Obamas hodepine

President Karzais sikkerhetsrådgiver, som nylig ble arrestert for korrupsjonsanklager, har i flere år vært på CIAs lønningsliste.

TRØBBEL: Karzais rådgiver har fått lønn av CIA i en årrekke. Foto: Scanpix/Reuters
TRØBBEL: Karzais rådgiver har fått lønn av CIA i en årrekke. Foto: Scanpix/ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NEW YORK (Dagbladet): Lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet i Afghanistan, Mohammed Zia Salehi, ble i juli arrestert av afghansk politi for å ha mottatt bestikkelser for å hindre den amerikansk-ledede etterforskingen av et selskap mistenkt for å hjelpe afghanske politikere, narkotikasmuglere og opprørere å sende penger ut av landet.

Nå bekrefter både amerikanske og afghanske myndigheter at den samme Salehi i flere år har vært på lønningslista til CIA.

Motsigelser i strategi
De nye opplysningene er ingen stjerne i boka for president Obama, som har vært svært opptatt av å få bukt med korrupsjonsproblemet i den afghanske regjeringen.

Salehi-saken illustrerer det mange ser på som store motsigelser i Obamas Afghanistan-strategi: At USA parallelt med å kreve at Karzai får slutt på korrupsjonen i egne rekker, subsidierer menneskene som er mistenkt for å begå korrupsjonen.

En kilde i Obama-regjeringen sier til New York Times at CIA må fortsette å samarbeide med afghanske tjenestemenn, selv om de kan vise seg å være korrupte.

- Dersom vi bestemmer oss for å aldri samarbeide med noen i Afghanistan som på et eller annet tidspunkt kan finne på å putte hånda i kasseapparatet, kan vi dra hjem med en gang, sier han til avisen og legger til:

- Vil du ha etterretning i en krigssone, kan du ikke vente å få det fra Mor Theresa eller Mary Poppins.

Obama har det travelt
Senator John Kerry dro forrige uke til Kabul for å diskutere Salehi-saken med president Karzai, som etter arrestasjonen involverte seg personlig for å få Salehi løslatt fra fengselet.

Kerry uttrykte etter møtet bekymring for Salehis bånd til amerikanske myndigheter.

Obama-regjeringen har det nå travelt med å vise framgang i Afghanistan, siden strategien president Obama har lagt for tilbaketrekkingen av soldater skal evalueres i desember.

Mange mener at målet om å bekjempe korrupsjonen i Afghanistan er overambisiøs, under et år før den planlagte tilbaketrekkingsdatoen.