Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oberst innrømmer drap på 57 sivile i Colombia

De drepte ble iført geriljauniformer og framstilt som opprørere drept i kamp.

GRUSOM PRAKSIS: Disse soldatene har ingenting med hendelsene å gjøre. En grusom praksis med drap på sivile rulles nå opp i den colombianske hæren. Foto: AFP/Raul ARBOLEDA/Scanpix
GRUSOM PRAKSIS: Disse soldatene har ingenting med hendelsene å gjøre. En grusom praksis med drap på sivile rulles nå opp i den colombianske hæren. Foto: AFP/Raul ARBOLEDA/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En colombiansk oberst er dømt til 21 års fengsel etter å ha innrømmet å ha tatt livet av minst 57 sivile.

Dommen mot oberst Luis Fernando Borja er en av de første i sitt slag i Colombia, der mer enn 1.400 lignende saker nå etterforskes av landets riksadvokat.

Til sammen dreier det seg om flere tusen drapsofre, som familier og pårørende i årevis har hevdet ikke hadde noen som helst forbindelser til de venstreorienterte geriljagruppene i Colombia, til tross for at de ble funnet døde iført slike opprørsuniformer.

- Utenomrettslige drap Det menneskerettsgrupper omtaler som utenomrettslige henrettelser, er i Colombia blitt kjent under det misledende navnet falsos positivos - falske positiver - et navn som indikerer at de drepte feilaktig ble tatt for å være geriljasoldater.

Men etterforskningene tyder så langt på at de anklagede soldatene og offiserene har vært svært klar over at mange av de som er blitt drept, ikke hadde noe med geriljaorganisasjonene å gjøre, skriver avisen El Espectador.

- Belønning for drap Ifølge rettighetsorganisasjoner finnes det blant ofrene både fagforeningsaktivister og medlemmer av bondeorganisasjonene, men også fattige colombianske unge menn uten politisk tilknytning.

Praksisen skal ha forekommet på alle nivåer i den colombianske hæren, og mange spør også hvor langt opp i det politiske systemet man har visst om det som har skjedd.

Avsløringer har de siste årene vist at de ulike hæravdelingene har ført et belønningssystem der prestisje og forfremmelser vanket for dem som hadde flest «likposer» på hendene, skriver BBC.

Strafferabatt De første avsløringene ble for alvor kjent mot slutten av 2008, men det blir stadig avdekket massegraver i flere colombianske provinser.

Oberst Borja valgte å tilstå. For det får han redusert straffen fra 42 til 21 år i fengsel. De åtte soldatene i tjueårene som for to uker siden ble dømt til 60 år i fengsel, fikk ikke tilbud om det samme.

Colombianske intellektuelle, rettighetsaktivister og pårørende for de mange som staten har anklaget på falskt grunnlag for å være «terrorister», har i flere år bedt om rettferdighet.

Lokket med arbeid Familiene til Fabio Sandoval og Elenoais Gonzalez, som 1. november 2007 ble tatt med av oberst Borjas soldater til jordbruksområdet El Pantano i Sucre-provinsen, har nå fått svar.

FN-eksperter på menneskerettigheter og internasjonal rett har hjulpet riksadvokaten i etterforskningen, og har under rettssaken verifisert at de to ikke hadde noe med de lokale militante organisasjonene å gjøre.

Obersten har innrømmet at de to ungdommene ble fortalt at de skulle få jobbe, men isteden ble skutt og drept og siden framstilt som opprørere, skriver avisen El Espectador.

De tekniske bevisene, samt oberstens tilståelse, gjorde at retten fant det bevist at drapene ikke bare ble gjort mot to forsvarsløse menn, men trolig også var planlagt.

Menneskerettskostnad De fleste av de «falske positivene» som til nå er avslørt, har skjedd under presidentperiodene til Colombias forrige president, Alvaro Uribe. Under hans sikkerhetsprogram ble det satt inn enorm militær innsats for å komme de venstreorienterte geriljagruppene til livs.

Mange colombianere stiller seg nå spørsmål om framskrittene i kampen mot den voldelige geriljaen er verdt kostnaden målt i brudd på menneskerettighetene, skriver BBCs Colombia-korrespondent, Jeremy McDermott.

(NTB)

BITTER KAMP: Men i krigen mot geriljagrupper har nå den colombianske hæren gått for langt. Foto: EPA/Carlos Ortega/Scanpix
BITTER KAMP: Men i krigen mot geriljagrupper har nå den colombianske hæren gått for langt. Foto: EPA/Carlos Ortega/Scanpix Vis mer