Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Trumps USA

Obamas brutale melding til Hillary: Tapte fordi hun ikke jobbet hardt nok

- Vi er nødt til å møte opp overalt.

STO PÅ: Barack Obama hinter mot at Hillary Clinton tapte valget fordi hun ikke jobbet hardt nok. Video: The White House Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): President Barack Obama hinter mot at Hillary Clinton tapte presidentvalget fordi hun ikke jobbet like hardt som ham.

Under en pressekonferanse fra Det hvite hus denne uka minnet Obama pressen om innsatsen han la ned i 2008 og 2012. Obama sa at Demokratene tapte racet om presidentembetet i 2016 fordi de ikke lykkes å «være overalt» og fordi Clinton tapte for mange hvite, ikke-urbane stemmer.

- Vi burde bruke litt tid nå på å vurdere hvordan vi organiserer oss politisk. Jeg mener vi har de beste ideene, men jeg mener også at gode ideer ikke betyr noenting om folk ikke får høre dem, sa Obama.

- Er nødt til å møte opp overalt

Mot slutten av en tilsynelatende evigvarende valgkamp valgte Hillary-kampanjen å fokusere innsatsen de siste dagene på delstatene «alle» mente ville avgjøre valget: Nord-Carolina, Florida og Pennsylvania. Det slo ikke heldig ut.

- Én ting Demokratene burde vært helt tydelig på, gitt demografien i dette landet, er at vi burde konkurrere om stemmene overalt. Vi er nødt til å møte opp overalt. Vi er nødt til å jobbe på et grasrotsnivå, noe som har vært en rød tråd i min politiske karriere, fortsatte president Obama.

Ikke bare tapte Hillary Clinton til slutt vippestatene hun la ned mest innsats i, men den tidligere førstedamen mistet også grepet om de blå statene i Midtvesten. Det som ble kalt Hillarys brannmur - de industritunge delstatene Wisconsin og Michigan - gikk begge til Trump, noe som var sterkt medvirkende til at Trump nå inntar Det hvite hus.

- Folk fikk sjansen til å se meg

I en ikke-så-diskré melding mot Hillary-leiren minnet Obama på at et valg ikke bare vinnes og tapes i de mye omtalte vippestatene, men i hele landet.

- Jeg vant ikke Iowa fordi demografien tilsa at jeg måtte vinne. Jeg vant fordi jeg brukte 87 dager på å dra til hver eneste lille by, marked og fiskerestaurant, og det var noen distrikter hvor jeg måtte tape, men jeg tapte med 20 prosentpoeng framfor 50 prosentpoeng. Og det var noen distrikter som jeg vant fordi folk fikk sjansen til å se meg, høre på meg og forstå hva vi kjempet for, fortsatte den avtroppende presidenten.

Hillary Clinton ga i helgen FBI-sjef James Comey deler av skylda for at hun ikke melder flytting til 1600 Pennsylvania Avenue. Comey blåste nytt liv i e-postsaken under to uker før valget.

Null hvite stemmer = null hvitt hus

Ifølge Fivethirtyeight var det spesielt hvite kvinner uten høyere utdanning som vendte Hillary ryggen. 62 prosent av denne velgergruppen stemte Trump.

Også hvite kvinner med høyere utdanning var mer lunkne mot tanken på en kvinnelig president enn man kanskje skulle tro: 45 prosent av dem ga sin stemme til Trump, men dette var den eneste hvite velgergruppen Hillary Clinton vant. Blant hvite menn stemte 63 prosent på Donald Trump.

- Ting kan endre seg ganske fort, men det er ikke uungåelig. Ting endrer seg fordi du jobber for det. Ingen har noengang sagt at demokrati er enkelt. Det er vanskelig. Og i et stort land som dette, så burde nok demokrati være en vanskelig oppgave, avsluttet presidenten.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!