Obduksjoner viser hjernesykdommer

KRISTIANSAND (NTB): To tredeler av alle obduserte fra Vest-Agder de siste tre årene hadde sykdommer eller endringer i hjernen som i mange tilfeller ikke var kjent mens personene var i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette viser undersøkelser gjort av overlege Christian Fr. Lindboe ved avdeling for patologi ved Vest-Agder Sentralsykehus i Kristiansand, melder Fædrelandsvennen.

Overlege Lindboe har undersøkt hjernene til 525 obduserte mennesker. Hele 144 hadde hjerneskader fra infarkt, som noen hadde levd med i mange år.

112 personer hadde Alzheimers aldersdemens, som ennå ikke var diagnostisert. Overraskende mange hadde svinn av vev i lillehjernen som følge av alkoholinntak. 15 hadde hjerneskade som følge av skrumplever. Overlege Lindboe har også funnet fire tilfeller av multippel sklerose som antakelig ikke var oppdaget før personene døde.

Noen av de obduserte har hatt hjerneskade som følge av underernæring som følge av B-vitaminmangel. Dette er en følge av underernæring som man oftest ser hos alkoholikere og folk med anoreksi.

- Nå vet vi altså at to tredeler av befolkningen har en eller flere forandringer i hjernen, og at forandringene dekker hele spekteret av sykdommer et menneske kan ha. Derfor er dette materialet spesielt godt egnet til opplæring av nye patologer, sier overlege Christian Fr. Lindboe ved Vest-Agder Sentralsykehus til Fædrelandsvennen.

Overlegen innrømmer at han er overrasket over at en så stor andel av de avdøde hadde hjerneforandringer.

(NTB)