RØMMER Både Asterix (Christian Clavier) og Obelix (Gerard Depardieu) rømmer Frankrike for å unngå den nye toppskatten. Foto. Media Filmweb
RØMMER Både Asterix (Christian Clavier) og Obelix (Gerard Depardieu) rømmer Frankrike for å unngå den nye toppskatten. Foto. Media FilmwebVis mer

«Obelix» rømmer Frankrike etter skattekrangel

Ble kalt «tarvelig» av statsministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den erkefranske skuespillerstjerna Gérard Depardieu forlater Frankrike - etter en opprivende offentlig skattekrangel med statsminister Jean-Marc Ayrault.

Skuespilleren har en filmografi lengre enn sin egen franske nese, og er kjent fra filmer som «Jean de Florette», «Cyrano de Bergerac» og i Norge ikke minst fra rollen som Obelix, romernes skrekk.

Den offentlige stormen rundt kulturkjempen er neppe den julegaven Frankrikes sosialistiske president François Hollande hadde ønsket seg.

«Zlatan-skatten» Depardieu annonserte for en uke siden i et åpent brev, publisert i flere franske aviser, at han flytter fra Frankrike til Belgia for å slippe unna den nye, franske toppskatten. Kulturpersonligheten har dermed igjen satt fyr på den franske skattedebatten, som oppsto etter at  François Hollande i sommer lanserte en plan om en «superskatt» på inntekter over en halv million euro.

For sportsinteresserte er denne skatten kjent som «Zlatan-skatten» etter den svenske fotballspilleren Zlatan Ibrahimovic, som dersom toppskatten blir innført, må betale 75 prosent av millionlønna i skatt.

Flere berømte og rike franskmenn har truet med å forlate landet om skatten blir innført, og flere har blitt mistenkt for å ha dratt i skatteeksil, men Depardieu er den første som står fram som skatteflyktning, ifølge den britiske avisa The Guardian.

«Tarvelig» Statsminister Jean-Marc Ayrault svarte på Depardieus brev ved å kalle skuespillerens skatteeksil «tarvelig». Skuespilleren tok hansken opp, og spurte retorisk i retur: «hvem er du til å dømme meg». Slik var kulturdebatten i gang.

Kritikere på venstresiden har anklaget kulturkjempen for å mangle patriotisme og fedrelandsfølelse, mens Depardieu viste til at han slettes ikke er den eneste som har forlatt Frankrike for å slippe unna toppskatten. Sirkuset tok en ny vending da en rekke franske berømtheter, blant dem Brigitte Bardot, kom ham til unnsetning denne uka.

Bråket rundt toppskatten ser ut til å ha hatt effekt på opinionen. For to år siden mente 50 prosent av franskmennene at de rike ikke betalte nok i skatt, nå mener kun 30 det samme.

Og hva sier Asterix? Skuespilleren Christian Clavier - kjent blant annet fra «Obelix og Asterix møter Cæsar» - har allerede flyttet til London. I avisene spekuleres det i om også han flyttet for å slippe skatten.

Det største opposisjonspartiet UMP har i alle fall ikke latt anledningen gå fra seg.

- Dette har skadet Frankrike. Asterix har dratt til London, og Obelix til Brüssel, sa den konservative politikeren Nathalie Kosciusko-Morizet tirsdag denne uka.

SKAPER STORM: Gérard Depardieu er Frankrike kanskje aller største filmstjerne, og har lagd mye oppstyr etter at han annonserte sitt skatteeksil. Foto: AFP / JOHANNES EISELE / NTB Scanpic
SKAPER STORM: Gérard Depardieu er Frankrike kanskje aller største filmstjerne, og har lagd mye oppstyr etter at han annonserte sitt skatteeksil. Foto: AFP / JOHANNES EISELE / NTB Scanpic Vis mer