengselet på Guantanamo i Cuba skal stenges. Men det er ikke selvsagt hva som vil skje med de innsatte, siden de ikke er dømt for noe vil de ikke bli sittende i fengsel. President Barack Obama har bedt sine allierte land om hjelp til å ta imot noen av fangene, som ikke kan returneres til sitt hjemland. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

|||Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) bekrefter at Norge er spurt om å ta imot frigitte fanger fra amerikanernes terroristfengsel Guantanamo.

Bevege seg fritt

Norge er ett av flere aktuelle mottakerland når president Barack Obama ber allierte i Europa om å ta imot 50 fanger som slipper tiltale i USA, og som USA ikke vil sende tilbake til hjemlandet.

Dersom Norge sier ja til å ta imot fanger, vil de ifølge VG trolig kunne bevege seg fritt her, siden de verken er tiltalt eller dømt i USA.

Utenriksminister Støre sier til avisen at Norge har fått en orientering og at vi vil vurdere en konkret henvendelse når den måtte komme.

Avisen skriver at Norge vil få en konkret liste fra USA så snart regjeringen har tatt en prinsippavgjørelse. Listen vil inneholde opplysninger om hvorfor hver enkelt av de løslatte fangene ble internert på Guantanamo, eventuelle bånd til terrororganisasjoner og hvorfor de ikke kan returneres til hjemlandet.

Høyre- og Frp-nei

Kilder sier til avisen at amerikanerne skal ha tolket de foreløpige signalene fra Norge som positive.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer