Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Obamas budskap kommer til å forme norsk utenrikspolitikk framover

Jonas Gahr Støre sier Norge ikke kan lene seg tilbake «når vi er enige i budskapet.»

TILBAKE I VARMEN:  - De som pleide å kritisere USA for å handle alene i verden må ikke nå sitte og se på, og vente at vi skal redde verden alene, sa en offensiv Barack Obama under gårsdagens generalforsamling i FN. I bakgrunnen utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Ap/Scanpix
TILBAKE I VARMEN: - De som pleide å kritisere USA for å handle alene i verden må ikke nå sitte og se på, og vente at vi skal redde verden alene, sa en offensiv Barack Obama under gårsdagens generalforsamling i FN. I bakgrunnen utenriksminister Hillary Clinton. Foto: Ap/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NEW YORK (Dagbladet): —USA står klare til å begynne på et nytt kapittel i internasjonalt samarbeid — et som anerkjenner rettighetene og ansvaret til alle nasjoner, sa president Barack Obama i sin første tale til FNs generalforsamling i New York i går.
- De som pleide å kritisere USA for å handle alene i verden må ikke nå sitte og se på, og vente at vi skal redde verden alene.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre, som satt i salen sammen med statsminister Jens Stoltenberg, syntes kravet fra Obama er rimelig.

- Det Obama peker på, er at verden har levd med dette elsk/hat-forholdet til USA: At de har hatet at de har gått alene, men elsket at de har ordnet opp. Det han sier nå, er at det ikke finnes noen stat som kan løse problemene alene. Dermed sender han utfordringen tilbake til salen. Det synes jeg er riktig. Jeg mener det er en fare for at europeere synes det er behagelig at amerikanerne tar de tøffe valgene.

- Ønsker sterkere FN

På talerstolen kom Obama med flere stikk til sin forgjenger, da han sa at USAs manglende hensyn til andre lands interesser har skapt en «antiamerikanisme» som har blitt brukt som unnskyldning for kollektive passivitet. Jens Stoltenberg, som kalte Obamas tale «løfterik og visjonær», mente den representerte den endelige bekreftelsen på at USA er tilbake i det internasjonale fellesskapet.

- De ønsker et sterkere FN, og de stiller seg bak at vi i fellesskap skal løse våre felles problemer. Det er vi glade for. Den fellesskapsfølelsen er viktig for verden, og det er et uttrykk for en politikk som Norge støtter og fullt ut deler, sa Stoltenberg, som også var glad for at Obama tok opp temaer som fredsarbeid i Midtøsten, klima, barnedødelighet og nedrustning.

Ahmadinejad i salen

Med Irans president Mahmoud Ahmadinejad på femte rad, sa USAs president klart ifra om at Iran og Nord-Korea må holdes ansvarlig om de fortsetter å utvikle atomvåpen. Han snakket også mye om både ikke-spredning og nedrustning, noe Stoltenberg syntes var positivt.

- Tidligere har vi sett et fokus på ikke-spredning fra USA, men ikke stilt krav til at de selv skal ruste ned. USA er et land med veldig mange atomvåpen, og at den amerikanske presidenten adresserte dette, styrker landets krav til ikke-spredning i forhold til Nord-Korea, Iran og andre land.

- Tette partnere

Støre, som i natt deltok på en mottakelse hos Barack og Michelle Obama på The Metropolitan Museum of Art, ville formidle til presidenten at Norge er tette partnere med USA på Midtøsten, på noen av de store utviklingsspørsmålene og nedrustning, og selvfølgelig som allierte i Afghanistan.

- Obamas budskap kommer til å forme norsk utenrikspolitikk framover. Nå er det opp til oss å ikke bare gå tilbake og si at det var en god tale. Når vi er enige i budskapet, må vi engasjere oss.

STØTTER OBAMA - Når vi er enige i budskapet, må vi engasjere oss, sa Jonas Gahr Støre etter Obamas tale. Både Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg var tilstede i FN-bygningen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg
STØTTER OBAMA - Når vi er enige i budskapet, må vi engasjere oss, sa Jonas Gahr Støre etter Obamas tale. Både Gahr Støre og statsminister Jens Stoltenberg var tilstede i FN-bygningen. Foto: Ørjan F. Ellingvåg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling