ER REDD FOR SKANDALER: Barack Obama prøver å forsikre seg mot skandaler knyttet til hans nye administrasjon. Foto: REUTERS/John Gress/Scanpix
ER REDD FOR SKANDALER: Barack Obama prøver å forsikre seg mot skandaler knyttet til hans nye administrasjon. Foto: REUTERS/John Gress/ScanpixVis mer

Obamas spørreskjema ville vært ulovlig i Norge

Ulovlig nærgående.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De som kunne tenke seg en jobb i Obama-administrasjonen må svare på 63 svært detaljerte spørsmål om alt fra hushjelpas oppholdstillatelse til internettkallenavn til familiens bakgrunn og forhistorie.

Et tilsvarende spørreskjema ville aldri blitt brukt i Norge. Det er rett og slett ikke lov.

- Jeg kan berolige alle med statsrådambisjoner om at de vil slippe å svare på et tilsvarende skjema i Norge, sier Ove Skåra, informasjonsdirektør i Datatilsynet, til Dagbladet.no.

- Vi har en annen lovgivning og kultur rundt slike spørsmål, sier Skåra.

Hodejeger Gro Møllerstad mener det ikke ville vært naturlig å stille spørsmål som dette i Norge.

Obama-søkerne må blant annet oppgi navn og telefonnummer til alle ekskjærester.

En Dagbladet.no kommenterte det på denne måten:«Med de eksene mine kan jeg altså bare glemme å søke jobb for Obama. Jaja...»

De med ambisjoner om å jobbe i etterretningstjenesten eller tilsvarende steder i Norge, må gå gjennom en omfattende sikkerhetsklarering, som også omfatter en sjekk av ektefeller og samboere.

Nettopp sikkerhetsaspektet gjør at Datatilsynet har forståelse for flere av spørsmålene til Obamas overgangsteam, men det er mange av dem som ikke ville vært akseptert her hjemme også i et slikt perspektiv.

- Vi har mye mindre aksept i lovverket for slike spørsmål rettet mot tredjeparter som ektefeller og søsken. Men de har en annen kultur for dette i USA. Det ser en for eksempel på den omfattende spørrerunden en må gjennom bare en lander en skal inn i landet, sier Skåra.

- Mange av spørsmålene i dette skjemaet kunne vært naturlige som et utgangspunkt for diskusjon i et jobbintervju. Men det ville for eksempel vært utenkelig at en måtte oppgi alle kallenavn en har brukt på nettet. Vi har også et mye strengere regelverk for systematisk innhenting av opplysninger, sier informasjonsdirektøren.

Les alle de 63 spørsmålene.

Obamas spørreskjema ville vært ulovlig i Norge