Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obduksjonsrapport etter 13-åringens dødsfall klar. Har ikke avhørt siktet mor siden januar

- Det er for tidlig for avhør nå, sier siktedes forsvarer.

IKKE AVHØRT: Mora til den 13 år gamle jenta er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ikke ha gitt dattera nødvendig hjelp. Her er hennes forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland. Hun er ikke blitt avhørt siden januar.
Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
IKKE AVHØRT: Mora til den 13 år gamle jenta er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge og for å ikke ha gitt dattera nødvendig hjelp. Her er hennes forsvarer, advokat Aasmund Olav Sandland. Hun er ikke blitt avhørt siden januar. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mora til den 13 år gamle jenta som døde på Beitostølen på nyttårsaften er siktet for grov omsorgssvikt.

I dag opplyser Innlandet politidistrikt at den endelige obduksjonsrapporten etter dødsfallet er klar. Den foreløpige obduksjonsrapporten viste at 13-åringen trolig døde av avmagring på familiehytta.

- Den endelige obduksjonsrapporten ble forelagt denne uka. Vi ønsker ikke å kommentere innholdet i den. Ei heller ønsker vi å kommentere om siktelsen mot mora er styrket eller svekket etter etterforskningen, bare at den står ved lag, sier politiadvokat Mari Lauritzen Hasle til Dagbladet.

Ikke avhørt Det ble holdt fengslingsmøte for den siktede mora i 40-åra i Gjøvik tingrett 6. januar i år. Hun ble ikke varetektsfengslet, men i etterkant har politiet bare avhørt henne en gang.

- Vi er ikke i mål og ønsker fortsatt avhør av siktede. Det er ikke blitt foretatt avhør siden det innlede ble gjennomført like etter begravelsen. Det er det siste og eneste politiavhøret med mora så langt. Vi er i dialog med hennes forsvarer og ønsker å snakke med siktede, sier Lauritzen Hasle.

Mora nekter straffskyld.

Hennes forsvarer, advokat Aasmund O. Sandland, sier til Dagbladet at hans klient ennå ikke er klar for å bli avhørt.

- Hun har gitt uttrykk for at hun lar seg avhøre når hun er i stand til å gjennomføre. Denne sorgprosessen er ikke noe som går over på en dag. Hun syns etterforskningen er en tilleggsbelastning som har forsterket det traumatiske, og situasjonen hennes er ikke blitt noe særlig bedre enn den var i januar, sier Sandland.

- Hun ønsker å benytte seg av retten til å forklare seg, men det er for tidlig for avhør nå. Det kan jeg si ganske rett ut, sier Sandland.

På tross av at politiet ikke har fått de ønskede avhørene med siktede, har avhørt en rekke av 13-åringen og moras nærmeste familie og bekjente.

- Vi har gjennomført mange avhør. Det gjelder både bekjente, familie, venner og naboer, sier Hasle.

- Venner og familie Parallelt med politietterforskningen av mora, har det offentlige gransket sin egen rolle i saken. Granskingen slår fast at jenta har blitt sviktet av både barnevernstjenesten i Valdres og barnevernstjenesten i Bærum.

Det går fram i en fersk tilsynsrapport som ble offentliggjort i tirsdag.

Politiet i Innlandet er i dialog med Fylkesmannen og politiet i Bærum, og hvorvidt det blir startet etterforsking mot andre offentlige etater, er noe av det som politiet vil se på.

- Vi kommer til å bruke tid på å gjennomgå Fylkesmannens konklusjoner, og samarbeider med politiet i Bærum. Disse rapportene er noe vi tar med i vurderinger, sier Hasle.

Sandland ser positivt på rapportene som så langt er kommet fra offentlige tilsynsmyndigheter.

- Vi regner med at disse rapportene etter hvert inngår som en del av straffesakens dokumenter. Innholdet i rapporten er ikke så overraskende og støtter oppunder det mor har forklart, sier Sandland.

Barnevernskritikk I rapporten fra Fylkesmannen i Oppland får barnevernstjenestene i både Valdres og i Bærum kritikk.

Det er tidligere blitt kjent at førstnevnte fikk en bekymringsmelding fra jentas tidligere bostedskommune Bærum 17. november i fjor, men konkluderte med at det ikke hastet å gripe inn.

Fylkesmannen i Oppland konkluderer med at barnevernet i Valdres har brutt barnevernlovens krav om «forsvarlig vurdering og behandling av bekymringsmeldingene den mottok.»

Barnevernet i Bærum har fått totalt fire bekymringsmeldinger om jenta, og har startet to undersøkelsessaker som begge har blitt henlagt på feilaktig grunnlag, ifølge Fylkesmannen, som mener de har avdekt  «konkrete funn knyttet til manglende etterrettelighet i arbeidet»

FUNNET DØD: 13-åringen døde på denne hytta på Beistostølen.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FUNNET DØD: 13-åringen døde på denne hytta på Beistostølen. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!