Obamas frieri

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barack Obama har strukket ut ei hånd til den muslimske verden. Ikke overraskende kom budskapet under den amerikanske presidentens besøk i Tyrkia, et land som er styrt av det moderate islamistpartiet AKP. Obama gjorde det ikke bare klart at USA ikke er i krig mot islam, han framhevet også muslimske verdier, historie og kultur. Han brukte uttrykk som «å lytte», «rydde av veien misforståelser» og «respekt».

Som brobygger mellom Vesten og den muslimske verden ønsker Obama å bruke Tyrkia. Det mener han også at EU bør gjøre. I går gjentok han USAs støtte til Tyrkia som framtidig EU-medlem, til stor irritasjon for blant andre Frankrikes president Nicolas Sarkozy, men til stor glede for den tyrkiske regjeringen.

Så spørs det hvordan Obamas budskap vil bli tatt imot i den muslimske verden. En ting er sikkert; uten at hans ord følges opp av handling, vil neppe så mye skje. Gårsdagens seks selvmordsaksjoner i Tyrkias naboland Irak – med mer enn tretti dødsofre – var en påminnelse om at det er langt fram til fred i landet Obamas forgjenger George W. Bush invaderte i 2003. Men i motsetning til Bush ser ikke Obama verden i svart-hvitt. At han i sin tale til den tyrkiske nasjonalforsamlingen i går stilte de samme krav til israelerne som til palestinerne, vil forhåpentligvis ikke gå upåaktet hen i den arabiske verden. Men igjen må ord følges opp av handling.

Det gjenstår også å se hvor stor innvirkning Obamas besøk vil ha på den tyrkiske opinionen. Demonstrantene var mange før han ankom Ankara, og skepsisen til USA som arrogant supermakt stikker dypt hos mange tyrkere. Det er også blitt merkbart færre EU-tilhengere i Tyrkia de siste åra, så det er ikke sikkert at Obamas EU-utspill får sin tilsiktede virkning på den tyrkiske grasrota. Men Obama viste tyrkerne respekt og tillit under sitt besøk. Slikt blir satt pris på av et folk som helt siden Det osmanske rikets tid er blitt sett ned på og kritisert av Vesten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer