Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obama vurderer å begrense NSA

NSA som samarbeider tett med E-tjenesten kan bli nektet å utøve masseovervåkning.

 VURDERER NSA:  President Barack Obama vurderer nå hva NSA skal ha lov til å gjøre. I dag fikk Obama overlevert en innstilling fra et ekspertpanel som har vurdert etterretningsorganisasjonen. Foto: Johannes Worsøe Berg
VURDERER NSA: President Barack Obama vurderer nå hva NSA skal ha lov til å gjøre. I dag fikk Obama overlevert en innstilling fra et ekspertpanel som har vurdert etterretningsorganisasjonen. Foto: Johannes Worsøe Berg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter at det ble kjent at National Security Agency (NSA) masseovervåkning ble kjent - de såkalte Snowden-dokumentene - har også protestene i USA vært sterke.

I dag fikk president Barack Obama overrakt en inn stilling fra et utvalg av sikkerhetseksperter. Ifølge avisa Washington Post konkluderer ekspertutvalget med at Obama bør stramme inne rutinene til sikkerhetsorganisasjonen NSA.

Arbeidsmetoder Utvalget som har vurderte arbeidsmetodene til NSA på oppdrag av Det hvite Hus og president Barack Obama har bestått av eksperter på bekjempelse av terror og tidligere ansatte i forskjellige amerikanske etterretningsorganisasjoner.

Obama nedsatte utvalget (Review Group on Intelligence and Communications Technologies) etter at det tidligere i år ble avslørt at den amerikanske etterretningsorganisasjonen NSA drev omfattende overvåking over hele verden. Opplysningene ble kjent da den tidligere NSA-medarbeideren Edward Snowden tok med seg flere hundre tusen dokumenter og rømt til Russland via Hong Kong.

Ved siden av en omfattende registrering av telefontrafikken ble det dokumentert at NSA også hadde avlyttet mobiltelefonen til Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Krasse reaksjoner Opplysningene om den omfattende overvåkningen førte til krasse reaksjoner både i USA og hos amerikanernes allierte.

Den pålitelige avisa Washington Post skriver i kveld at Obama blir anbefalt å pålegge NSA til å slutte med programmet som fører til at de fleste amerikaneres telefonsamtaler blir registrert.

Obama vil trolig ikke komme med noen offisiell konklusjon før på nyåret.

Washington Post melder at utvalget anbefaler en 40 punkts plan, for å begrense overvåkningen.

Review Group on Intelligence and Communications Technologies anbefaler Obama å skille såkalte defensive oppdrag med det som karakteriseres som NSA's mer offensive innhenting av informasjon.

Tvetydig Signalene fra USA er tvetydige. Enkelte amerikanske tjenestemenn antyder at det er ikke sannsynlig å godkjenne vesentlige endringer i telefonen poster programmet. Andre tror derimot at Obama vil gripe inn og legge nye rammer for NSAs innhenting av informasjon.

For noen dager siden konkludert en konservativ føderal dommer at innsamlingen trolig var grunnlovsstridig. Om denne rettsavgjørelsen får betydning for Obamas beslutning er usikker.

Søksmål og protester Men det er uklart hvilken virkning en fersk retts avgjørelse fra en føderal dommer. Richard Leon mener at samlingen trolig er grunnlovsstridig.

I dag beholder NSA innsamlet materiale i fem år, dette er informasjon NSA samler inn fra de amerikanske telefonselskapene.

Blant annet arkiveres hvilke nummer som er ringt og samtalens varighet. NSA har i dag ikke anledning til å registrere samtalenes innhold eller telefonabonnentenes navn.

Den føderale dommeren Richard Leon beskriver i sin rettsavgjørelse NSAs teknologi og bruken som «nesten orwellsk». Amerikanske borgerrettighetsgrupper og konservative grupperinger har allerede varslet massesøksmål for å NSA til å avslutte masse registreringen.

MEKTIG:  National Security Agency (NSA) masseovervåker både amerikanere og andre lands statsborgere.
MEKTIG: National Security Agency (NSA) masseovervåker både amerikanere og andre lands statsborgere. Vis mer