Obama vil snakke direkte med Iran

Godvilje og gulrøtter skal oppheve snart 30 års taushet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I et times langt intervju sier Hilllary Clintons kanskje tøffeste utfordrer at han ser for seg en ny tilnærming til Iran.

Barack Obama sier at dersom han blir USAs neste president vil han føre et aktivt diplomati med Iran, og tilby økonomiske insentiver og muligens love å ikke jobbe for regimeskifte i Teheran.

Betingelsen er at Iran slutter å involvere seg i Irak og viser vilje til samarbeid når det kommer til terrorbekjempelse og landets atomprogram.

- Vi er villige til å komme med visse forsikringer for å vise dem godvilje. Jeg synes det er viktig for oss å sende et signal om at vi ikke er fiksert på å et regimeskifte bare for å få det, men at vi faktisk er ute etter en holdningsendring. Og her er det både gulrøtter og pisk tilgjengelig, sier den demokratisk senator Obama til The New York Times.

Skiller seg ut

I kappløpet om å bli demokratenes presidentkandidat neste år har Obama konsekvent forsøkt å skille seg fra konkurrentene når det kommer til utenrikspolitikk. Senatoren som gang på gang har minnet amerikanske velgere på at han stemte imot Irak-krigen, har blant annet åpnet for at USA skal angripe Pakistan i jakten på al-Qaida og Taliban.

Les: Vil sende amerikanske styrker til Pakistan.

Nå vil Obama føre direkte og personlige samtaler med Iran, landet som USA ikke har hatt direkte diplomatiske forbindelser med siden 1979. Tidligere har Obama sagt at han også vil føre samtaler med Nord-Korea og Syria – uten å stille betingelser på forhånd.

Forslagene fra Obama har fått både Hillary Clinton og andre til å sette store spørsmålstegn ved Obamas manglende politiske erfaring. Andre demokrater hevder derimot at Hillary Clintons tilnærming overfor Iran er for haukeaktig – og vinglete.

NY STRATEGI: Barack Obama ser for seg en ny strategi i Iran-spørsmålet hvis han blir USAs neste president. Foto: AP Photo/Gerry Broome/SCANPIX
NY STRATEGI: Barack Obama ser for seg en ny strategi i Iran-spørsmålet hvis han blir USAs neste president. Foto: AP Photo/Gerry Broome/SCANPIX Vis mer

Clinton har måtte tåle kritikk fra både Obama og utfordreren John Edwards for at hun stemte for et forslag i Senatet om å stemple Den iranske revolusjonsgarden som terrororganisasjon. I går skrev hun under på et opprop til president Bush om at han ikke har Kongressens støtte til å gå til angrep på Iran.

- Mens hun prøver så godt hun kan å forandre sitt standpunkt i enda en viktig sak for landet, så vet senator Obama at det krever lovgivning, ikke brev for å gjøre om på stemmen hun ga, sier Obams talsmann Bill Burton, ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Ulike

I det ferske intervjuet med The New York Times kunne ikke Obama la være å nok en gang påpeke at han og Clinton hele veien har hatt forskjellig oppfatning av krigen i Irak.

- Du må ikke se deg tilbake, men vår generelle oppfatning av hele krigen har vært forskjellig. Hun fikk ikke med seg de strategiske poengene som var avgjørende for om vi skulle gå inn i Irak eller ikke, sier Obama mot slutten av intervjuet.

I spørsmålet om den framtidige Irak-strategien har Clinton sagt hun vil trekke tilbake storparten av de amerikanske styrkene. Hun vil imidlertid sørge for å ha en gjenværende styrke som skal kjempe mot terrororganisasjoner, trene den irakiske hæren og forhindre iransk innblanding.

Obama har også tatt til orde for å la en begrenset styrke stå igjen etter tilbaketrekkingen. Obama vil imidlertid gi denne styrken et langt mer begrenset mandat enn det Clinton går inn for. Illinois-senatorens ambisjon er å trekke tilbake de amerikanske styrkene fra Irak innen 16 måneder etter at han har inntatt Det hvite hus.