Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Kontroversiell biografi om Barack Obama:

Obamas ekskjæreste hevder han valgte Michelle av politiske årsaker og var utro mot henne

USAs forrige president skal også ha brukt mer kokain enn det han hittil har innrømmet.

GIFT: USAs forrige president, Barack Obama, kysser kona Michelle. De to har vært gift siden 1992. Foto:  AP Photo/Alex Brandon
GIFT: USAs forrige president, Barack Obama, kysser kona Michelle. De to har vært gift siden 1992. Foto:  AP Photo/Alex Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): En svært omfattende biografi, «Rising Star: The Making of Barack Obama», av den Pulitzer-vinnende journalisten David J. Garrow tegner et nytt bilde av USAs forrige president.

Flere av de oppsiktsvekkende opplysningene i boka, som er på 1.078 sider og kommer i salg tirsdag, har ikke vært kjent tidligere.

Blant annet kommer det fram at han fridde til en annen kvinne, Sheila Miyoshi Jager, før han traff Michelle, som seinere ble USAs førstedame. Hun forteller også at hennes forhold til Obama fortsatte ett år mens han også innledet et forhold til Michelle.

I selvbiografien sin «Dreams From My Father» fra 1995 skriver Obama alle sine ekskjærester fra 1980-tallet sammen til én person. I virkeligheten hadde han flere, ifølge den nye boka.

BIOGRAF: David J. Garrow har skrevet boka «Rising Star: The Making of Barack Obama». Foto: William Morrow / Rubin / Splash  
BIOGRAF: David J. Garrow har skrevet boka «Rising Star: The Making of Barack Obama». Foto: William Morrow / Rubin / Splash   Vis mer

Garrow har klart å få flere av dem i tale, og de beskriver en svært lidenskapelig, sensuell og seksuell ung mann.

Kokain

Nyttårsaften 1983 traff Genevieve Cook og Obama hverandre i New York. Hun var 25 år gammel, han var 22. Australskfødte Cook var datter av en australsk spion og diplomat som hadde jobbet over store deler av verden.

- Det som knyttet oss sammen var vi begge kom fra ingensteds. Vi hørte egentlig ikke hjemme, sier Cook i biografien.

Hun hevder også at Obama fortsatt brukte kokain i perioden de var sammen. Det skal særlig ha vært to navngitte venner fra tida i Occental College som hadde med seg stoffet, og Obama skal ha hatt en mer moderat bruk enn de to.

- For hver femte linje noen andre tok, tok han en halv linje, sier Cook.

Hun og Obama skal også ha røyket marihuana sammen på fester.

Opplysningene i boka om Obamas narkotikabruk er i strid med det han selv tidligere har fortalt. Han har innrømmet at han brukte kokain, men har også sagt at han sluttet da han var tenåring.

I juni 1985 tok forholdet mellom Cook og den framtidige presidenten slutt.

Fridde

Sheila Miyoshi Jager ble involvert med Obama da han flyttet til Chicago i 1986. Hun gir uttrykk for at hun er svært opprørt over måten hun og andre av Obamas hvite ekskjærester ble behandlet i boka hans.

Jager og Obama bodde sammen i to år i Chicago.

- Vinteren 1986, da vi var på besøk hos foreldrene mine, spurte han meg om vi skulle gifte oss, sier Jager i boka.

UNG STUDENT: Barack Obama studerte på Columbia University i New York på begynnelsen av 1980-tallet. - Jeg sosialiserte ikke så mye. Jeg var som en munk, sa Obama i 2005 til Columbia alumni magazine. Det står i skarp  kontrast til hvordan han framstilles i en fersk biografi. Foto:AP Photo/Obama Presidential Campaign, File
UNG STUDENT: Barack Obama studerte på Columbia University i New York på begynnelsen av 1980-tallet. - Jeg sosialiserte ikke så mye. Jeg var som en munk, sa Obama i 2005 til Columbia alumni magazine. Det står i skarp  kontrast til hvordan han framstilles i en fersk biografi. Foto:AP Photo/Obama Presidential Campaign, File Vis mer

Hun takket imidlertid nei fordi syntes hun var for ung til å gifte seg som 23-åring. Jager hevder samtidig at hun fortsatte å treffe Obama i ett år mens han samtidig innledet et forhold til den daværende Michelle Robinson.

- Klart mål om bli president

En felles venn av Obama og Jager sier at Obama var svært opptatt av å bygge opp sin afroamerikanske identitet fordi han drømte om en politisk karriere. Det skal ha vært en viktig grunn til at han valgte å innlede et forhold til afroamerikanske Michelle Robinson etter å ha vært i forhold med hvite kvinner tidligere.

- Linjene er veldig klare. Dersom jeg går ut med en hvit kvinne, har jeg ingen standing her, skal Obama ha sagt.

- Hans svarte identitet var direkte knyttet til hans beslutning om å satse på en politisk karriere, sier Jager.

I den ferske biografien skriver Garrow at Obama «følte seg fanget mellom en kvinne han elsket og skjebnen han visste at var hans».

- Jeg husker veldig spesifikt at innen 1987 - ett år inn i forholdet vårt - hadde han veldig klare mål om å bli president, sier Jager.

Til slutt skilte de lag, og Obama giftet seg med Michelle i 1992. Jager er i dag professor ved Oberlin College.

«NY JOBB»: Tidligere president Barak Obama deltok i et panel med unge ledere på University og Chicago. Her avslørte Obama noen av planene for framtida. Video: AP / CNN / Foto: REUTERS / Kamil Krzaczynski Vis mer