Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obamas skjulte rolle i kulissene

I løpet av få dager forsvant Joe Bidens konkurrenter. Så samlet de seg bak ham.

«SÅ STOR VAR SEIEREN»: Joe Biden var en lykkelig mann supertirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
«SÅ STOR VAR SEIEREN»: Joe Biden var en lykkelig mann supertirsdag. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Etter en start med to katastrofevalg i Iowa og New Hampshire, har Joe Biden snudd den demokratiske presidentvalgkampen på hodet etter seieren i Sør-Carolina og det som endte som en virkelig super supertirsdag.

Det skjer kort tid etter at amerikanske medier skrev om svak innsats fra den tidligere visepresidenten selv, og interne strider og pengeproblemer i valgkamporganisasjonen hans.

Hva skjedde?

I dagene som ledet opp til supertirsdag trakk både Pete Buttigieg og Amy Klobuchar, Bidens fram til da fremste konkurrenter på den moderate siden i partiet, seg fra valgkampen. Kort tid etterpå gikk begge ut og sa at de støttet den tidligere visepresidenten.

Flere amerikanske medier spekulerer i hva slags rolle tidligere president Barack Obama har hatt i kulissene. Obama har ikke gått ut og sagt at han støtter Biden, men New York Times skrev mandag at både Obama og Biden var i kontakt med Buttigieg samme dag som han trakk seg. Ifølge avisa skal ikke Obama ha bedt den tidligere ordføreren direkte om å støtte Biden, men påpekt at Buttigieg satt på et «betydelig pressmiddel» hvis han ønsket å støtte en kandidat. Han valgte, som kjent, Biden.

PRESIDENTEN OG VISEPRESIDENTEN: Barack Obama og Joe Biden i Chicago da de vant valget i 2012. Foto: REUTERS / Larry Downing / NTB scanpix
PRESIDENTEN OG VISEPRESIDENTEN: Barack Obama og Joe Biden i Chicago da de vant valget i 2012. Foto: REUTERS / Larry Downing / NTB scanpix Vis mer

Det gjorde også Harry Reid, tidligere minoritetsleder i Senatet. Det samme gjorde Beto O'Rourke, det demokratiske stjerneskuddet som traff seg fra presidentvalgkampen allerede i høst.

NBC News skriver at ting tyder på at Obama har hatt en finger med i det skjulte i kulissene for å samle støtten rundt Biden, og viser til kilder nær den tidligere presidenten.

FORNØYD: Joe Biden, tidligere visepresident, nå presidentkandidat, var fornøyd med utfallet av «supertirsdagen». Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet. Vis mer

– Det er klart at det har nok vært en del som har jobbet i kulissene for å forhindre at Bernie Sanders skal ta denne nominasjonen, sier Svein Melby, forsker ved Institutt for forsvarsstudier ekspert på amerikansk politikk, til Dagbladet.

Melby påpeker på at eliten i det demokratiske partiet åpenbart har vært nervøse for at den «selverklærte sosialisten» Sanders skulle bli partiets kandidat.

– Det er ikke lett å vinne en nominasjon i noe amerikansk parti med den merkelappen. Sanders er et steg for langt for de tradisjonelle velgerne i partiet. Men hva som er den direkte årsaken til Bidens plutselige støtte er nok en sammensatt sak, vil jeg tro.

Signaler

Hilmar Mjelde, ekspert på amerikansk politikk og postdoktor ved Universitetet i Bergen, tror støtten til Biden – og motstanden mot Sanders – skjedde ganske naturlig.

– Delvis sendte Buttigieg og Klobuchar signaler om samling ved å trekke seg. Delvis skjønte moderate velgerne at å stemme på andre var bortkastet, sier Mjelde til Dagbladet.

Han tror ikke det var en prosess som var styrt fra sentralt hold i partiet.

– Partiene kan ikke dirigere dette direkte. Partiene er for svake og desentraliserte til det. Og kongress-toppene står ikke høyt i kurs. Velgermassen er også for utdannet til å passivt ta marsjordre.

Vendepunktet

Selve vendepunktet for Biden fant sted i Sør-Carolina lørdag, der Biden fikk en overraskende brakseier. Der er den viktigste demokratiske velgergruppen afroamerikanere, i motsetning til Iowa og New Hampshire, som er blant de «hviteste» delstatene.

Demokratiske strateger håper nå at Biden kan klare å få med seg den såkalte Obama-koalisjonen av velgere, i hovedsak besto av yngre velgere, afroamerikanere, latino-grupper, kvinne og hvite med høyere utdannelse, og som to ganger sendte Obama til Det hvite hus.

FORVEKSLER: Joe Biden hadde ikke full kontroll på hvor kona og søsteren hans sto, under gårsdagens supertirsdag. Video: CNN. Vis mer

Melby mener at mye av nøkkelen til Bidens suksess ligger i appellen til afroamerikanske velgere.

– Han lykkes hele tiden med bred støtte, særlig blant de svarte. De utgjør en viktig del i partiet, og skal du vinne en nominasjonskamp må du ha med deg minoritetsgruppene. Så jeg tror det er flere ting som faller på plass for Biden samtidig.

– Tror du Obama har hatt en finger med i spillet?

– Obama har holdt seg i bakgrunnen foreløpig, men det er ingen tvil om at han gjør sitt for å forhindre at Sanders blir nominert. Han vil først uttale seg om støtte til noen når nominasjonskampen er over, har han sagt, og tradisjonelt holder tidligere presidenter en lav profil. Men Biden er jo hans visepresident. Det kan hende han trekker i noen tråder, det ville ikke forundret meg.

Etter at konkurrentene forsvant har Biden også fått mer pengesterke støttespillere i ryggen.

Det gjenstår fortsatt nominasjonsvalg i over 30 delstater, inkludert viktige stater som Florida og New York.

Biden favoritt

For å bli partiets presidentkandidat trengs det støtte fra halvparten av de 4750 delegatene på landsmøtet i Milwaukee 13. -16. juli, det vil si 2376 delegater. Blant delegatene er det 775 såkalte superdelegater som ikke er valgt gjennom nominasjonsvalg og som selv avgjør hvem de vil stemme på.

Nettstedet Fivethirtyeights modell hadde Biden som favoritt til å vinne nominasjonen, rett foran Bernie Sanders, allerede før supertirsdag-resultatene tikket inn, basert på Bidens hopp på meningsmålingene de siste dagene.

Trumps mareritt?

Så er spørsmålet: Kan en av dem slå Donald Trump?

Alt tyder på at Trump i hvert fall ikke har ønsket å møte Biden, noe for eksempel foranledningen til riksrettssaken mot ham viste. Han hadde da bedt Ukrainas statsminister om hjelp til å grave opp kompromitterende opplysninger om Biden og sønnen hans (som hadde hatt en godt betalt jobb i et ukrainsk energiselskap).

Svein Melby mener Biden vil ha større sjanser enn Sanders til å nå sentrumsvelgere.

- For å ha tradisjonelle evner til å vinne selve valget i november er det ikke bare å få sitt eget partis velgere til å stemme på deg, du må også strekke ut en hånd og ha et politisk program og profil som appellerer til moderate sentrumsvelgere utenfor partiet. Vinneroppskriften er altså først å samle eget parti, for så å få tak i de uavhengige velgerne i midten, sier Melby.

Han mener det er dette demokratene har sett i Biden.

- Kjøper man den modellen eller tilnærmingen, så er nok Biden mye bedre posisjonert til å vinne enn Sanders, sier Melby.

- Men den tradisjonelle måten å sanke velgere på er ikke nødvendigvis den eneste oppskriften på suksess. Donald Trump benyttet seg av en helt annen da han sikret seg embetet i 2016. Det er rundt 100 millioner amerikanere med stemmerett som ikke stemmer, så det er et enormt antall å ta av. Trump klarte å mobilisere en del av den hvite middelklassen som tidligere hadde vendt Republikanerne ryggen. Og han vant jo. Det er et stort potensiale i velgere som normalt ikke stemmer, sier Melby.

MED BIDEN: Den kjente komikeren Keegan-Michael Key håper Biden vil fortsette i Obamas ånd. Reporter: Nicolai Eriksen. Video: Øistein Norum Monsen/Dagbladet. Vis mer
Hele Norges coronakart