Obamas terroristjakt

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

21 000 nye amerikanske soldater vil bli sendt til Afghanistan i løpet av våren med to klare oppdrag; å bekjempe al-Qaida og Taliban og å trene opp afghanske soldater og politifolk til å gjøre det samme.

Barack Obamas nye strategi for Afghanistan bryter med mye av det forgjengeren George W. Bush gjorde. Ved siden av militære virkemidler vil Obama også bruke diplomati og flere økonomiske midler til gjenoppbygging av det krigsherjede landet.

Men det er grunn til å stille flere kritiske spørsmål. Obamas nye strategi gjelder ikke bare Afghanistan, men også Pakistan. USA definerer nå grenseområdene mellom de to landene som «verdens farligste». Dersom Pakistan intensiverer kampen mot Taliban og al-Qaida på sin side av grensa, vil landet få tolv milliarder kroner i året i økt sivil bistand fra USA. Med bakgrunn i Pakistans ustabile politiske situasjon og en stadig større trussel fra egne og afghanske islamister, kan denne strategien slå to veier; enten svekke eller styrke de islamistiske gruppene. Samtidig kan Pakistan bli trukket enda mer inn i Afghanistan-krigen.

Spørsmålet er også om nye tusener av USA-soldater vil føre til framgang på den afghanske slagmarken. Kritikerne advarer mot flere sivile tap og dermed større motstand mot USA og NATO i den afghanske sivilbefolkningen. Obama viser til Irak, hvor opptrappingsstrategien i fjor og i 2007 førte til framgang for USA og den irakiske regjeringen.

Mens president Bush – i hvert fall i sine taler – sa at han var opptatt av demokratibygging i Afghanistan, er Obama først og fremst opptatt av å eliminere faren for at landet skal bli utgangspunkt for nye terrorangrep mot USA. Samtidig som den afghanske hæren skal styrkes, vil også lokale militsledere som bekjemper Taliban, få økt støtte og flere våpen. Det betyr mer makt til Afghanistans notoriske krigsherrer. Når kamp mot korrupsjon og narkotika foreløpig heller ikke står på programmet, spørs det hvor mye den vanlige afghaner kan vente seg av Obamas nye strategi.