Obamas nye kamphund gikk rett i strupen på McCain

Joe Biden (65) på scenen som visepresidentkandidat i kveld.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): Med Bruce Springsteens "The Rising" dundrende ut av høyttalerne kom 65 år gamle Joe Biden løpende opp på scenen i Springfield i Barack Obamas hjemstat Illinois i kveld.

Biden er Obamas visepresidentkandidat, noe som ble offentliggjort bare et halvt døgn før de to sto på samme podium i ettermiddag lokal tid (klokka 21 norsk tid).

Det skjedde på nøyaktig samme sted som Obama for 19 måneder siden kunngjorde at han ville bli USAs neste president.

Knyttet McCain til Bush

Bidens rundt 15 minutter lange første opptreden som Obamas høyre hånd ble en kraftfull blanding av Obama-skryt, frieri til arbeiderklassevelgere og frontalangrep på republikanernes presidentkandidat John McCain.

- McCain er en venn av meg, han tjente landet sitt med ekstremt mot, sa Biden, før han fortsatte med en lang rekke "men ...".

- Det går ikke an å endre USA når du har uttalt at "i de viktige spørsmålene er jeg fullstendig enig med Bush". Du kan ikke endre USA når du mener at vi "under Bush-adminstrasjonen har gjort store framskritt økonomisk". Du kan ikke endre USA når dine første fire år som president vil se akkurat ut som de åtte siste åra med Bush og Cheney, tordnet visepresidentkandidaten, som hevder McCain har vært enig med Bush 95 prosent av tida.

Biden grep også fatt i en McCain-tabbe som demokratene har fråtset i de siste tre dagene. Da McCain tidligere i uka ble spurt direkte om hvor mange hus han har, klarte ikke presidentkandidaten å gi noe klart svar.

Det resulterte umiddelbart i angrep fra demokrater som påpeker at McCain disponerer minst sju villaer, og at det at han ikke engang visste antallet ikke akkurat er et uttrykk for kontakt med den økonomisk plagede grasrota, som er midt inne i en eiendomskrise der mange hus havner på tvangssalg.

HELTENT: Joe Biden (65) var i fyr og flamme da han hadde sine første offentlige minutter som Obamas visepresidentkandidat i kveld. Foto: SCANPIX
HELTENT: Joe Biden (65) var i fyr og flamme da han hadde sine første offentlige minutter som Obamas visepresidentkandidat i kveld. Foto: SCANPIX Vis mer

- Dere sitter ved kjøkkenbordet om kvelden og diskuterer hvor mye dere må jobbe for å kunne betale alle regningene. Det trenger ikke McCain bekymre seg for, han må bestemme seg for hvilket av sine sju kjøkkenbord han skal sitte ved, sa Biden i kveld.

- Arbeiderklassens mann

Både han og Obama hamret inn visepresidentkandidatens bakgrunn fra trange kår i Pennsylvania, og sørget blant annet for å nevne at Biden aldri har flyttet til Washington, men pendler med tog hver dag til jobben i Senatet, og at han fremdeles ser på seg selv som "arbeiderklassegutt".

- Jeg er her for brannmenn, politifolk, lærere og fabrikkarbeidere, kunngjorde 65-åringen, som gikk inn på svært sentrale økonomiske valgkampspørsmål for de fleste i USA, som økende bensin- og matvarepriser, lønninger som krymper, og eiendomsmarkedet som kollapser

Det er utvilsomt ment å appellere til grupper som Obama har slitt med å fenge gjennom valgkampen. Mange arbeidere og hvite velgere i lavere middelklasse stemte heller på Hillary Clinton i nominasjonsprosessen, og er skeptiske til om Obama kan tale deres sak på samme måte.

Endret seg på åtte måneder?

Samtidig prøver Obama-kampanjen nå å ta brodden av tidligere rivalisering mellom Biden og hans nye sjef.

For mens Biden ennå prøvde å bli presidenkandidat, kom han i fjor med flere harde angrep på Obama - og uttalte blant annet at Obama ikke var klar til å bli president, og at han manglet erfaring, stikk som brukes med omtrent samme ordlyd av McCain i høstens valgkamp.

Obamas nye kamphund gikk rett i strupen på McCain

I kveld malte Biden et bilde av at manglende erfaring ikke lenger er et problem, og gjentok flere ganger hvor mye som har skjedd "de siste åtte månedene".

- Presidentvalgkamper er en test på lederskap, og i denne valgkampen har én kandidat bestått den prøven - Barack Obama, sa visepresidentkandidaten, og uttalte at Obama har "en ryggrad av stål", er "en klarsynt pragmatist som får ting gjort" og en mann som har "inspirert millioner av amerikanere".

Biden ble avbrutt flere ganger av kollektive tilrop fra publikum som slagordet "Yes We Can" og taktfaste "Obama, Obama, Obama" mens han repeterte kjernepunkter i Obama-leirens budskap.

- Den amerikanske drømmen er i ferd med å glippe under åtte år med Bush og McCain. Dette kan være vår siste sjanse til å reparere Amerikas sjel, sa Delaware-senatoren.

- Så Milosevic i øynene

Obama på sin side ser ut til å ha overlatt angrepsrollen til sin nye høyre hånd, og nøyde seg i dag med å lovprise Bidens rulleblad og spesielle livshistorie. Visepresidentkandidaten er en av USAs mest respekterte folkevalgte når det kommer til utenriks- og sikkerhetspolitikk, noe den langt mindre erfarne Obama sørget for å billedlegge.

- Joe Biden så Milosevic i øynene og kalte ham en krigsforbryter. (...) Han reiste til Georgia forrige helg og møtte presidenten for å avtale forsyninger med nødhjelp, eksemplifiserte presidentkandidaten.

- Først og fremst lette jeg etter en leder som kan steppe inn som president. I dag kom jeg hit for å fortelle at jeg har funnet den personen, sa Obama til jubel fra tilhørerne i hjemstaten.

For øvrig kom begge to med hver sin underlige forsnakkelse under dagens felles opptreden. Først måtte Obama korrigere seg da han introduserte Biden feilaktig som "USAs neste president", før Biden senere refererte til Obama som "Barack America".

Lagde tv-reklame på tre timer

Det var etter et spekulasjonsspetakkel uten sidestykke i amerikanske medier at hemmeligheten omsider sprakk på CNN i 01-tida i natt østkyst-tid, trolig 6-7 timer før planen til Obama-leiren. Den hadde i utgangspunktet lovet at Obamas flere millioner tilhengere skulle bli de første til å vite om nyheten via en tekstmelding, og "lekkasjen" på tv gjorde at mange demokrater og tusenvis av andre interesserte ble vekket av en hastig Obama-sms midt på natta som bekreftet at Biden var mannen.

Republikanerne var på sin side ikke seine med å reagere. Mindre enn fire timer etter at offentliggjøringen kom i natt, ble denne videoreklamen distribuert til alle de store amerikanske tv-stasjonene og andre interesserte:

John McCain offentliggjør sin visepresidentkandidat førstkommende fredag om alt går etter planen.

I mellomtida avholder demokratene sitt gigantiske politiske sirkus av et årsmøte i Denver i Colorado, der Dagbladet.no selvfølgelig er på plass og gir deg daglige nyheter fra valgkampen.


Les hele Joe Bidens tale

Se Obamas tale