Obamas visepresidentdetektiv får sparken

Hadde ikke feid for egen dør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedmannen bak Barack Obamas pågående jakt på en verdig visepresidentkandidat måtte i går kveld ta sin hatt og gå.

James Johnson skulle sammen med blant andre Caroline Kennedy, datteren til John F. Kennedy, jobbe med å finkjemme de aktuelle politikernes karrierer - ikke minst for å luke ut kandidater med tvilsom fortid.

Det arbeidet kom Johnson knapt i gang med før han selv falt for en lignende gravejobb.

Det var Wall Street Journal som sist lørdag avslørte at Johnson har fått ulike lån på totalt 1,7 milloner dollar fra den omstridte banken Countrywide Home Loans, og at han kan ha fått fordelaktige vilkår på grunn av et vennskap med selskapets toppsjef.

- Ville ikke bli en distraksjon

Banklån, spesielt fra mindre seriøse aktører, er et svært betent tema i den herjede amerikanske økonomien - der stadig flere må se husene sine på tvangssalg på grunn av lån de ikke er i stand til å betjene.

- Jim ville ikke bli en distraksjon i det svært viktige oppdraget med å samle informasjon om min visepresident-kandidat, så han har bestemt seg for å tre tilside, noe jeg har akseptert, skriver Obama i en pressemelding.

Det skjedde etter at demokratenes presidentkandidat først ga uttrykk for at han ville beholde Johnson, men den durkdrevne politiske håndtlangeren ble raskt en for stor belastning. Johnsons bankavtale ser ikke ut til å være noen stor skandale i seg selv, men nettopp uavhengighet fra lobbyister, lånehaier og storkapitalister er et svært sentralt element i Obamas valgkamp.

MØTTE SEG SELV I DØRA: James Johnson ledet teamet som sammen med Obama selv skulle finne den beste visepresidentkandidaten. Så ble han beskyldt for dobbeltmoral.
MØTTE SEG SELV I DØRA: James Johnson ledet teamet som sammen med Obama selv skulle finne den beste visepresidentkandidaten. Så ble han beskyldt for dobbeltmoral. Vis mer

Johnson har selv tidligere vært toppsjef i huslånsgiganten Fannie Mae.

- Det at jeg trekker meg, betyr ikke på noen måte at jeg aksepterer de fullstendig feilaktige uttalelsene og gale framstillingene som har blitt skrevet de siste dagene, uttalte Johnson selv, som kaller Obamas valgkamp «den mest spennende og viktige i min levetid», ifølge nettavisa Politico.

Samme avis er blant dem som mener Obama nå vil få trøbbel med å holde staben sin plettfri - når staben etter hvert består av praktisk talt hele det demokratiske partiet.

Mange på lista

Når det gjelder jakten på kvinnen eller mannen som skal stå på valgkamp-plakatene sammen med Obama, er det en omstendelig prosess. Tidligere denne uka meldte CNN at presidentkandidaten har minst 20 navn på blokka.

Dette skal dreie seg om både folk som er blant landets fremste politikere i dag, tidligere kongressmedlemmer og tidligere militære ledere.

Ulike personer luftes nå for prominente demokrater, samtidig som fortida til de mest aktuelle visepresidentkandidatene endevendes for å unngå at den heldige har svin på skogen som republikanerne kan jage ut i dagslyset når valget i november nærmer seg.

Her er et helt ubegrunnet utvalg av de heteste tipsene rundt Obamas visepresidentkandidat:

* Jim Webb (62). Senator fra Virginia (en av statene noen demokrater mener kan vinnes «tilbake» fra republikanerne i år). Markerte seg kraftfullt i 2006-valget, der han vant over skandalemaker George «Macaca» Allen med et nødskrik. Er også medaljebelønnet vietnamveteran som, i likhet med Obama, var motstander av Irak-krigen fra starten av.

* Kathleen Sebelius (60). Guvernør i Kansas og fremadstormende i partiet, fikk æren av å holde demokratenes tilsvar til Bush\' tale om rikets tilstand tidligere i år. En av de hyppigst nevnte i spekulasjonene.

* Bill Richardson (60). Guvernør i New Mexico. Har vært ambassadør til FN, energiminister og er en høyt respektert diplomat. Stilte som underdog-kandidat mot Obama og resten av feltet i år, men trakk seg tidlig. Var Bill Clinton-lojalist - nå helhjertet Obama-mann. Halvt meksikansk.

* Joe Biden (65). Senator fra Delaware. Høyt respektert som ekspert på utenrikspolitikk og er en av de mest erfarne senatorene. Prøvde seg som presidentkandidat i vinter, men hadde aldri reelle sjanser.

* John Edwards (55). Ville bli presidentkandidat og var den fremste rivalen til Clinton og Obama fram til han trakk seg 30. januar etter dårlige valgresultater. Var også visepresidentkandidaten til John Kerry i 2004, og er populær i flere av sørstatene og blant velgere i distriktene.

* Ted Strickland (66). Guvernør i Ohio. Svært populær i hjemstaten, har religiøs bakgrunn - og var en av Hillary Clintons mest framtredende støttespillere. Men sier han «absolutt ikke» vil svare ja om han blir spurt.

* General James L. Jones (64). Tidligere toppsjef for NATOs styrker i Europa. Er fra Kansas, en viktig delstat i presidentvalget.

- Jeg er en som har stor tro på å gjøre beslutninger grundig, uten å forhaste meg og uten å bøye av for press, sier Obama om utvelgelsen, som kan resultere i noen helt andre enn forståsegpåerne tror.

<B>PÅ LISTA:</B> Jim Webb er en av de demokratiske politikerne som ved siden av Obama har markert seg kraftigst i motstanden mot Irak-krigen.
<B>VANSKELIG VALG:</B> Obama understreker at han ikke vil forhaste seg.
<B>PÅ LISTA:</B> Kathleen Sibelius er en av dem som blir hyppigst nevnt i visepresident-spekulasjonene.