Obamas egne ber ham stanse tvangsfôring av Guantanamo-fanger

Kaller det en umenneskelig praksis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To ledende Demokrater ber president Barack Obama om å stanse den kontroversielle tvangsfôringen av Guantanamo-fanger.

Partiets nestleder i Senatet, Dick Durbin og Dianne Feinstein, som leder Senatets etterretningskomité, sier de akter å kontakte presidenten for å be ham om å få en slutt på det Feinstein kaller en umenneskelig praksis.

45 tvangsfôret Blant de 166 fangene i Guantanamo-leiren sørøst på Cuba, sultestreiker 106, hvorav 45 blir tvangsfôret.

Feinstein, som lenge har tatt til orde for å stenge fangeleiren, fikk et nært innblikk i gjennomføringen av praksisen da hun besøkte militærbasen tidligere i år.

- Fangene blir spent fast på overkroppen, føttene og hendene i en stol. To ganger daglig settes en slange, som kanskje er dyppet i olivenolje, inn i nesa og ned i magen, sier Feinstein.

- Dette pågår uke etter uke, måned etter måned.

Kommer ingen vei Mange av de innsatte på Guantanamo anses ikke lenger som en trussel mot USA og har fått klarsignal til å forlate basen.

Men mange kommer seg likevel ingen vei, fordi det ikke er none som er villig til å ta imot Guantanamo-fangene når de slipper ut. Flere fanger har derfor gått til sultestreik i protest mot at de ikke får forlate basen.

- Dette er et uttrykk for akutt håpløshet, sier Feinstein.

- Mange blir tvangsfôret for at de skal holdes i live. Det er umenneskelig, fortsetter hun.

Avvist Denne uken ble Jihad Dhiabs forsøk på å få tvangsfôringen stanset avvist av en dommer i den føderale domstolen i Washington D.C.

Dommer Gladys Kessler sier i kjennelsen at et rettslig pålegg om forbud for tvangsfôring ligger utenfor hennes jurisdiksjon, som er underlagt Kongressens lovgiving.

Hun rådet imidlertid president Barack Obama til å gjennomgå den kontroversielle praksisen for å se om den bør avvikles.

Tvangsforingen er blitt kraftig kritisert av menneskerettsgrupper og har skapt stor debatt. Blant kritikerne er den amerikanske artisten Yasiin Bey, også kjent som Mos Def, som ble filmet da han lot seg tvangsfôre i protest.

(NTB)

- UMENNESKELIG PRAKSIS: Dianne Feinstein, som leder Senatets etterretningskomite, sier at hun vil kontakte presidenten for å be ham få slutt på det hun kaller en umenneskelig praksis. Foto: Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTBScanpix
- UMENNESKELIG PRAKSIS: Dianne Feinstein, som leder Senatets etterretningskomite, sier at hun vil kontakte presidenten for å be ham få slutt på det hun kaller en umenneskelig praksis. Foto: Foto: AP Photo/J. Scott Applewhite/NTBScanpix Vis mer