- Obamas brev til ayatolla Khamenei ødelegger alt

Sterk kritikk mot presidentens IS-brev.

IRANSKE LEDERE: Ayatollah Ali Khamenei fotografert med daværende president Mahmoud Ahmadinejad i 2012. Foto: AFP / NTB scanpix
IRANSKE LEDERE: Ayatollah Ali Khamenei fotografert med daværende president Mahmoud Ahmadinejad i 2012. Foto: AFP / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det har vært til dels sterke reaksjoner i USA etter at det i går ble kjent at president Barack Obama i all hemmelighet har skrevet et brev til Irans åndelige leder ayatolla Ali Khamenei der han understreket de to landenes felles interesse i å bekjempe IS.

Det var Wall Street Journal som først omtalt brevet, og flere kilder har senere bekreftet dets eksistens overfor nyhetsbyrået AP.

Brevet oppfattes som kontroversielt både fordi USA brøt alle diplomatiske forbindelser til Iran i 1979, og fordi Iran er en av det syriske regimets sterkeste støttespillere.

- Knuser syrernes håp De to republikanske senatorene John McCain og Lindsey Graham publiserte i dag en fellesuttalelse, der de kritiserer presidentens brevskriving.

- Konsekvensene av dette brevet er at det knuser syrernes siste og beste håp om å kunne leve i frihet fra det brutale Assad-regimeet, skriver de to senatorene.

Det kritisereres også fordi Khamenei representerer sjiamuslimer, mens terrororganisasjonen IS har profilert seg som en sunnimuslimsk jihadistgruppen.

- Ødelegger alt En kilde i Kongressen sier til Fox News at brevet ødelegger samtalene amerikanske myndigheter har hatt med sunnimuslimske land og grupper om å bidra i kampen mot IS.

- Dette ødelegger alt, sier kilden.

Obamas brev ble sendt i midten av oktober. Han skrev blant annet at et samarbeid mellom USA og Iran om bekjempelse av IS og andre militante grupper må knyttes opp mot en eventuell avtale mellom Vesten og Iran om landets omstridte atomprogram.

USA og andre vestlige land har fryktet at Iran skal utvikle en atombombe. Iran har på sin side framholdt at de har fredelige hensikter med sitt atomprogram.

Josh Earnest, talsmann for Det hvite hus, har sagt at USAs politikk overfor Iran ikke har endret seg, men det er liten tvil om at forholdet er annerledes nå enn for noen år siden.

SKREV BREV: USAs president Barack Obama. Foto: REUTERS / Larry Downing / NTB scanpix
SKREV BREV: USAs president Barack Obama. Foto: REUTERS / Larry Downing / NTB scanpix Vis mer