Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obamas krigspris

Rahmatullah Janati (45) kan ikke tro Obama får en fredspris. Amerikanske bombefly tok livet av datteren Fawzia (9).

KLANDRER USA: Rahmatullah Janati (37) mistet datteren Fawzia (9) da amerikanske fly bombet landsbyen deres. Han har ikke hørt at Obama har fått noen fredspris.Alle foto: Jacques Hvistendahl
KLANDRER USA: Rahmatullah Janati (37) mistet datteren Fawzia (9) da amerikanske fly bombet landsbyen deres. Han har ikke hørt at Obama har fått noen fredspris.Alle foto: Jacques Hvistendahl Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KABUL (Dagbladet): I slummen vest for Kabul sludder det fra himmelen og bakken er sleip av gjørme. Hit har over 900 familier søkt tilflukt fra krigen i sør. Hvor mange er usikkert fordi FNs flyktningorganisasjon UNHCR ikke vil gå inn i leiren. De regner det for farlig etter at en kanadisk journalist ble kidnappet her i fjor. Men siden Dagbladet var her første gang - i august i fjor - har vi sett hvordan den har vokst. Og hver gang vi har vært her, forteller familiefedrene hvordan amerikanske bombefly har rasert landsbyene deres. Ferske tall fra FN viser at siden Obama overtok i januar har USAs flyangrep tatt livet av 301 sivile afghanere.

Rahmatullah Janati (37) fra Jo-e Shakhi i Helmand-provinsen bretter ut bildet av datteren Fawzia. Hun ble ni år gammel.

- Hun lå død igjen etter at amerikanerne bombet landsbyen vår for halvannet år siden, sier Rahmatullah.

Mannen som står ved siden av fisker fram fillete bilder som viser flere omkomne familiemedlemmer. Å spørre noen her om de har hørt om Nobels fredspris, føles mer uforskammet enn absurd.

Umulig oppgave
De som samler seg rundt oss har hørt om Obama. De forbinder ham bare ikke med fred. Rahmatullah er opptatt av økningen i antallet amerikanske soldater. Han har hørt tallet 300000.

- De kan sende 100000 flere soldater og Taliban vil likevel vinne. Fred skapes ikke av militær kamp, men av å snakke sammen.

- Hva skjer hvis de internasjonale styrkene trekker seg ut?

- Da vil Taliban drepe oss, sier Rahmatullah og ler.

For i landsbyene de flyktet fra kan de sjeldent velge hvem de skal støtte. Opprørerne lever midt iblant dem, og når ISAF-soldatene ber om flystøtte fra USA kan bombene treffe både talibanere og fredelige naboer.

Framgang
Lyspunktet i år er en nedgang i antall sivile drepte etter flyangrep. For to år siden sto opprørere og internasjonale styrker ansvarlig for om lag like mange sivile omkomne. Hittil i år viser tallene fra FNs database at opprørerne har drept 1500 sivile. Pro-Karzai-styrker tok livet av 500.

KALDE FLYKTNINGER: Anar Gol (7) har ikke fått varmere klær siden Dagbladet traff henne i januar.
Hun kom til flyktningleiren vest for Kabul etter at amerikanske fly bombet landsbyen hennes i
Kandahar.
KALDE FLYKTNINGER: Anar Gol (7) har ikke fått varmere klær siden Dagbladet traff henne i januar. Hun kom til flyktningleiren vest for Kabul etter at amerikanske fly bombet landsbyen hennes i Kandahar. Vis mer

- Et av siktemålene med USAs styrkeoppbygging er å redusere antall flyangrep ved å bli sterkere på bakken. Samtidig blir det en utfordring når det kommer flere soldater fordi det i hvert fall på kort sikt vil bety flere kamphandlinger, sier FNs sjef i Afghanistan, Kai Eide, til Dagbladet.

Fjern fredspris
Færre flyangrep har ikke gjort slummen i Kabul mindre. I januar var det 700 familier her. Nå er det 200 flere. Og noen kjenner vi godt igjen. Sju år gamle Anar Gol sto den gang med et par kilo ris som skulle holde familien på åtte i live til våren kom. Det klarte de. Nå står vinteren igjen for tur og klærne er like tynne. Anar Gol rister av kulde, mens faren Besmellah (45) holder minstegutten Wasir (3), som har røde prikker over hele kroppen. Det vet de ikke hva er. Helsetjenester her er like fjernt som fredsprisseremonier.

- Jeg er en mann fra landsbygda uten utdannelse. Men jeg vet at USA sender flere soldater hit. Det blir bare verre. Amerikanerne må reise hjem, sier Besmellah.

TROR PÅ OBAMA: Læreren Shamsudin (20) underviser ungene i leiren i to skift om dagen. Han
tror det er positivt at Obama sender flere styrker til Afghanistan.
TROR PÅ OBAMA: Læreren Shamsudin (20) underviser ungene i leiren i to skift om dagen. Han tror det er positivt at Obama sender flere styrker til Afghanistan. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media