INTENSE MØTER: Barack Obama har hatt intense samtaler med både Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas. Foto: EPA/Scanpix
INTENSE MØTER: Barack Obama har hatt intense samtaler med både Benjamin Netanyahu og Mahmoud Abbas. Foto: EPA/ScanpixVis mer

Obamas kraftdiplomati er igang

President Barack Obamas muskeldiplomati er igang. Med «alle» på plass i Washington skal han presse partene i Midt-Østen til en avtale. Historien kan bli formet nå, selv om de færreste tror på et gjennombrudd.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Israels statsminister Bajnamin Netanyahu var den første som møtte Obama i Det hvite hus tidligere idag. Seinere skal den palestinske lederen Mahmoud Abbas også møte den amerikanske presidenten på tomannshånd. Så følger etter planen møter mellom Obama og Egypts president Hosni Mubarak, og til slutt med Jordans kong Abdullah.

Fordømte terror
Obama sa etter møtet med Netanyahu, som var ferdig litt over klokka 19.00 norsk tid, at han fordømmer drapene på fire israelske bosettere ved Hebron tirsdag. Hamas har tatt på seg ansvaret for terroraksjonen, og Israel har sagt at de ikke vil la drapene ødelegge for samtalene i Washington. Men volden forteller at det er mange som ikke vil ha noen fredsavtale nå.
— Det er stor fare for at dette blir siste gang israelerne og palestinerne ønsker å møte hverandre til direkte fredssamtaler. Abbas mangler autoritet, Netanyahu mangler motivasjon og for Obama er inntrykket av reelle fredssamtaler det viktigste, sier den tidligere amerikanske toppdiplomaten Charles W. Freeman jr. til NTB. Skeptikerne og pessimistene er i flertall foran Obamas diplomatiske maratonøvelse.

Tvunget sammen
Partene er nærmest tvunget sammen til direkte samtaler i Washington i en unormalt tøff diplomatisk prosess ledet av Barack Obama. Men både israelske og palestinske talsmann har gjort det klart at det ikke er deres feil hvis samtalene bryter sammen. Og det er mange grunner til at de skal nettopp det, bryte sammen.
For det er mange som vil at samtalene skal bryte sammen. Blant dem er både de israelske nybyggerne på Vestbredden, og Hamas, som har makta i Gaza. Nybyggerne vil he mere palestinsk land, og Hamas anerkjenner ikke Israels rett til å eksistere.
Når møtet med Netanyahu er gjort unna, er det meningen at alle hovedpersonene skal møtes til en felles middag sammen med Tony Blair, som er utsending fra kvartetten USA, FN, EU og Russland.
I morgen er det meningen at Isrel og de palestinske selvstyremyndighetene møtes direkte i møter der også USA deltar. Disse møtene vil foregå i amerikansk UD.

Jerusalem deles?
Men midt blant dystre prognoser har det også vært positive utspill i løpet av idag. Israels forsvarsminister, arbeiderpartileder og tidligere statsminister,
Ehud Barak, sa til avisa Haaretz idag at han tror på en deling av Jerusalem. Det betyr at Israel gir fra seg Øst-Jerusalem til palestinerne.
- Vest-Jerusalem, med tolv jødiske bydeler som er hjem for 200 000 mennesker, vil bli vårt. De arabiske bydelene, der nærmere en kvart million palestinere bor, vil bli deres, sa Barak.

Jerusalems status er trolig det vanskeligste spørsmålet av alle i samtalene som startet idag.
Men det er lite som tyder på at forslaget om deling av Jerusalem har en samlet israelsk regjering i ryggen.
Et nesten like vanskelig spørsmål er hva som skal skje med de isrelske bosettingene på palestinsk jord. En viktig indikasjon på om partene mener alvor med samtalene som begynte idag er om Israel forlenger en frys av all boligbygging på Vestbredden ut over 26. september. Hvis Israel igjen starter boligbygging på palestinsk jord etter denne dead-linen, er det neppe noe mer å snakke om mellom israelsre og palestinere, i hvert fall i denne omgang.