Obama vil ta milliarder fra oljeselskapene

President Barack Obama varsler kamp mot noe av det mest amerikanske som finnes, nemlig olje.

MR GRØNN?: President Barack Obama har vunnet Nobels fredspris. Etter nattens tale til nasjonen kan det se ut til at det er miljøvernerne han frir til. På tide, vil nok noen si. Foto: REUTERS / Pablo Martinez Monsivais
MR GRØNN?: President Barack Obama har vunnet Nobels fredspris. Etter nattens tale til nasjonen kan det se ut til at det er miljøvernerne han frir til. På tide, vil nok noen si. Foto: REUTERS / Pablo Martinez MonsivaisVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I natt norsk tid holdt USAs president Barack Obama den årlige talen om rikets tilstand.

Talen er presidentens store anledning til å snakke direkte til det amerikanske folk. Uansett hvilken av de store TV-kanalene seerne valgte, var det nemlig ett og samme program i går kveld amerikansk tid: Presidentens tale.

Les også: Folket støtter Obama

80 prosent grønn Og det var ikke små mål han satte seg i klimakampen. Innen 2035 ønsker den amerikanske presidenten at 80 prosent av all energiforsyning i landet kommer fra klimavennlige energikilder.

Det er sterke ord i et land basert på olje. Og konsekvensene for oljebransjen kan bli knallharde, noe også Obama sendte et tydelig signal om.

- I stedet for å subsidiere gårsdagens energi, la oss heller investere i morgendagens, sa Obama.

Kutter subsidier Obama vil be Kongressen om å fjerne flere milliarder dollar i oljesubsidier. Disse pengene bør ifølge presidenten heller gå til grønn teknologi, som vindkraft og solenergi.

Som eksempler på grønn energi nevnte han både naturgass og kullkraft med fangst og lagring av CO2, i tillegg til fornybare energikilder.

Det TV-sendte budskapet understreker Det hvite hus' tro på at nasjonal produksjon av renere energi og satsing på ny teknologi for å få det til, vil kunne tilføre landet nye og verdifulle jobber.

Styrker økonomien Ikke bare er dette en kamp mot global oppvarming fra Obamas side, det er også et tiltak for å styrke USAs svake økonomi og ensidige avhengighet av fossilt brensel.

- Jeg ber Demokrater og Republikanere om å jobbe sammen for å få dette til å skje, sa Obama.

Kursendringen kan få store konsekvenser for amerikanske oljeselskaper. flere vil miste økonomiske fordeler.

- Jeg vet ikke om dere har lagt merke til det, men de klarer seg fint på egenhånd, sa Obama om oljeselskapenes profitt.

Den norske USA-eksperten Svein Melby mener Barack Obama har mistet mye av sin kraft.