Obamas visjon satt på plass

Det tok to timer fra Bakack Obama forlot Kabul, før en selvmordsbomber slo til og drepte seks i den afghanske hovedstaden. Dermed var Obamas optimistiske beskrivelse av framtida satt ettertrykkelig på plass, skriver Morten Strand.

TILBAKE TIL START: Bare to timer etter at president Barack Obama seiste fra Kabul i natt gjennomførte Taliban et terrorangrep i seltrum i den afghanske hovedstaden.  EPA/S. SABAWOON
TILBAKE TIL START: Bare to timer etter at president Barack Obama seiste fra Kabul i natt gjennomførte Taliban et terrorangrep i seltrum i den afghanske hovedstaden. EPA/S. SABAWOONVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

USAS PRESIDENT kom søndag på et overraskelsesbesøk til Kabul. Det var ett år siden henrettelsen av Osama bin Laden i Abottabad i Pakistan, og med seg i kofferten hadde Obama en avtale med afghanistans president Hamid Karzai. Begge deler skulle feires, og Obama hadde for anledningen tatt med seg fest-språk.

- Vi har reist gjennom mer enn et ti-år under den mørke skyggen av krig. Likevel er vi her, i mørket før tøværet kommer til Afghanistan, og vi kan se lyset av en ny dag i horisonten, sa Obama i Kabul.

SÅ SMALT DET. Først en bombe båret av en selvmordsbomber ved inngangen til den grønne sikkerhetssonen med FN og alle ambassadene i Kabul. Så smalt det en bombe til, etterfulgt av maskingevær-ild, et annet sted i Kabul.

Den første bomba har Taliban alledere påtatt seg ansvaret for. Det tok altså to timer fra Obama forlot den afghanske hovedstaden før Taliban kom med sitt talende svar.

Fem drepte sivile, og en klar beskjed om at henrettelsen av al-Qaidas leder bil-Laden ikke er noe å feire. Hilsen Taliban.

Og den lyse dagen Obama så komme i horisonten bare timer tidligere, var dekket av støvet fra et potent og aksjonsvillig Taliban. For det er liten tvil om at bombene som i morgentimene rystet Kabul var et direkte svar på den amerikanske presidentens overraskende besøk.

Det er bare noen uker siden Taliban gjennomførte et stort angrep midt i sentdum av Kabul, som varte en hel dag. Aldri tidligere i krigen som har pågått siden november 2011, har Taliban vist større muskler.

AVTALEN MED Afghanistan innebærer at landet skal ta over ansvaret gradvis fram til tilbaketrekkingen skal være fullført i løpet av 2014, slik Obama tidligere har sagt. Det nye var Obamas løfter om militær og økonomisk støtte, blant annet til trening, også etter 2014. Obama snakket om «varig partnerskap», og om «gjensidig respekt».

Begge deler kan komme godt med, etter at Obamas administrasjon lenge har hatt et svært anstrengt forhold til Karzai, og etter at amerikanske soldater gjentatte ganger har oppført seg på måter som har opprørt befolkningen i Afghanistan. Det har vært voldsomme opptøyer over hele Afghanistan etter at amerikanske soldater blant annet har brent koranen, posert på bilder med kroppsdeler av drepte afghanere, og etter at en amerikansk soldat gikk amok i en landsby, og drepte 16 mennesker.

BARACK OBAMA kom med en kvalifisert nyhet under sitt besøk, nemlig at hans administrasjon har vært i direkte kontalt med Taliban. Det har lenge vært en amerikansk ambisjon, for ingen vet om den afghanske regjeringshæren kan holde stand mot Taliban etter at den amerikanske styrken på 87 000 soldater, pluss 40 000 soldater fra andre land, er trukket ut. Det var derfor viktig for Karzai å få forsikringene om at det politiske ansvaret står ved lag, selv om soldatene skal ut.

Den amerikanske presidentens besøk til Kabul kom i det den amerikanske valgkampen for alvor sparkes i gang. Det er nå klart at Obama møter Mitt Romney i presidentvalget i november, og Afghanistan kan bli et valgkamptema fordi republikanerne har kritisert Obama for å ha satt en dato for amerikansk tilbaketrekking. Og selv om det å feire ett-års dagen for henrettelsen av Osama bin-Laden i Kabul gjør seg godt i en amerikansk valgkamp, så blir både glansen av dette, og Obamas optimistiske framtidsvisjoner for Afghanistan, satt kraftig på plass av Talibans evne til å svare raskt og kraftfullt på sitt vis.

SER LYSET I DET FJERNE: President Barack Obama snakker til amerikanske soldater på Bagram-basen utenfor KabulREUTERS/Kevin Lamarque
SER LYSET I DET FJERNE: President Barack Obama snakker til amerikanske soldater på Bagram-basen utenfor KabulREUTERS/Kevin Lamarque Vis mer