Obamas klimakrig

Mektige krefter jobber imot presidentens klimaplaner på hjemmebane.

TERNGER 19 STEMMER TIL: Foreløpig har USAs president Barack Obama en lang vei å gå for å oppfylle klimaløftet han har gitt verden. Foto: AFP/ SCANPIX.
TERNGER 19 STEMMER TIL: Foreløpig har USAs president Barack Obama en lang vei å gå for å oppfylle klimaløftet han har gitt verden. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Barack Obama deltar mot slutten av klimatoppmøtet i København for å forklare og forsvare USAs klimapolitikk. For noen uker siden kom han med et foreløpig klimaløfte fra USA: Tre - fire prosents kutt fra 1990-nivå innen 2020. Responsen var blandet, mange hadde ønsket seg mer.

Tøffe kamper
Men Obama har tøffe klimakamper som må vinnes hjemme, før han kan få til det han vil.

- Det å få klimaloven gjennom i Senatet er det viktigste målet til Obama, men også det vanskeligste, sier USA-forsker Guri Bang ved CICERO.

Midt i finanskrisen fikk Obama raskt gjennomslag for milliardsubsidier til nye, grønne arbeidsplasser. Det skal stimulere næringslivet til å gå fra kullsvart til grønt over noen tiår. Mindre populært er en lov som setter en pris på utslipp av CO2. USA er svært avhengig av fossile brennstoff.

MED OBAMA: Senator John Kerry er en av de mest aktive forkjemperne for klimaloven. Foto: AFP/ SCANPIX.
MED OBAMA: Senator John Kerry er en av de mest aktive forkjemperne for klimaloven. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer

Får til «noe»
Ole Moen tror Obama får til «noe».

- Ja, han har lagt så mye prestisje i dette at jeg tror han får gjennom noe ut på vårparten. Men at det blir særlig omfattende, har jeg vondt for å tro. Det blir for kostbart for amerikansk industri. Men det han allerede har lovet, går igjennom, sier Moen.

Guri Bang vil ikke spå.

- Jeg tør ikke tippe hvordan det vil gå. Men det blir vanskeligere jo nærmere det kommer senatsvalget, mener hun.

JOBBER MOT: Senator James Inhofe fra Oklahoma tror ikke på menneskeskapt, global oppvarming. Foto: AP/ SCANPIX.
JOBBER MOT: Senator James Inhofe fra Oklahoma tror ikke på menneskeskapt, global oppvarming. Foto: AP/ SCANPIX. Vis mer

Trenger 60 stemmer
Per nå ligger 41 delstater an til å si ja, 27 sitter på gjerdet, mens 32 trolig vil stemme nei, ifølge Bang.

Moen mener dette er helt åpent.

- Det eneste som er klart, er at Obama trenger 60 stemmer.

Må pynte med intensiver
Skillelinjene i Senatet følger parti og delstatsinteresser. På ja-sida er det flest demokrater fra delstater uten interesser som vil bli økonomisk rammet. På nei-sida er det flest republikanere med delstatsinteresser innenfor kull, olje, energiintensiv industri og landbruk. I midten sitter de som ser klimaproblemet, men som også ser at de kan bli rammet. Lobbyistene på begge sider er sterke. Utfordringen for Obama og demokratene blir å gjøre klimaloven spiselig for flest mulig, uten å gå på akkord med miljøet. Kullindustrien er lovet 100 milliarder til forskning og utvikling av karbonfangst- og lagring og satsing på renere kull. Kjernekraftindustrien er lovet samme sum.

• DETTE HAR OBAMA KLART:
- Vedtatt Recovery Act en økonomisk pakke på 787 milliarder dollar, hvorav 80 milliarder skal gå til grønne energi-tiltak.
- Fremskyndet med fire år en effektivitetspakke for biler, som skal føre til mindre utslipp.
- Justert opp energistandarder for produkter som mikrobølgeovner og oppvaskmaskiner.

PÅ GJERDET:  Senator George Voinovich fra Ohio har ikke bestemt seg for hva han vil stemme om klimaloven. Foto: AFP/ SCANPIX.
PÅ GJERDET: Senator George Voinovich fra Ohio har ikke bestemt seg for hva han vil stemme om klimaloven. Foto: AFP/ SCANPIX. Vis mer

• DETTE VIL HAN:
- Bruke 150 milliarder dollar over 10 år på fem millioner nye, grønne jobber.
- Vedta klimalov med: Kvotehandelssystem, renere produksjon av kull, 100 milliarder dollar til forskning og utvikling av karbonfangst- og lagring, 100 milliarder dollar til kjernekraft.

• DISSE JOBBER MOT KLIMALOVEN:
- Senatorer: James Inhofe — republikaner fra Oklahoma som ikke tror på menneskeskapte klimaendringer.
- Kit Bond — republikaner fra Missouri
- Mitch McConnell — republikaner fra Kentucky
- Sterke lobbyister: US Chamber of Commerce (tilsvarende norske NHO), Edison Electric Institute, American Coalition for Clean Coal Electricity, National Mining Association, Farm BureauIndustrier: Prosessindustrien, kullindustrien, kraftsektoren, landbruket.

DISSE STATENE FRYKTER LOVEN MEST:
Et tredvetalls stater i Midtvesten, Sørstatene og det såkalte "Rustbeltet".

DISSE STØTTER OBAMA:
Senatorer: John Kerry — demokrat fra Massachussets
- Barbara Boxer — demokrat fra California
- Joe Lieberman — demokrat fra Connecticut.
- Sterke lobbyister: Miljøorganisasjonene National Resources Defense Council og Environmental Defence Fund, industrikoalisjonen  United States Climate Action Partnership
- Industrier: Bio-, sol-, sol-, vind- og kjernekraftindustrien

USAS LØFTE:

• 17 prosent kutt fra 2005-nivå innen 2020, betinget av den endelige lovgivningen i Kongressen og at store u-land som India og Kina bidrar med konkrete utslippsmål.

• Klimaloven skal debatteres i Senatet til våren.

• Dersom den blir vedtatt, går den videre til et utvalg der representanter fra både Huset og Senatet skal diskuter et felles forslag. Representantene går tilbake til hvert sitt kammer for å stemme.

• Deretter går loven til det Hvite Hus der Obama skal signere den. Først da kan Obama gå med på internasjonale, tallfestede forpliktelser.

DISSE SITTER PÅ GJERDET:
- Senatorene George Voinovich, republikaner fra Ohio.
- Blanche Lincoln, demokrat fra Arkansas.
- Lisa Murkowski, republikaner fra Alaska.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer