Obama vil ta styring i klimaforhandlingene

Vil sikre ny avtale. Inviterer til Washington.

VISJONÆR: President Barack Obama vil samle verdens tungvektere i Washington - for å sikre en ny klimaavtale i København i desember. I dag er Obama-administrasjonen på plass i Bonn, der 190 nasjoner begynner arbeidet med en forbedret avtale. Foto: JIM YOUNG / REUTERS / SCANPIX
VISJONÆR: President Barack Obama vil samle verdens tungvektere i Washington - for å sikre en ny klimaavtale i København i desember. I dag er Obama-administrasjonen på plass i Bonn, der 190 nasjoner begynner arbeidet med en forbedret avtale. Foto: JIM YOUNG / REUTERS / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama vil sikre at en internasjonal klimaavtale kommer på plass i år. Nå inviterer han verdens økonomiske tungvektere til klimamøte i Washington.

I alt 16 land er nå invitert til klimasamtaler i Washington den 27.—28. april, meldte Det hvite hus lørdag. Målet er å «skape det politiske lederskapet som er nødvendig» for å få på plass en ny klimaavtale i København i desember.

Skal fremme dialog
Det amerikanske initiativet skal fremme dialog mellom industrilandene og utviklingslandene og legge til rette for konkrete tiltak og samarbeidsprosjekter som skal gi både utslippsreduksjoner og mer fornybar energi, melder Det hvite hus.

Møtet i Washington i april skal etter planen være starten på en prosess som skal kulminere med toppmøtet i Italia i sommer.
Landene som er invitert til klimamøtet, er Australia, Brasil, Canada, Frankrike, India, Indonesia, Italia, Japan, Kina, Korea, Mexico, Russland, Tyskland, Storbritannia, Sør-Afrika. I tillegg er Danmark, EU og FN invitert.

Vil ha ny klimalov
Det amerikanske initiativet går parallelt med de offisielle klimaforhandlingene fram mot klimatoppmøtet i København. Målet med forhandlingene er å få på plass en ny klimaavtale for perioden etter Kyotoprotokollens utløp i 2012.

Obama har allerede sagt at han ønsker å få på plass en ny klimalov i USA som setter et tak for utslippene av klimagasser, samtidig som han legger opp til en sterk satsing på fornybare energikilder.

Verdenssamfunnet har de siste årene tvunnet tommelfingrer i påvente av amerikansk lederskap i de internasjonale klimaforhandlingene.

Allerede denne helgen får de et innblikk i hva Obamas klimautsendinger har å by på.

- Det er nå det begynner
Obamas klimadelegasjon er sendt til den tidligere vesttyske hovedstaden Bonn, hvor den første runden med klimasamtaler i FN-regi dette året går av stabelen. Møtet er av teknisk art, men det betegnes likevel som viktig.

— Det er nå de virkelige forhandlingene begynner, sier FNs klimasjef Yvo de Boer, som mener det er stor entusiasme knyttet til den amerikanske deltakelsen i forhandlingene etter regjeringsskiftet.

Samtidig advarer han mot å tro at Obamas delegasjon kommer med en blankofullmakt hvor kostbare klimaforpliktelser kan fylles inn. Klimaavtalen må utformes slik at den får støtte i Kongressen i USA.
- Ingen hjelp i veikt kompromiss
USA har ikke råd til å gjenta feiltrinnet fra 1997, da tidligere president Bill Clinton undertegnet en klimaavtale som senere ble felt i Kongressen, sier Obamas klimautsending Todd Stern, ifølge nyhetsbyrået Associated Press.

Konsekvensen den gangen var at USA ble det eneste landet som påtok seg forpliktelser i Kyoto-avtalen, men som endte opp med å aldri ratifisere den.

Stern sier det er en kombinasjon av vitenskapelighet og pragmatisme som skal prege Obama-administrasjonens strategi i klimaforhandlingene.

— Det er ingen hjelp i et veikt kompromiss som ikke går i den retningen klimaforskningen sier er nødvendig, men det er heller ingen hjelp i en vitenskapelig lytefri avtale som ingen vil godta, sier Stern.

(NTB/Dagbladet.no)

NØKTERN: FNs klimasjef Yvo de Boer advarer mot å tro at Obama kommer med en blankofullmakt der kostbare klimaforpliktelser kan fylles inn. Foto: TORU YAMANAKA / AFP / SCANPIX
NØKTERN: FNs klimasjef Yvo de Boer advarer mot å tro at Obama kommer med en blankofullmakt der kostbare klimaforpliktelser kan fylles inn. Foto: TORU YAMANAKA / AFP / SCANPIX Vis mer
VIL KOMBINERE: Obamas klimautsending Todd Stern sier at en kombinasjon mellom vitenskapelighet og pragmatisme vil prege administrasjonens strategi i klimaforhandlingene. Foto: MATTHEW CAVANAUGH / EPA / SCANPIX
VIL KOMBINERE: Obamas klimautsending Todd Stern sier at en kombinasjon mellom vitenskapelighet og pragmatisme vil prege administrasjonens strategi i klimaforhandlingene. Foto: MATTHEW CAVANAUGH / EPA / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer