- Obamas helsereform er ond

Palin tilbake i politikken med kraftsalve mot Obamas reformplaner.

46 MILLIONER UTEN FORSIKRING:  Tusenvis av fattige amerikanere uten råd til sykeforsikring har stilt seg i kø i tidlige morgentimer utenfor Wise County Fairgrounds in Wise, Virginia. Der venter de på å få gratis behandling av 600 leger, tannleger og annet frivillig helsepersonell. Totalt mangler 46 millioner helseforsikring i USA.  Foto: AFP/Paul J. Richards/SCANPIX
46 MILLIONER UTEN FORSIKRING: Tusenvis av fattige amerikanere uten råd til sykeforsikring har stilt seg i kø i tidlige morgentimer utenfor Wise County Fairgrounds in Wise, Virginia. Der venter de på å få gratis behandling av 600 leger, tannleger og annet frivillig helsepersonell. Totalt mangler 46 millioner helseforsikring i USA. Foto: AFP/Paul J. Richards/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no) I sin første uttalelse etter avgangen som Alaska-guvernør, går den tidligere republikanske visepresidentkandidaten Sarah Palin til angrep på Obamas planer om helsereformer.

- Hvem kommer til å lide mest når de skal rasjonere helsestellet? De syke, de eldre og funksjonshemmede selvfølgelig, skriver Palin på sin Facebook-side ifølge Ap og NTB.

Eksguvernøren stopper imidlertid ikke der.

- Det USA jeg kjenner er ikke et land der mine foreldre og mitt barn med Downs syndrom må stå foran Obamas «dødspanel», slik at byråkratene hans kan avgjøre, basert på subjektiv bedømmelse av hvor produktive de er for samfunnet, om de fortjener helseomsorg eller ikke. Et slikt system er beint fram ondt, skriver Palin.

46 millioner uten forsikring
USA er det eneste av verdens utviklede land som ikke har et omfattende offentlig helsevesen. 46 millioner amerikanere uten helseforsikring. 9 millioner av dem er barn. Ytterligere 25 millioner er underforsikret.

Likevel bruker USA i dag 52 prosent mer på helse per person enn Norge, ifølge Kaiser Family Foundation.

President Obama har foreslått et system som både skal inneholde private og offentlige helseforsikringer. Republikanere mener imidlertid at de private helseforsikrerne ikke vil klare å konkurrere, og at landet derfor vil ende opp med et gjennomstatlig system.

-  Om helsevesenet blir nasjonalisert, er det ingen vei tilbake når det gjelder statlig inngripen i livene til innbyggerne. La oss heve stemmen før det er for seint, skriver Palin, som med uttalelsene vekker til live spekulasjonene om at hun planlegger å stille som republikansk presidentkandidat i 2012.

Kan velte Obama
Helsereformen har blitt en enorm prestisjesak for Obama. Han har lovet at en reform skal være på plass innen utgangen av året.

Motstanden mot å inkludere det offentlige er imidlertid stor, ikke bare fra republikanerne men også fra presidentens partifeller.

Flere spør hvem som må ta regningen, og enkelte går så langt som til å anklage presidenten for å ha en skjult og nærmest sosialistisk agenda - et av de verste skjellsordene i amerikansk politikk.

Kampen for helsereform kan knuse Obama hevder flere. Reformkampen er blant annet blitt sammenliknet med Napoleon da han tapte slaget ved Waterloo i 1815.

- Hvis vi klarer å stoppe ham på dette, vil det bli hans Waterloo. Det vil knuse ham, spådde den republikanske senatoren Jim DeMint

Forrige uke kom Obama imidlertid et skritt nærmere og lykkes da Energi og handelskomiteen i Kongressen stemte for reformen.

Lovforslaget går nå videre til plenumsbehandling i Representantenes hu. Den endelige avstemningen er ventet å finne sted i september.

TIL  ANGREP PÅ OBAMAS REFORM:   Sarah Palin mener reformen er ond og at Obama vil lage et «dødspanel». Arkivfoto: AP Photo/The Mat-Su Valley Frontiersman, Robert DeBerry
TIL ANGREP PÅ OBAMAS REFORM: Sarah Palin mener reformen er ond og at Obama vil lage et «dødspanel». Arkivfoto: AP Photo/The Mat-Su Valley Frontiersman, Robert DeBerry Vis mer