Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obamas Afghanistan-avgjørelse kommer om ei uke

Men Obama kan bestemme seg i løpet av natta.

VIKTIG AVGJØRELSE: Barack Obama må ta en viktig avgjørelse om USAs engasjement i Afghanistan. Foto: EPA/Scanpix
VIKTIG AVGJØRELSE: Barack Obama må ta en viktig avgjørelse om USAs engasjement i Afghanistan. Foto: EPA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USAs president, Barack Obama, skal benytte et uvanlig kveldsmøte mandag(lokal tid) i krigsrådet til å avgjøre om USA vil sende ytterligere styrker til krigen i Afghanistan, ifølge opplysninger nyhetsbyrået Associated Press har fått av Obama-administrasjonen.

Det er ifølge nyhetsbyrået ventet at Obama vil sende mellom 32 000 og 35 000 amerikanske soldater til Afghanistan-krigen, som har vart i åtte år. Avgjørelsen om USAs videre engasjement i det krigsherjede landet har lenge vært ventet.

Dette er ifølge Obama et ledd i strategien om å trekke amerikanske soldater ut av Afghanistan, samt lempe mer ansvar på den afghanske regjeringen. Derfor er det ventet reaksjoner fra Obamas egne, Demokratene, som mener det er på tide at USA bør se etter en måte å komme seg ut av Afghanistan.

Avgjørelse neste mandag
Obama holder i natt det tiende møtet om hans Afghanistan-strategi siden midten av september, da general Stanley McChristal ba om 40 000 ytterligere soldater for å forhindre et tap i krigen mot Taliban i Afghanistan.

Men en avgjørelse er ikke ventet før tidligst neste mandag, ifølge Al Jazeera.

- Det vil ikke komme en avgjørelse i løpet av denne uka, sa pressetalsmann Robert Gibbs ved Det hvite hus.

En meningsmåling gjort av Washington Post og ABC News viser at 46 prosent støtter å sende flere soldater for å bekjempe Taliban, samt trene opp det afghanske militæret. 45 prosent mener det bør sendes et mindre antall militært personell som kan fokusere på treningen av afghanske sikkerhetsstyrker.

Obamas avgjørelse kan også ha blitt mer komplisert etter bekymringmeldinger om korrupsjon i administrasjonen til Afghanistans president, Hamid Karzai. Presidenten ble sist uke tatt i ed for en ny periode, etter at hans hovedmotstander, Abdullah Abdullah, trakk seg fordi han ikke trodde den andre valgomgangen ville være fri og rettferdig.

• KOMMENTAR: Sakene som vil avgjøre Obamas ettermæle

KJEMPER MOT TALIBAN: Amerikanske soldater i Afghanistan. Foto:  AFP PHOTO/Scanpix
KJEMPER MOT TALIBAN: Amerikanske soldater i Afghanistan. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media