Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obamas gjennombrudd

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I nominasjonsvalgene i og rundt hovedstaden Washington DC brøt Barack Obama igjennom Hillary Clintons forsvarsverker og erobret flertall også i de velgergruppene der hun hittil har stått sterkest. Obama har nå åtte seire på rad etter

supertirsdagen. Det er et overbevisende resultat som forsterkes av de knusende seiersmarginene.

I amerikansk valghistorie står George Bush den eldre som opphavsmann til uttrykket «The Big Mo», det sterke momentum, eller den kraftige valgvinden på norsk. Det er et fenomen som

har vært fraværende i denne valgkampen i begge partier. Seier den ene dagen og nederlag den andre har vært mønsteret som Obama nå har brutt.

John McCain brøt også igjennom i den republikanske nominasjonsvalgkampen da han vant alle tre valgene mot Mike Huckabee. Huckabee fortsetter valgkampen, men er nå i en situasjon der han bare undergraver sin innflytelse i partiet jo lenger han velger å forstyrre konsolideringen bak McCains kandidatur.

I demokratenes valgkamp hagler det med regnestykker og prognoser om Hillary Clintons muligheter til å stanse Obamas «Big Mo» med en brannmur i Ohio og Texas. Bare de aller mest kreative som ser bort fra valgvinden i ryggen på Obama, kommer ut med positivt resultat for henne. Tirsdag holdes partimøter i Hawaii og nominasjonsvalg i Wisconsin. Clinton prøver å gjøre seg gjeldende i Wisconsin, men ligger under i meningsmålingene. Slår målingene til, går Obama inn i valgkampen i Ohio og Texas som velger den 4. mars, med en ubrutt seiersrekke på 10 delstatsvalg.

Det er vanskelig å se hvordan Clinton skal kunne stå imot den valgvinden. Hun er en formidabel kandidat og kjemper best med ryggen mot veggen, men hun har ikke lenger mange gode kort på hånda etter at Obama brøt igjennom i grupper som tidligere har vært avgjørende der hun har vunnet. I seierstalene etter valgene natt til i går var Clinton parkert på sidelinjen. Både Obama og McCain startet kampen mot den andre om Det hvite hus.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media