Vinstra-drapet

Obduksjonen strider mot 17-åringens forklaring

Laura Iris Haugen (16) ble påført 21 stikkskader.

ETTERFORSKNING: Politiets teknikere kartlegger åstedet dagen etter drapet. I bakgrunnen teltet som skjermer den avdøde. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
ETTERFORSKNING: Politiets teknikere kartlegger åstedet dagen etter drapet. I bakgrunnen teltet som skjermer den avdøde. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): I rettssaken mot 17-åringen som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst, har dagen før lunsj vært viet de kriminaltekniske og rettsmedisinske undersøkelsene fra åstedet og av den avdøde.

- Det vil bli vist bilder av ganske ubehagelig karakter, både av fornærmede og åstedet, bemerker Kripos-førstebetjent Rune Lier før sin presentasjon.

- Det var et åsted med betydelige blodforekomster, så det var vanskelig å være på åstedet uten å få blod på seg, sier Kripos-etterforskeren.

VINSTRA-DRAPET: Mandag startet rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Han viser flere bilder inne fra Haugens hus, og utenfor, hvor hun ble funnet død. Noen av bildene viser 16-åringen ligge død på ryggen, med store skader.

Blødde i hjel

Sidsel Rogde, overlege og professor ved Oslo universitetssykehus, obduserte jenta sammen med sin kollega Kari Ormstad, også hun overlege og professor.

- Dødsårsaken var forblødning fra en stikkskade i halsen på høyre side, konstaterer Rogde i vitneboksen.

Hennes vitnemål er ledsaget av en rekke bilder av den avdøde, inkludert nærbilder av de store sårskadene - 21 i alt. De var påført ansiktet, panna, bakhodet, brystet, buken og ryggen.

- Det var sparsomt med dødsflekker. Det tyder på at kroppen var ganske utblødd, forklarer overlegen.

Den tiltalte 17-åringen sitter store deler av framleggelsen med hodet i hendene. Haugens pårørende har valgt å utebli fra presentasjonen.

- De ønsker ikke å høre obduksjonsrapporten, og se bildene. Men de kommer tilbake etterpå, opplyser familiens bistandsadvokat Nina Hjortdal til Dagbladet.

MOTPARTER: Jo Chistian Jordet og Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden er henholdsvis aktor og forsvarer i saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
MOTPARTER: Jo Chistian Jordet og Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden er henholdsvis aktor og forsvarer i saken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Hevder tannbruk

Rogde og Ormstads konklusjoner strider delvis mot hva den drapstiltalte gutten har forklart. Mens han hevder at han også brukte tennene under angrepet på Haugen, finner rettsmedisinerne ingen tegn på dette.

- Vi ser her svært velavgrensede skarpe skader. Jeg ser ikke noe som med min beste vilje kan skyldes bitt fra tennene, sier professoren.

VINSTRA-DRAPET: Mandag starter rettssaken mot den 17-årige gutten som er tiltalt for å ha knivdrept Laura Iris Haugen (16) på Vinstra i fjor høst. Reporter: Ralf Lofstad. Video: Bjørn Langsem Vis mer

Verken aktor Jo Christian Jordet eller forsvarer Nora Hallén fra Advokatfirmaet Elden bestrider at funnene er i strid med guttens forklaring, men ingen av dem vil kommentere funnet overfor Dagbladet.

Rogde og Ormstad mener samtlige av skadene er påført med 17-åringens nyinnkjøpte foldekniv. Flere av dem ville vært dødelige uten behandling, men det er altså et dypt stikk i halsen som pekes ut som dødsårsak.

Rask rekkefølge

Rogde forteller at stikkene ble påført i så rask rekkefølge at det er vanskelig for henne og Ormstad å fastslå hvilke skader som var påført før og etter at døden inntraff.

- Hvor lang tid tar det å miste bevisstheten av disse skadene? vil aktor Jo Christian Jordet vite.

Rogdes svar er at med skadene jenta var påført, der blant annet halspulsåra var kuttet, tar det ett til to minutter.

I RETTEN: Volds- og voldtektsfantasier er noe av det som har blitt beskrevet i Nord-Gudbrandsdal tingrett mandag, hvor en 17 år gammel gutt står tiltalt for å ha drept 16 år gamle Laura Iris Haugen på Vinstra i oktober i fjor. Haugen-familiens bistandsadvokat beskriver det hele som et mareritt. Video: Bjørn Langsem. Reporter: Ralf Lofstad Vis mer

17-åringen hadde også med seg en eldre kniv og en hammer under drapet 31. oktober i fjor, men de rettsmedisinske og tekniske undersøkelsene tyder på at ingen av disse ble brukt under drapet.

Har tilstått drapet

Seinere i dag skal en politietterforsker redegjøre for guttens databærere - PC-er og mobil. I tillegg skal en pårørende til både Haugen og den tiltalte gutten forklare seg.

17-åringen har innrømmet å ha drept Haugen og skadd en 57-årig nabo av henne, men har erklært seg ikke straffskyldig, fordi han mener seg utilregnelig på drapstidspunktet.