POLITIKER-DRAP: Både USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin fordømmer drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Obama krever at russerne gjennomfører en rask, upartisk og åpen etterforskning. Foto: NTB Scanpix
POLITIKER-DRAP: Både USAs president Barack Obama og Russlands president Vladimir Putin fordømmer drapet på den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov. Obama krever at russerne gjennomfører en rask, upartisk og åpen etterforskning. Foto: NTB ScanpixVis mer

Obamas krav til Putin etter politikerdrap: - Rask, upartisk og åpen etterforskning

Boris Nemtsov ble skutt og drept.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den russiske opposisjonspolitikeren Boris Nemtsov (55) ble brutalt skutt på gata i Moskva fredag kveld.

Nemtsov var en sterk kritiker av president Vladimir Putin og uttalte i et ferskt intervju at han fryktet at nettopp Putin ønsket ham død.

Ifølge BBC fryktet Nemtsov for livet sitt fordi han var motstander av Ukraina-konflikten.

- Jeg er redd Putin vil drepe meg, sa Nemtsov i det russiske intervjuet 10. februar gjengitt av BBC.

- Jeg mener han har skylda for krigen i Ukraina. Jeg kunne ikke likt ham mindre, sa Nemtsov.

MOSKVA: Her ble  Boris Nemtsov skutt og drept fredag kveld. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin
MOSKVA: Her ble Boris Nemtsov skutt og drept fredag kveld. Foto: AP Photo/Pavel Golovkin Vis mer

Fredag kveld ble Nemstov skutt og drept ved brua Bolshoy Kamenny i Moskva. Ingen er foreløpig pågrepet.

Obama-krav Ifølge russiske medier ble han truffet av fire skudd og erklært død kort tid etter ankomsten på sykehuset. Det skal ha vært flere gjerningsmenn som rømte unna i bil.

USAs president Barack Obama var raskt ute og fordømmer drapet på Nemtsov. Han ber russiske myndigheter gjøre alt for å finne den eller de skyldige.

- Den russiske regjeringen må gjennomføre en rask, upartisk og åpen etterforskning og sørge for at de ansvarlige blir stilt til ansvar, heter det i en kunngjøring fra Det hvite hus.

Også Vladimir Putin fordømmer attentatet mot en av sine skarpeste kritikere.

Ifølge Putin kan det ha vært leiemordere som sto bak drapet på Nemtsov, sier en talsmann for den russiske presidenten.

Under Jeltsin Nemtsov startet sin politiske karriere da han ble valgt inn i nasjonalforsamlingen for reformkoalisjonen i 1990, skriver NTB.

DREPT: Boris Nemtsov. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV
DREPT: Boris Nemtsov. Foto: AFP PHOTO / KIRILL KUDRYAVTSEV Vis mer

Året etter ble han utnevnt til guvernør i hjemregionen Nizjnij Novgorod og i 1993 ble han valgt inn i Føderasjonsrådet med støtte fra det liberale Jabloko-partiet. Fra 1997 til 1998 var han visestatsminister under president Boris Jeltsin med spesielt ansvar for energireformer, og i meningsmålinger fikk han stor støtte som mulig presidentkandidat.

Grunnla høyreunion Da Russland ble rammet av finanskrise i 1998 ble han tvunget til å gå av, men året etter var han en av grunnleggerne av det liberaldemokratiske partiet Unionen av høyrekrefter som fikk 8,6 prosent av stemmene.

Siden 2000 har Nemtsov ledet partiet og vært en av Putins argeste kritikere. I desember 2010 ble han pågrepet sammen med andre opposisjonsledere og dømt til 15 dagers fengsel etter en demonstrasjon. Amnesty International adopterte ham da som en samvittighetsfange.

Også i desember 2011 ble Nemtsov pågrepet under en demonstrasjon i Moskva.