Obduksjonsrapportene legges fram

Dette skjer i retten i dag.

RETTSMEDISINER: Torleiv Ole Rognum skal orientere om arbeidet som er gjort. Foto: Heiko Junge / Scanpix
RETTSMEDISINER: Torleiv Ole Rognum skal orientere om arbeidet som er gjort. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag starter gjennomgangen av obduksjonsrapportene av de drepte på Utøya i rettssaken mot Anders Behring Breivik.

I løpet av en uke skal 69 rapporter gjennomgås. På grunn av de mange ofrene blir det svært kort tid til hver enkelt.

Torsdag startet rettsdagen med den svært sterke historien til MS Thorbjørn-skipperen, som kom i vitneboksen både som etterlatt, overlevende, far til en overlevende fra Utøya og som et svært sentralt vitne for å belyse Breiviks ankomst til Utøya.

Deltok i søkene Kortfattet og med stø røst fortalte han torsdag Oslo tingrett om tragedien som rammet ham og hans familie.

Selv om han trolig var vitne til drapet på samboeren og ikke visste hvor datteren på 18 gjemte seg på Utøya, var han kaptein på båten MS Thorbjørn under evakueringen av AUF-leder Eskil Pedersen og deltok siden også i søkene etter døde og levende i vannet. Retten fikk også høre departementsråd Ingelin Killengreen i Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet (FAD) redegjøre for konsekvensene bomben har fått for departementene og de ansatte.

Orientering Før retten får høre den enkeltes obduksjonsrapport fredag, vil leder Torleiv Ole Rognum i avdeling for rettspatologi og klinisk rettsmedisin ved Folkehelseinstituttet gi en orientering om arbeidet som er gjort etter massakren på øya.

Aldri tidligere i norsk historie har rettsmedisinere måttet undersøke så mange drapsofre fra samme åsted og på så kort tid.

Meldte seg Rognum, som har erfaring fra Scandinavian Star-ulykken, tsunamien, Åsta-ulykken og flere andre store katastrofer, sier det var helt forferdelig å ta imot alle de mange unge drepte fra Utøya.

Samtidig blir han fremdeles rørt over alle som kom hjem fra ferie, meldte seg frivillig og sto på døgnet rundt for å ta seg av de døde.

- Det var et lyspunkt oppi denne forferdelige tragedien å se hvordan folk kom inn for å gjøre en jobb. Det var over hundre mennesker som kom til, sa Rognum til NTB like før påske.

Obduksjonen av de ni første ofrene på Utøya blir gjennomgått fredag.

(NTB)