SKULLE ETTERFØLGE OBAMA: Roland Burris (71). Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFP
SKULLE ETTERFØLGE OBAMA: Roland Burris (71). Foto: Mark Wilson/Getty Images/AFPVis mer

Obamas arvtaker avvist i Senatet

Sekretariatet satte ned foten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Skandalen i kjølvannet av kommende president Barack Obamas valgseier ruller videre.

Nå avvises arvtakeren Roland Burris (71), utpekt av den korrupsjonsmistenkte Illinois-guvernør Rod Blagojevich.

Ledig stol
Når Obama inntar Det hvite hus 20. januar, blir det en ledig stol i senatet. Den skal Blagojevich, som er ansvarlig for å utpeke arvtakeren, ha forsøkt å selge, for å skaffe seg selv og kona «finansiell sikkerhet». Han ble arrestert av det føderale politiet FBI 9. desember, men mistet ikke jobben som guvernør.

På tross av advarsler valgte han likevel å utnevne tidligere justisminister, Roland Burris (71), som ny senator til å etterfølge Obama.

Flere kommentatorer mente den gangen at guvernøren «spiller rasekortet» ved å velge en farget mann til jobben og at det derfor ville bli vanskelig for Senatet å stemme ham ut.

Sekretariatet tok aksjon
«Tør demokratene reversere utnevnelsen av USAs eneste afroamerikanske senator?», spurte vi leserne 1. nyttårsdag. Det slapp de å ta stilling til. For i dag ga Senatets sekretariatsleder Nancy Erickson beskjed til Burris om at han ikke oppfylte kravene til å være senator og ikke fikk skrive seg inn.

Burris selv mener det faktum at han er utpekt av en korrupsjonsmistenkt guvernør ikke står i veien for at han kan tiltre i embetet.

- Dette mener vi er feilaktig og ikke i henhold til dette landets lover, sier Burris sin advokat, Timothy W. Wright III, ifølge nyhetsbyrået AP.

Burris varsler at han vil se etter andre muligheter for å bli innsverget, og dermed etterfølge Obama.

- Ville fått Lincoln til å spinne i graven
Korrupsjonsbeskyldningene og den omfattende dokumentasjonen FBI har fremskaffet har sjokkert USA.

- Disse handlingene ville fått Lincoln til å spinne i grava, sier statsadvokoat Patrick Fitzgerald til Chicago Tribune, med henvisning til den kanskje mest aktede presidenten i USAs historie, fra nettopp Illinois.

FBI mener de hemmelige lydopptakene avslører at guvernøren rett og slett prøvde å selge senatplassen til høystbydende.

«Jeg har noe (senatplassen) som er «fucking golden», du gir ikke det bort gratis», sier Blagjoevich i en av de kompromitterende telefonsamtalene i den 76 sider lange siktelsen.

Se hele det ødeleggende dokumentet her!

BJØRNETJENESTE? Illinois guvernør Rod Blagojevich (til høyre) utpekte Roland Burris til å etterfølge Obama som senator fra delstaten. Han kan ha gjort Burris en bjørnetjeneste - i dag ble 71-åringen avvist av sekretariatet i Sentat. Foto: Frank Polich/Scanpix/Reuters
BJØRNETJENESTE? Illinois guvernør Rod Blagojevich (til høyre) utpekte Roland Burris til å etterfølge Obama som senator fra delstaten. Han kan ha gjort Burris en bjørnetjeneste - i dag ble 71-åringen avvist av sekretariatet i Sentat. Foto: Frank Polich/Scanpix/Reuters Vis mer