Obamas visjon satt på plass

Det tok to timer fra Bakack Obama forlot Kabul, før en selvmordsbomber slo til og drepte seks i den afghanske hovedstaden. Dermed var Obamas optimistiske beskrivelse av framtida satt ettertrykkelig på plass, skriver Morten Strand.

TILBAKE TIL START: Bare to timer etter at president Barack Obama seiste fra Kabul i natt gjennomførte Taliban et terrorangrep i seltrum i den afghanske hovedstaden.  EPA/S. SABAWOON
TILBAKE TIL START: Bare to timer etter at president Barack Obama seiste fra Kabul i natt gjennomførte Taliban et terrorangrep i seltrum i den afghanske hovedstaden. EPA/S. SABAWOON Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

USAS PRESIDENT kom søndag på et overraskelsesbesøk til Kabul. Det var ett år siden henrettelsen av Osama bin Laden i Abottabad i Pakistan, og med seg i kofferten hadde Obama en avtale med afghanistans president Hamid Karzai. Begge deler skulle feires, og Obama hadde for anledningen tatt med seg fest-språk.

- Vi har reist gjennom mer enn et ti-år under den mørke skyggen av krig. Likevel er vi her, i mørket før tøværet kommer til Afghanistan, og vi kan se lyset av en ny dag i horisonten, sa Obama i Kabul.

SÅ SMALT DET. Først en bombe båret av en selvmordsbomber ved inngangen til den grønne sikkerhetssonen med FN og alle ambassadene i Kabul. Så smalt det en bombe til, etterfulgt av maskingevær-ild, et annet sted i Kabul.

Den første bomba har Taliban alledere påtatt seg ansvaret for. Det tok altså to timer fra Obama forlot den afghanske hovedstaden før Taliban kom med sitt talende svar.

Fem drepte sivile, og en klar beskjed om at henrettelsen av al-Qaidas leder bil-Laden ikke er noe å feire. Hilsen Taliban.

Og den lyse dagen Obama så komme i horisonten bare timer tidligere, var dekket av støvet fra et potent og aksjonsvillig Taliban. For det er liten tvil om at bombene som i morgentimene rystet Kabul var et direkte svar på den amerikanske presidentens overraskende besøk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer