Obamas klimakrig

Mektige krefter jobber imot presidentens klimaplaner på hjemmebane.

TERNGER 19 STEMMER TIL: Foreløpig har USAs president Barack Obama en lang vei å gå for å oppfylle klimaløftet han har gitt verden. Foto: AFP/ SCANPIX.
TERNGER 19 STEMMER TIL: Foreløpig har USAs president Barack Obama en lang vei å gå for å oppfylle klimaløftet han har gitt verden. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Barack Obama deltar mot slutten av klimatoppmøtet i København for å forklare og forsvare USAs klimapolitikk. For noen uker siden kom han med et foreløpig klimaløfte fra USA: Tre - fire prosents kutt fra 1990-nivå innen 2020. Responsen var blandet, mange hadde ønsket seg mer.

Tøffe kamperMen Obama har tøffe klimakamper som må vinnes hjemme, før han kan få til det han vil.

- Det å få klimaloven gjennom i Senatet er det viktigste målet til Obama, men også det vanskeligste, sier USA-forsker Guri Bang ved CICERO.

Midt i finanskrisen fikk Obama raskt gjennomslag for milliardsubsidier til nye, grønne arbeidsplasser. Det skal stimulere næringslivet til å gå fra kullsvart til grønt over noen tiår. Mindre populært er en lov som setter en pris på utslipp av CO2. USA er svært avhengig av fossile brennstoff.

Får til «noe»Ole Moen tror Obama får til «noe».

- Ja, han har lagt så mye prestisje i dette at jeg tror han får gjennom noe ut på vårparten. Men at det blir særlig omfattende, har jeg vondt for å tro. Det blir for kostbart for amerikansk industri. Men det han allerede har lovet, går igjennom, sier Moen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer