- Obamas utvalgte vet det ikke selv ennå

Og McCain økte presset med dristig avgjørelse i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barack Obama er så opptatt å av å kontrollere offentliggjøringen av den ennå ukjente visepresidentkanditaten sin at ikke engang kandidaten selv skal ha blitt informert om den endelige avgjørelsen.

Det til tross for at vedkommende kommer til å bli kastet ut i rampelyset og valgkampsirkuset i løpet av de aller nærmeste dagene - før demokratenes landsmøte i Denver starter på mandag.

Trolig blir nyheten gjort kjent ved at en sms går ut samtidig til alle Obamas tilhengere og andre interesserte, det er i hvert fall det presidentkandidaten har lovet.


•
Les også: Her er Obamas mulige - og umulige - kandidater

Obama-nyhet plutselig


Så seint som mandag kveld amerikansk tid var verken Obamas utvalgte eller noen av de andre aktuelle politikerne informert om hva presidentkandidaten planlegger, skriver New York Times i dag.

Bare rundt 5-6 rådgivere skal ha vært involvert i sluttdiskusjonene, og Obama selv skal ikke ha tatt noen endelig beslutning før tidligst i forrige uke, da han hadde en ukes «ferie» med fotografene i hælene på Hawaii.

Prosessen fram mot den svært godt bevoktede hemmeligheten har vært uvanlig intens, fordi Obama ikke ville støte partifeller ved å starte arbeidet med en visepresidentkandidat før Hillary Clinton hadde trukket seg fra valgkampen. Det skjedde som kjent ikke før i juni.

PRØVER Å KONTRE: John McCain vil trolig offentliggjøre sin visepresidentkandidat 29. august, kort tid etter at Obama har holdt sin svært hypede tale i Denver foran nesten 75 000 mennesker. Foto: MARY ALTAFFER / AP / SCANPIX
PRØVER Å KONTRE: John McCain vil trolig offentliggjøre sin visepresidentkandidat 29. august, kort tid etter at Obama har holdt sin svært hypede tale i Denver foran nesten 75 000 mennesker. Foto: MARY ALTAFFER / AP / SCANPIX Vis mer

McCain har dato, mangler kandidat

John McCain kunne til sammenligning begynne sin leting allerede på vårparten.  

Ifølge Politico.com ble hans planlagte dato for offentliggjøringen klar i dag: 29. august.

Det har lenge vært ventet at republikanernes visepresidentkandidat vil vente til etter medieoppstyret rundt Obamas mann har lagt seg, og det ser altså ut til å stemme.

Men samtidig er McCains valg av dato definitivt en offensiv manøver.

For 28. august, dagen før, holder Obama det som er regnet som valgkampens viktigste tale, på en gigantisk stadion i Denver som rommer et publikum på nær 75 000. Med sitt visepresident-stunt bare timer etterpå vil republikanerne trolig prøve å ta luven fra mest mulig av den massive mediedekningen som vil følge i kjølvannet av demokratenes spektakulære avslutning på sin kongress.

I tillegg er 29. august McCains bursdag, en anledning han garantert vil bruke til å krydre ønske-visepresidentens entré i valgkampen.

Politico kan også avsløre at McCain per i dag ikke har bestemt seg for hvem som blir kandidaten, og at han trolig ikke vil gjøre det før han kjenner Obamas valg.

- Obamas utvalgte vet det ikke selv ennå

- McCain ser på dette som den ene beslutningen han har total, fullstendig, ikke-forhandlingsbar kontroll over, sier en kilde i staben til det velrenomerte nettstedet.

Holder helt tett

Til tross for intense spekulasjoner i alle toneangivende medier i USA er det ingen som har fått noen tydelige lekkasjer fra kretsene rundt Obama og Mccain om enkeltpersoner. Men de fleste ser ut til å være enige om at henholdsvis senator Joe Biden, senator Evan Bayh og guvernør Tim Kaine har vært sentrale navn i innspurten for Obamas del.

I McCain-leiren er det navn som guvernør Tim Pawlenty og tidligere presidentkandidat Mitt Romney som sammen med dristigere valg som Tom Ridge og senator Joe Lieberman figurerer i gjetteleken.

New York Times spår i likhet med mange andre analytikere at Obama vil velge en «relativt sikker» visepresidentkandidat. Det betyr trolig noen som ikke kaster om på valgkampen men som utfyller Obama der han er svakest eller som forsterker hans hovedbudskap om «endring» uten å skape for mye oppstyr.

McCain på sin side må komme fram til om han skal ta en sjanse med en overraskende kandidat for å prøve å innhente Obamas lille forsprang i ett jafs, eller om han også skal kjøre safe.

<B>HEMMELIGHETSFULL:</B> Ingen utenfor den aller nærmeste kretsen til Barack Obama vet hvem han har valgt som sin visepresidentkandidat, eller når resten av verden får vite det.