Obamas bestemor må snike seg ut bakveien

Dagbladet traff henne bak skoleporten. - Alamone, Barack.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

KOGELO (Dagbladet): Når Barack Obama går inn i på oppløpssiden i presidentvalget, følger alle i den lille byen Kogelo i Kenya spent med. Her ligger hans far Barack Hussein Obama begravet, og her er det Sarah Hussein Onyango Obama som bestemmer. Selv om Obamas stab og det lokale politiet ikke er særlig positive, vil hun hilse på Dagbladet.

CV

Sarah Hussein Obama (86)
-
Kalles ofte «Mama Sarah» Obama.

- Tredje kone til Barack Obamas bestefar.

- Ikke direkte i familie med den amerikanske presidentkandidaten, men omtales som Obamas bestemor. 

- Bor i en landsby utenfor Kisumu, Kenyas tredje største by.

Må filme porten

- Vi kan treffes dagen etter valget, sa Obamas favorittsøster Auma Obama på telefon dagen før. Hun understreket at det absolutt ikke var mulig å treffe bestemor Obama. Det var enklere tidligere, da Obama «bare» slåss mot Hillary Clinton. Da ble Dagbladet invitert inn i sofaen til et flere timers besøk.

Men nå vil Obamas stab for all del unngå en mulig negativ historie fra Afrika.

Når vi tar en sjanse og kjører fram mot Sarahs hus, holder arbeiderne på å reise et høyt gjerde ved innkjørselen. En politimann kommer ut og spør hvem vi er. Til og med CNN må nøye seg med å filme familiens port.

Ved forrige intervju, viste Sarah fram mobiltelefonen hun hadde fått fra Obama. Den spilte Svanesjøen da han ringte fra USA. Vi ringer en siste gang. Så svarer hun:

- Det er veldig strevsomt her, vi har et familiemøte. Men om du kommer i morgen, så smetter jeg ut bakveien slik at vi kan møtes bak skolens port. Men bare for å hilse. Ingen spørsmål. Jeg skal ikke snakke med journalister, sier hun bestemt. Skolen heter for øvrig Senator Obama Kogelo Secondary School.

Døde i bilulykke

<strong><b>PÅ BESØK HOS BESTEMOR:</strong></B> I 1987 besøkte Barack Obama sine røtter i landsbyen Kogelo i Kenya for første gang. Det var første gang Sarah kunne klemme «Barry», som guttene i byen kalte ham. Her poserer han sammen med bestemor Sarah, søsteren Auma og stemoren Kezia, med en baby på armen. Foto: Rex Features
PÅ BESØK HOS BESTEMOR: I 1987 besøkte Barack Obama sine røtter i landsbyen Kogelo i Kenya for første gang. Det var første gang Sarah kunne klemme «Barry», som guttene i byen kalte ham. Her poserer han sammen med bestemor Sarah, søsteren Auma og stemoren Kezia, med en baby på armen. Foto: Rex Features Vis mer

Hun har altså planen klar, Obamas bestemor. Til slutt møtes vi ved en kirke. Sarah lener seg mot et tre. Kneet verker. Hun skratter og ler, tar oss i hånda og ser oss dypt inn i øynene.

«Thank you», sier hun.

Forrige gang vi møttes var hun som en virvelvind. Da fortalte hun at hun tidligere bare hadde et bilde av en gravid svigerdatter og et bilde av sønnesønnen som spilte basket.

- Jeg lengtet så mye etter å se ham, men det tok lang tid.

Barack Obama har fortalt at sitt første besøk til sine røtter var i 1987. Han dro fra byen Kisumu i en buss uten seter, hadde sin søster Auma på fanget, samt en ukjent baby og en kurv med syltetøy.

Det var første gang Sarah kunne klemme «Barry», som guttene i byen kalte ham. Alle gjorde store øyne da den spinkle 25-åringen hver morgen jogget omkring på åkerne. Ingen hatt tidligere sett noe liknende.

Men «Barry» var en legende allerede før han ble født: Farens lyktes med å få et stipend for å utdanne seg i USA. Der møtte han en hvit kvinne og resultatet ble Obama. Men etter et kort ekteskap, dro pappaen tilbake til Kenya. Barack Hussein Obama døde i en bilulykke i 1982.

En drøm

Obamas bestemor må snike seg ut bakveien

Landsbyen Kogela ligger noen timers bilkjøring fra Kisumu, like nord for ekvator. De færreste har hørt om landsbyen, men det var et av de hardest rammede stedene i et Kenya der hele landets framtid sto på spill etter opptøyene og drapene som fulgte skandalevalget i desember i fjor.

Forrige gang viste Sarah oss noe Obama hadde skrevet: Mama Sarah Habari! And Love, Obama. (Habari er en kenyansk hilsning, red.anm.). Hun viste oss også graven til Obamas far.

Da Obama besøkte sine røtter for første gang for vel 20 år siden, har han fortalt at han bøyde seg ned, gråtende, foran grava. Han møtte bare faren en gang, i 1971, da han var på et kort besøk i USA.

Men høydepunktet ved det forrige besøket skjedde bak en blå dør i huset.

- Dette er Obamas gutterom, men det er så rotete der, så jeg vil egentlig ikke åpne, sa hun.

Men hun gjorde det likevel, og i det lille rommet sto en smal enkeltseng og en sykkel.

- Jeg hadde en drøm, en som stadig kom tilbake. Barack omgitt av menn i fine uniformer. I begynnelsen forsto jeg ikke hva det betydde, men nå skjønner jeg at det er fordi han er president i drømmen. Og er man president i USA er man jo president for hele verden!

Vil til USA

- Når Obama var her første gang, så spiste han alt vi spiste. Det var egg og geit, til og med litt fisk. Og han likte min Chapati, sa hun. Chapati er et flatbrød som grilles i ei panne.

Den lange samtalen i sofaen får vi ikke til nå. Sarah er nervøs og må tilbake til familiemøtet. Hun skal bare hvile sitt slitne kne før hun halter tilbake.

Familien sier i alle fall at de håper å kunne reise til Washington når Obama blir innsatt som president.

Bestemor Sarah hever tomlene og sender sine bønner over Atlanteren:

- Alamone - lykke til!

DRØM:</B> - Barack Obamas bestemor, Sarah Hussein Onyango Obama hadde en drøm som stadig kom tilbake. - Barack omgitt av menn i fine uniformer. I begynnelsen forsto jeg ikke hva det betydde, men nå skjønner jeg at det er fordi han er president i drømmen, sier hun.
OBAMA-SKOLEN:</B> En liten gutt kikker ut av inngangsdøra til skolen i Kogelo. Skolen er oppkalt etter Obama og heter Senator Obama Kogelo Secondary School.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer