Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalg i USA

Obamas valgkampsjef: - Trump må vinne Florida. Hvis ikke, er det over

Steven Schale mener Donald Trump må vinne Florida - uansett.

OPTIMIST: Steven Schale har ledet valgkamper for Barack Obama i Florida. Han tror Hillary Clinton vil vinne solskinnsstaten i år. Foto: Trym Mogen / Dagbladet
OPTIMIST: Steven Schale har ledet valgkamper for Barack Obama i Florida. Han tror Hillary Clinton vil vinne solskinnsstaten i år. Foto: Trym Mogen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JACKSONVILLE, FLORIDA (Dagbladet): Florida er en av delstatene som blir avgjørende i tirsdagens presidentvalg mellom Donald Trump og Hillary Clinton.

Historisk sett har det vært svært små marginer i delstaten i presidentvalget, og i år 2000 var den gjenstand for den dramatiske omtellingen i presidentvalget mellom George W. Bush og Al Gore.

Etter en måneds tellinger og flere rettsrundet vant Bush offisielt delstaten med 537 stemmer, og dermed også presidentvalget.

- Den er meget viktig

Også i år kommer delstaten etter alt å dømme til å bli jevn. Statistikknettstedet Fivethirtyeight gir Trump en 52 prosents vinnersjanse. Ifølge nettstedet Realclearpolitics' sammenstilling av meningsmålingene, leder Clinton med ett poeng.

Delstaten er meget viktig. For å vinne presidentvalget må en kandidat ha 270 valgmenn. De fleste er enig om at Trump ikke kan vinne uten Floridas 29 valgmenn. Én av dem er er Steve Schale. Han ledet Barack Obamas kampanje i Florida i 2008 og var spesialrådgiver for Obama der i 2012. Obama vant begge gangene.

RIGGET SYSTEM: Da Donald Trump stod på talerstolen for velgerne sine i Pennsylvania søndag ettermiddag fortalte han velgerne sine at Hillary Clinton blir beskyttet av et rigget system. Video: CNN Vis mer

- Florida er alltid interessant. 31 millioner har stemt i de siste fire valgene, og det skiller bare 17 000 stemmer mellom republikanere og demokrater. Nå har begge kampanjene i år vært her for å få folk til å stemme tidlig. Det er meget viktig, sier Schale.

Flertallet forhåndsstemmer

Årsaken er enkel: flertallet av velgerne i Florida stemmer på forhånd, og i helga har velgerne hatt siste mulighet til å stemme før valgdagen på tirsdag.

Da de siste lokalene for forhåndsstemming i Florida stengte søndag kveld, hadde over to tredeler av Floridas befolkning allerede stet.

OUTSIDER: Donald Trump er ikke favoitt dagen før valget, men han kan fortsatt vinne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OUTSIDER: Donald Trump er ikke favoitt dagen før valget, men han kan fortsatt vinne. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Så langt har over 6,7 millioner avlagt sin stemme i Florida. I løpet av forhåndsstemmingen har Demokratene tatt en ledelse over Republikanerne. Schale er sikker på dette blir avgjørende.

- Trump-kampanjen må vinne Florida. Hvis vi vinner er det over for dem. Jeg tror vi får vite ganske tidlig hvordan det går fordi det er så mange som stemmer tidlig, og de stemmene blir talt med en gang stemmelokalene stenger klokka 19.00. Hvis det ser bra ut for oss, kan vi vite det allerede 19.15-19.30. Vinner vi her tidlig, er det over, sier Schale.

KLAR TALE: Da Robert De Niro skulle ta imot en pris for sin rolle i «The Comedian», kunne han ikke dy seg. Han måtte advare mot én presidentkandidat - igjen. Video: AP Vis mer

Florida er altså en av delstatene som stenger valglokalene først på valgdagen klokka 19.00 østkyst-tid, altså klokka 01.00 hjemme i Norge. Dersom Schales analyse er riktig og forhåndsstemmene viser et stort flertall for Clinton, kan mye være avgjort i presidentvalget allerede kort tid etter midnatt i Norge. Den siste viktige vippestaten som stenger valglokalene er Nevada klokka 04.00 norsk tid.

Tror det blir jevnt

Når TV-kanalene og nyhetsbyråene kan erklære en vinner av valget, avhenger selvsagt av hvor jevnt det er. Nyhetsorganisasjonene erklærer vinnere på bakgrunn av valgdagsmålinger, stemmetelling og analyser av enkeltfylker. Likevel kan de komme med beskjed om hvem som har vunnet hvilke stat kort tid etter at valglokalene stenger.

FAVORITT: Vinner Hillary Clinton Florida har hun tatt et lang steg mot Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FAVORITT: Vinner Hillary Clinton Florida har hun tatt et lang steg mot Det hvite hus. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

- Jeg tror det blir jevnt her i Florida. Det er snakk om et valg som kan stå mellom 100 000 blant ni millioner velgere. Det kan også hende vi må vente hele natta, men jeg håper det blir avgjort fort, sier han.

Den siste presidenten som ikke vant Florida, var Calvin Coolidge i 1924. Det kan selvsagt endre seg i år. Schale er entusiastisk over hvilken rolle delstaten spiller. Han har jobbet under tre valgkamper på rad i delstaten, men i år er han bare rådgiver for Demokratene.

- Florida er det beste stedet i hele USA å drive politikk. Trolig blir det avgjørende i år også, sier han til Dagbladet.

SISTE TALE: Under Hillary Clintons aller siste tale for velgerne i Philadelphia dagen før det amerikanske valget, takket hun familie og støttespillere, og gav velgerne en siste oppfordring om å bruke stemmeretten. Video: CNN Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!