I BAGDAD: Amerikanske soldater står vakt utenfor Umm al-Qura-moskéen i den irakiske hovedstaden. Foto: Scanpix/AP
I BAGDAD: Amerikanske soldater står vakt utenfor Umm al-Qura-moskéen i den irakiske hovedstaden. Foto: Scanpix/APVis mer

- Obamas Irak-strategi er urealistisk

Ikke ferdig i 2011.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obamas militære strategi for Irak er for optimistisk, mener amerikanske analytikere. De tror det blir nødvendig med et betydelig antall amerikanske soldater i Irak også etter 2011.

Selv om Iraks regjering forsikrer om at landets egne styrker vil greie å sørge for sikkerheten i landet om knapt tre år, tror militæreksperter det motsatte. De mener Obamas plan om å trekke soldatene ut senest i desember 2011, er for optimistisk.

Det vil være best om USA trekker seg ut av Irak tidligst i 2013, fremholder seniorforsker Anthony Cordesman i tenkesmia Senter for strategiske og internasjonale studier.

Han tror et langsommere tempo på tilbaketrekkingen vil føre til mer politisk samarbeidsvilje i Irak, gi mulighet for å sette opp farten på utviklingsprosjekter og gi irakiske styrker tid til å bli helt i stand til å forsvare landet uten USAs støtte.

Hvis USA forlater landet uten at sikkerheten er på plass, er det stor risiko for at konflikten mellom ulike befolkningsgrupper blusser opp, advarer både Cordesman og flere andre.

Ustabilt demokrati

- Fortsatt amerikansk involvering vil være avgjørende i ytterligere en årrekke, skriver forskerne Michael OHanlon og Kenneth Pollack i New York Times.

De påpeker at det tar lang tid før nye demokratier slår rot, og ser det som et dårlig tegn at irakiske politikere ser ut til å være lite opptatt av at Irak skal komme seg videre, men desto mer opptatt av å posisjonere seg for å beholde makten når amerikanerne er ute.

- Det er enda verre at noen, kanskje til og med mange, gjør dette ved å utnytte umodenheten i den politiske prosessen, skriver OHanlon og Pollack fra tenkesmia Brookings Institution.

En annen ekspert, Thomas Ricks, mener at USA må regne med å ha titusener av soldater i Irak fram til 2015 og kanskje enda lenger. Han tror irakiske politikere er klar over at Obamas plan ikke kommer til å holde og at de etter hvert kommer til å be USA om å forlenge engasjementet.

Tre store problemer

- Irakerne sier hele tiden at amerikanerne skal ut, men ikke akkurat nå. De vet at de amerikanske styrkene er de eneste som hindrer at det bryter ut borgerkrig igjen, sier Ricks, som er seniorforsker ved Senter for ny amerikansk sikkerhet, i et intervju med radiostasjonen NPR. Han har skrevet to bøker om USAs krig i Irak, og mener at Irak har tre grunnleggende problemer: Manglende enighet om fordeling av landets oljeinntekter, mangel på avtale om den fremtidige statusen til oljebyen Kirkuk, der kurdere og arabere strides om kontrollen, og manglende enighet om den interne maktfordeling mellom Iraks ulike befolkningsgrupper.

Andre forskere påpeker noe av det samme.

- Vi har intet annet valg enn å føre Irak fram til stabilitet, skriver OHanlon og Pollack og minner om at en ordentlig overgang fra krig til fred i Irak også er avgjørende for USAs andre planer i Midtøsten.

(NTB)