Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Obduksjonsrapporten: - Sigrid utsatt for «stump vold»

Kan samsvare med en påkjørsel. Men politiet frykter hun ble kjørt bort fra Østensjø i live og drept et annet sted.

FANT FÅ SPOR: Kriminalteknikerene som jobbet på Østensjø etter forsvinningen fant ikke spor etter noen påkjørsel, og politiet tror ennå 16-åringen kan ha blitt bortført i live. Foto: Harald S. Klungtveit
FANT FÅ SPOR: Kriminalteknikerene som jobbet på Østensjø etter forsvinningen fant ikke spor etter noen påkjørsel, og politiet tror ennå 16-åringen kan ha blitt bortført i live. Foto: Harald S. Klungtveit Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 37-åringen som i går ble besluttet fengslet utpekes nå som hovedmann i Sigrid-saken, men politiet står igjen med en lang rekke spørsmål i etterforskningen mot ham og den medsiktede 64-åringen.

Dagbladet kjenner til innholdet i den foreløpige obduksjonsrapporten etter at Sigrid Giskegjerde Schjetne (16) ble funnet drept mandag. Den gir ikke noe klart svar på dødsårsaken. Men ifølge rapporten hadde Sigrid skader fra «stump vold» som kan stamme fra en «påkjørsel» av en bil eller, teoretisk sett, «fall fra stor høyde».

Drept ukjent sted Etterforskerne jobber fremdeles ut fra at Sigrid-saken kan dreie seg om en kidnapping som endte med at 16-åringen ble drept et annet sted i osloområdet. Hvorvidt hun i utgangspunktet ble truffet av den siktede 37-åringens bil, er ennå uklart.

- Selv om noe slikt skulle ha skjedd, betyr ikke det at hun døde ved forsvinningsstedet på Østensjø. Uansett tror vi at en bil ble brukt til å raskt frakte henne bort derfra. Vi vet ikke hvor Sigrid ble drept eller når det skjedde, sier politiadvokat Cecilie Gulnes til Dagbladet.

Hun bekrefter at politet allerede før pågripelsene hadde sikret tekniske spor som knytter den siktede 37-åringen til Østensjø akkurat da Sigrid forsvant. Blant annet skal han ha passert en av de nærmeste bomstasjonene i en Citröen Xantia, samtidig som han hevder å ha vært et annet sted.

Politiet har beslaglagt det de mener er den aktuelle bilen, og har saumfart den for spor etter Sigrid. Samtidig leter kriminalteknikere etter fragmenter av knust glass på liket med tanke på kontakt med et kjøretøy.

Politiet understreker samtidig at en teori om en kraftig påkjørsel ikke rimer med at de mange finsøkene i området aldri fant tegn på et slikt sammenstøt i gatene ved Sigrids gårute.

SIKTET: Både den drapssiktede 37-åringen og hans 64 år gamle venn ble i kveld besluttet varetektsfengslet i Sigrid-saken.
SIKTET: Både den drapssiktede 37-åringen og hans 64 år gamle venn ble i kveld besluttet varetektsfengslet i Sigrid-saken. Vis mer

- Det er ikke gjort noen funn ved forsvinningsstedet som tyder på en påkjørsel, sier Gulnes.

Politiet fikk i går kveld rettens medhold i at det er mer sannsynlig at Sigrid ble forsettlig drept enn at hun ble utsatt for en ulykke.

«Sikret bevis» Også den siktede 64-åringen har antydet at en form for kollisjon er sentral i saken. I politiavhør har han uoppfordret forklart at han i august syntes bestemte skader 37-åringen hadde fått på bilen sin var påfallende, og at han knyttet dette til Sigrid-saken. Mistanken skal han også ha fortalt om til bekjente. 64-åringen tok bilder av skadene for å «sikre bevis», sier han til politiet. Bildene er nå overlevert etterforskerne, men tingretten mener flere deler av mannens forklaring er mistenkelig og ikke rimer med at han var helt ukjent med drapet.

Ikke minst synes dommeren det er påfallende at 64-åringen til tross for den enorme medieoppmerksomheten aldri gikk til politiet med «bevisene».

«Retten finner det påfallende at siktede uten videre knyttet bilskaden opp mot Sigrid-saken. Retten bemerker i denne forbindelse at saken på dette tidspunktet i media var omtalt som en forsvinningssak, og at det ikke kunne utledes at det dreide seg om en påkjørsel. Retten finner det også påfallende at siktede selv hevder han ønsket å sikre seg et bevis når han senere ikke gjorde noe med dette», skriver retten.

Borte en måned Etterforskerne jobber ut fra at 16-åringen også etter at hun døde kan ha blitt flyttet flere ganger fram til liket ble funnet i skogen like ved verkstedet på Kolbotn mandag denne uka.

- Saken spenner seg over lang tid og over et stort geografisk område, sier Gulnes.

I flere dager har kriminalteknikere og politifolk med spesialtrente hunder finkjemmet et lagerlokale på Bryn og flere andre av bygningene som har vært disponert av den siktede 64-åringen, og gjort flere beslag.

NEKTER SKYLD: Advokat Aase Karine Sigmond forsvarer den siktede 64-åringen.
NEKTER SKYLD: Advokat Aase Karine Sigmond forsvarer den siktede 64-åringen. Vis mer

Politiet knytter ikke 64-åringen direkte til Østensjø, men understreker samtidig at det er uklart hva han har foretatt seg på de mest aktuelle tidspunktene. Forsvinningsnatta begynte han på jobb klokka 01.30, over en time etter at Sigrid ble borte.

- De siktede har ikke alibi, sier politiadvokaten.
Begge de siktede nekter for å ha noe med drapet å gjøre. Den hovedmistenkte mannen (37) tok i går ikke stilling til om han vil anke fengslingskjennelsen.

- Etter en samlet vurdering er det per idag sannsynlighetsovervekt for drap, ifølge retten. Vi avventer obduksjonsrapporten før vi tar stilling til ankespørsmålet, da rapporten trolig vil avgjøre spørsmålet om mistanken, sier 37-åringens forsvarer, advokat John Christian Elden, til Dagbladet.

- Min klient er ikke konfrontert med bevis som knytter han til saken. Han avventer nå politiets undersøkelser rundt hans påståtte alibi, og regner med å bli løslatt. Min klient håper at politiet vil avhøre ham så fort som mulig, sier 64-åringens forsvarer, advokat Aase Karine Sigmond.

PÅSTÅTT HOVEDMANN: Men advokat John Christian Elden sier hans klient (37) nekter for å stå bak Sigrid-drapet. Foto: Torbjørn Berg
PÅSTÅTT HOVEDMANN: Men advokat John Christian Elden sier hans klient (37) nekter for å stå bak Sigrid-drapet. Foto: Torbjørn Berg Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media