Obamas bestemor er død

Tapte kampen mot kreften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHOENIX, Arizona / CHICAGO, Illinois (Dagbladet.no): Barack Obamas bestemor Madelyn Dunham (86) er død.

Det opplyser Barack Obama og hans søster i en pressemelding.

«Det er med stor sorg vi må fortelle at Madelyn Dunham er død. Hun sovnet stille inn etter at hun tapte kampen mot kreften», heter det i meldingen som er blitt lest opp blant annet på CNN.

- Hun var hjørnesteinen i familien vår. Og hun var så stolt av sine barn og barnebarn, heter det i meldingen.

Obama fikk vite om dødsfallet da han var i Jacksonville i Florida i 08-tida i morges, etter at bestemora ble erklært død rundt fire timer tidligere. Valgkampstaben hans opplyser til pressen at det er ventet at presidentkandidaten vil gjennomføre de siste timene av valgkampinnspurten i stor grad som planlagt, men at familien etterhvert vil holde en privat minnestund.

Trolig må Obama også justere innholdet i talene sine resten av dagen.

Den tragiske beskjeden kom mindre enn et døgn før valglokalene åpner i USA i morgen. Republikanernes presidentkandidat John McCain var tidlig ute med å vise sin sympati i kveld.

- Våre tanker og bønner går ut til dem (Obama-familien, red.anm.) når de nå minnes og feirer livet til noen som har hatt en så grunnleggende påvirkning på livene deres, skriver John og Cindy McCain i en pressemelding, ifølge CNN.

Tok pause

Elleve dager før det viktige amerikanske presidentvalget - som nå er bare en dag unna - forlot Barack Obama valgkampen for å besøke sin døende bestemor på sykehuset i Hawaii. Fra høyre: Bestefar Stanley Dunham, Barack Obama og avdøde Madelyn Dunham. Foto: EPA/Scanpix
Elleve dager før det viktige amerikanske presidentvalget - som nå er bare en dag unna - forlot Barack Obama valgkampen for å besøke sin døende bestemor på sykehuset i Hawaii. Fra høyre: Bestefar Stanley Dunham, Barack Obama og avdøde Madelyn Dunham. Foto: EPA/Scanpix Vis mer

Dunham har vært syk lenge, men tilstanden hennes ble langt verre for omtrent to uker siden.

Obama valgte da å ta en pause i valgkampen, for å dra til Hawaii og besøke henne.

Obama beskrev bestemoren som en av sine «helter», og i sin selvbiografi «Dreams of my Father» forteller han om hvor viktig hun var for ham i oppveksten.

Obama fortalte CBS at han bestemte seg for å ta turen til Hawaii enda han måtte avlyse flere viktige valgkampmøter i innspurten, fordi han kom for sent da moren døde.

Moren døde i 1995

Obamas mor døde 52 år gammel i 1995, og den gang rakk han ikke hjem før hun døde.

- Jeg vil være sikker på at jeg får en sjanse til å sitte ned og prate med henne, sa Obama før han dro til Hawaii.

Han fikk altså ikke muligheten til å være der da bestemoren døde, men han rakk altså å prate med henne en siste gang.

Obamas bestemor er død

Det ble tidligere opplyst at hun hadde falt og brukket hoften. I kveld sier Obama at hun døde av kreft. 

Da Obama dro hjem for å besøke bestemoren, sa han at hun fryktet at hun ville dø før presidentvalgkampen var over. Den frykten ble dessverre en realitet, og Dunham døde en dag før valgdagen.

Presidentkandidaten er inne i den siste sluttspurten av sin presidentkampanje. Det er uklart om han vil fortsette den som planlagt, eller om noen av dagens valgmøter vil bli avlyst.

Mens Barack Obama var på Hawaii for å besøke bestemoren, stilte Michelle Obama opp på vegne av ektemannen og holdt blant annet et stort valgmøte som Dagbladet.no fulgte i Columbus i Ohio.

Da snakket hun om bestemoren, som de bare har pleid å kalle Toot som betyr bestemor på Hawaii.

- Toot er en av de viktigste personene i livet hans. Jeg snakket med Barack om dette i går. Jeg har lurt på hvordan han klarer å gjennomføre det han gjør. Da sa han: Jeg har tøffheten min fra Toot. Jeg lærte av henne at jeg kan gjøre alt jeg vil, hvis jeg setter meg inn for det, sa Michelle Obama.

Barack Obama bodde hos besteforeldrene Madelyn og Stanley Dunham i flere år av oppveksten mens moren hans bodde i Indonesia.

Det er i skrivende stund mindre enn sju timer til de første valglokalene åpner på østkysten i USA.

Dagbladet.no kommer med mer.

GODE VENNER: Barack Obama tilbragte det meste av high school-tida hos besteforeldrene på Hawaii.
SAMMEN UNDER KRIGEN: Besteforeldrene Stanley and Madelyn Dunham under andre verdenskrig.