Obama ville gå alene til krig, så ombestemte han seg

Gikk mot samtlige sikkerhetsrådgivere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USAs president Barack Obama sa i kveld at han ønsker at USA går til krig mot Syria.

Uttalelsene kommer en dag etter at USA la fram det de hevder er bevis på at syriske myndigheter sto bak flere gassangrep der over 1400 mennesker ble drept, hvorav over 400 av dem barn.

- Jeg har et spørsmål til Kongressen og verden: Hvilket signal sender vi hvis en diktator kan gasse hundrevis av barn til døde uten å bli holdt til ansvar? Hva er poenget med å ha et forbud mot kjemiske våpen som 98 prosent av verdens land har underskrevet, hvis det ikke blir overholdt? spurte Obama, som videre slo fast at han ikke trenger FN-mandat for å gå til et militært angrep på Syria.

Ombestemte seg Barack Obama sa videre at han kommer til å legge en eventuell amerikansk militær involvering fram for Kongressen. Dette vil bli behandlet tidligst om åtte dager, men er et viktig innenrikspolitisk signal av Obama.

Nyhetsbyrået AP avslører i kveld at Obama i utgangspunktet hadde planlagt å gå til krig uten å involvere det amerikanske folk, representert i Kongressens to kamre.

- Høytstående tillitsmenn i den amerikanske regjering forteller at president Barack Obama planla å gå til militære angrep uten å involvere Kongressen, men presidenten ombestemte seg fredag kveld, skriver nyhetsbyrået AP.

Talte rådgiverne midt i mot Samtlige av Obamas sikkerhetsrådgivere skal ha understreket at han kunne gå til krig uten å involvere Kongressen, noe også Obama sa at han kunne ha gjort under pressekonferansen. Likevel valgte Obama å involvere Kongressen.

- Presidenten gikk i mot alle sine sikkerhetsrådgivere og valgte å involvere kongressen. Avgjørelsen tok han etter lange diskusjoner med Denis McDonough, som er Obamas stabssjef.

APs kilde ønsker å være anonym siden han ikke har lov til å offentliggjøre detaljer rundt Obama-administrasjonens indre liv.

HER BLE DE GASSET: Denne grafikken skal vise hvor det syrsiske regimet skal ha gasset sitt eget folk. Foto: USAs Syria-rapport.
HER BLE DE GASSET: Denne grafikken skal vise hvor det syrsiske regimet skal ha gasset sitt eget folk. Foto: USAs Syria-rapport. Vis mer