Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obamas stabssjef går av

Rahm Emanuel vil heller bli borgermester i presidentens hjemby.

RØRT: Tøffingen Rahm Emanuel, med kallenavnet «Rahmbo», måtte vedgå at han var rørt da han tok avskjed med Det hvite hus i dag. Foto: SCANPIX
RØRT: Tøffingen Rahm Emanuel, med kallenavnet «Rahmbo», måtte vedgå at han var rørt da han tok avskjed med Det hvite hus i dag. Foto: SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||NEW YORK (Dagbladet): President Barack Obama annonserte i dag at hans stabssjef i Det hvite hus, Rahm Emanuel, går av.

Emanuel skal stille til valg for borgermesterjobben i sin hjemby Chicago, og setter i gang valgkamp allerede mandag.

Den tidligere kongressmannen, hvis oppsigelse har vært varslet den siste uken, har allerede ansatt en valgkampsjef, snakket med en rekke av byens politiske konsulenter og vært i samtaler med Chicagos store valgkampdonorer.

Ifølge Emanuel er jobben som borgermester i Chicago «den eneste andre jobben han noen gang har hatt lyst på».

Store ord fra Obama -  Det er en bittersøt dag her i Det hvite hus. Rahm er en ekstraordinær velkvalifisert kandidat til jobben som borgermester i Chicago. Men vi mister et fantastisk medlem av staben vår, sa Obama i avskjedstalen sin til Emanuel.

Han fortsatte med å mimre om de to kollegaene og vennenes tid sammen.

-  Jeg visste da jeg ble valgt til president at utfordringene var store og marginene små, med en økonomi på randen av kollaps. Jeg visste at jeg trengte noen som kunne stå ved min side både dag og natt, og det var derfor jeg ikke ga Rahm noe annet valg enn å ta jobben som stabssjef. Det har han gjort med entusiasme og forpliktelse, og han har overgått alle mine forvetninger. Jeg kommer til å savne ham dypt, sa presidenten.

Den avtroppende stabssjefen var tydelig rørt da han takket presidenten.

- Jeg trodde jeg var tøff, sa Emanuel.

- Men jeg vil takke deg for å ha vært den tøffeste lederen i den tøffeste tiden noen president har opplevd.

Har skapt kontrover s Emanuel har vært en uttalt skeptiker til å utvide Afghanistan-krigen og en stor pådriver for Obamas helsereform, og han har vært en sentral figur i president Obamas første 20 måneder i Det hvite hus.

Stabssjefen har imidlertid også skapt kontrovers med sin frittalenhet og sitt temperament, og fikk blant annet på pukkelen av tidligere Alaska-guvernør da han i 2009 brukte ordet «tilbakestående» om liberalere som var mot helsereformen.

Rahm Emanuels midlertidige erstatter, tidligere seniorrådgiver i Det hvite hus Pete Rouse, blir av Time Magazine kalt «anti-Rahm» for sitt langt mildere lynne. Den 64 år gamle ungkaren som har tilbrakt over 30 år på Capitol Hill, er kjent for at han liker å gå stille i gangene.

- Det er åpenbart at disse to har litt forskjellige stiler, sa president Obama i Det hvite hus i dag.

- Pete Rouse har ennå til gode å se en mikrofon eller et kamera han liker.

Brannslukker Rouses kallenavn «den 101ste senatoren» på grunn av sine nære bånd med Senatet kan få positiv effekt for Obama.

-  Svært få mennesker kjenner Capitol Hill, i det minste Senatet, bedre enn Pete, sier Jim Manley, majoritetsleder Harry Reids kommunikasjonsrådgiver til Politico.

Tom Daschle, som ansatte Rouse som stabssjef da han var majoritetsleder i Senatet, mener Rouse er en som slukker branner.

-  Det er alltid friksjon, og han reduserer friksjon. Det er et evig behov for noen som gjør tingene det ikke finnes noen arbeidsbeskrivelse for. Han er den personen.

Valget av Rouse overrasker ingen, og eksperter mener det viser at Obama ikke er på jakt etter store forandringer før kongressvalget i november.

- Hvis han ville forandret noe drastisk, ville han ha gått utenfor sin egen administrasjon, sier Stephen Hess ved Brookings Institution i Washington til Bloomberg News.

- Det er ikke noe skifte hvor vi kan vente oss noen retningsendring.

Mens valget av Rouse høster ros blant mange i Kongressen, mener enkelte at president Obama burde benyttet muligheten til å bringe nytt blod inn i sitt nærmeste team.

-    Obama har for mange rådgivere som aldri har jobbet i «den virkelige verden», sier kongressmedlem Jim Clyburn til Politico.

-    Presidenten trenger flere varierte tanker rundt seg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling